UE urmărește creșterea accesului la vaccinuri în regiunea Parteneriatului estic

de | 10.08.2021 23:30 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Politica si Administratie

Prin acest nou pachet de asistență de 35 de milioane EUR, UE urmărește să sporească în mod substanțial accesul la vaccinuri în regiunea Parteneriatului estic.

În cadrul eforturilor depuse de Uniunea Europeană pentru a sprijini vaccinarea în țările partenere, Comisia a majorat astăzi, 10 august, de la 40 de milioane EUR la 75 de milioane EUR, pachetul de asistență menit să asigure accesul la vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19 și să accelereze campaniile de vaccinare în cele șase țări din cadrul Parteneriatului estic. Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Citește și: Încep înscrierile în programul ”Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog”, ediția 2021

Prin acest nou pachet de asistență de 35 de milioane EUR, UE urmărește să sporească în mod substanțial accesul la vaccinuri în regiunea Parteneriatului estic în contextul penuriei mondiale de vaccinuri, facilitând partajarea vaccinurilor de către statele membre ale UE și rambursând costurile conexe. Această asistență vine în completarea sprijinului acordat de UE inițiativei COVAX – mecanismul mondial de asigurare a unui acces echitabil și universal la vaccinurile împotriva COVID-19 – și vizează o distribuție echitabilă și transparentă a vaccinurilor în țările Parteneriatului estic.

Această asistență se adaugă primului pachet de sprijin în cuantum de 40 de milioane EUR, lansat în februarie pentru a consolida imediat pregătirea și disponibilitatea locală pentru vaccinarea sigură și eficace a populației, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății. Sprijinul UE a acoperit formarea managerilor din domeniul sănătății și a personalului medical implicat în campania de vaccinare, asistența logistică esențială pentru livrarea și gestionarea vaccinurilor și a stocurilor, datele privind vaccinarea, monitorizarea siguranței, acțiunile de comunicare și de implicare a comunităților, precum și sprijinul pentru dezvoltarea unui certificat digital privind COVID.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat: „Această pandemie devastatoare de COVID-19 a supus oamenii, sistemele de sănătate și economiile din întreaga lume la o presiune fără precedent. Din păcate, Parteneriatul estic nu face excepție. UE este hotărâtă să-și ajute vecinii din est să accelereze vaccinarea, deoarece aceasta va avea o importanță determinantă pentru stoparea pandemiei și lansarea redresării socioeconomice a acestei regiuni. În felul acesta, UE se îngrijește de partenerii săi.

Citește și: Despre cum se răzbună viaţa / Un argeşean este “Avocatul Anului în România”. Octavian Popescu a împlinit visul tatălui său, preotul Romulus Popescu

Noul program adoptat astăzi face parte din contribuția Echipei Europa la răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19 și se bazează pe eforturile depuse în comun cu statele membre și pe cooperarea desfășurată între UE și OMS până în prezent. Programul se bazează și pe prima acțiune regională de combatere a pandemiei de COVID-19, desfășurată anul trecut în cadrul Parteneriatului estic, când UE și OMS și-au unit forțele și au lansat Inițiativa pentru solidaritate în domeniul sănătății în cadrul Parteneriatului estic, finanțată cu 35 de milioane EUR.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii