Web Analytics

Valentin Grigorescu, din ghid turistic… solist vocal la 33 de ani!

de | 21.07.2022 11:45 | Actualitate, Cultură, Home

Piteșteanul Valentin Grigorescu este o vedetă a cântecului popular muntenesc, prin desele apariții la TV, la festivaluri, prin discurile, CD-urile și spectacolele organizate. Dar destinul părea a fi altul pentru solistul profesionist de astăzi, deși prima apariție pe o scenă și-a făcut-o pe clasa I.

Născut la 23 octombrie 1964, la Săpata, nu a visat să ajungă o vedetă. Era atras, în intimitate, de muzica clasică, fapt ce l-a determinat să se înscrie, în liceu, la clasa de pian a profesorului Daniel Codăuș (marele pianist, de talie națională, dispărut în condiții extrem de tragice, despre care am scris în această pagină anul trecut), din cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești.

După liceu, pentru a se întreține, Valentin Grigorescu se angajează ghid turistic la fosta Societate de Turism „Muntenia”. Care, în vremea sa de glorie (că acum nu mai există), organiza dese și lungi excursii în țară și străinătate. Aflat la microfonul autocarului, ce să le vorbești oamenilor ore și ore în șir? Așa că Valentin Grigorescu le cânta din cântecele de la Săpata. Parcă te încântă altfel, decât să auzi: „Pe dreapta puteți observa ruinele castrului roman Jidova”.

Citește și Profesorul de geografie şi cercetătorul ştiinţific Ion S. Băcanu din Davideşti

Întâmplător, în 1997, deci pe când Valentin Grigorescu avea 33 de ani, în autocar călătorea și soția lui Dorel Manea, dirijor pe atunci al orchestrei „Doina Argeșului”. Impresionată, îi face cunoștință mai apoi cu maestrul Manea. Acesta îi dă câteva lecții și-l convinge că destinul său e muzica populară, îndemnându-l să dea probă pentru un post scos la concurs de Teatrul „Davila” ca solist vocal profesionist la „Doina Argeșului”. Concurență mare, dar Valentin Grigorescu se dovedește a fi cel mai bun. După trei ani, scoate, cu sprijinul lui Dorel Manea, primul album muzical, „Ce e viața pe pământ”. Dar participă și la un mare festival de romanțe în Bulgaria.

Neobosit, în 2008 este angajat, prin concurs, (și) la Centrul Cultural Pitești, ca șef de orchestră, înființând Grupul folcloric bărbătesc „Zavaidoc” și ținând cursuri de canto, fiind promovat, în 2010, director artistic al Festivalului național de muzică lăutărească veche „Zavaidoc”. Tot prin concurs, ajunge (și) profesor de canto popular la Școala Populară de Arte și Meserii Pitești.

Dacă mai punem la socoteală… nunțile la care a cântat, CD-urile scoase, colaborările cu alte orchestre, prezențele fără număr în studiori TV, premiile, prezența la cele 3-4 locuri de muncă (și Mioveni o vreme), înțelegem… infarctul lui Valentin Grigorescu, la nici 50 de ani. Din fericire, și-a revenit, vocea i-a rămas intactă. Dumnezeu îl iubește, așa modest cum este, este în plină afirmare pe plan național. Nu are faima lui Enceanu, dar talentul da!

Citește și Toma Arnăuţoiu a intrat în folclorul muscelean

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *