Despre cum se răzbună viaţa / Un argeşean este “Avocatul Anului în România”. Octavian Popescu a împlinit visul tatălui său, preotul Romulus Popescu

de | 6.08.2021 10:10 | Actualitate, Cultura, Dezvaluiri, Home

Provenind dintr-o familie de preoți argeșeni, Octavian Popescu a fost desemnat “Avocatul Anului în România”. El a fost premiat la Gala Premiilor “Benchmark Litigation”, ediția 2020, la care sunt nominalizați cei mai buni avocați de litigii la nivel mondial. Este cea mai înaltă distincție pe care o poate primi un avocat din România, mai ales pentru că este acordată de o publicație renumită pentru analiza riguroasă și obiectivă a pieței locale și internaționale de avocatură. În 2021, atât el, cât și soția sa, Loredana Popescu, și firma unde sunt asociați – Popescu&Asociații – au primit Premiul de Excelență din partea Baroului București.

Am vorbit cu tatăl avocatului, părintele Romulus Popescu, fost preot la Biserica “Maica Precista” din Pitești, acum pensionat. Dar încă în slujba lui Dumnezeu, “din dragul inimii sale”, așa cum ne-a mărturisit părintele Romică. Nu mai prejos de fiu, și părintele Romulus Popescu a primit de la episcopul Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic, titlul de “Omul caritabil al anului 1998”. A acceptat să vorbească mândru despre succesul feciorului și în același timp ne-a spus povestea familiei Popescu. O poveste tristă despre represiunea comunistă și cum viața s-a răzbunat, în cele din urmă, chiar dacă după mai bine de jumătate de secol.

Preotul Romulus Popescu a fost urmărit de „originea nesănătoasă”

L-am întrebat pe părintele Romulus Popescu despre cum s-a îndreptat fiul său spre profesia de avocat, pe care o practică la superlativ. „Sincer, a fost o surpriză. Dar nu este întâmplător, pentru că și eu, înainte de Teologie, am dorit să fac dreptul, dar fiindcă tatăl meu fusese deținut politic, mie mi-a fost interzis accesul la examen. În cele din urmă, Dumnezeu a vrut o răzbunare, nici nu știu cum să cred. Am vrut să îl apăr pe tatăl meu, mai ales că, după ce s-a liberat din pușcărie, în octombrie 1961, a dat statul român în judecată. Asta pentru că, după ce a fost bănuit de uneltire contra regimului, în subsolul documentului prin care a fost liberat scria că este neîmplinită bănuiala. A cerut să îi plătească salariul pe perioada în care a fost închis. Însă îmi aduc aminte că din suma totală care i se datora i-au fost imputate cheltuielile cu hrana, cazarmamentul, îmbrăcămintea, încălțămintea… care i s-au dat în perioada în care a fost deținut.

Ideea mea a fost să mă fac avocat și să mă lupt cu nedreptatea comunistă. Se dădea examen la română, istorie și filosofie. Am ieşit de la scris cu nota 9,24. Dar când am ieşit de la oral, profesorul mi-a spus că, cu toata media mea de la scris, nu-mi poate da mai mult de 6, pentru că nu am dosar bun. Dacă ar fi fost să fiu admis, aș fi fost coleg cu Antonie Iorgovan. Am dat în septembrie la Contabilitate Financiar Agricolă, am fost revizor contabil, am lucrat la Stațiunea Ștefănești.
La un moment dat, pentru că mă tot urmărea această tinichea cu tatăl deținut politic, am vrut să mă duc la o facultate unde originea socială să nu mai fie un impediment. Având în vedere că tatăl meu a fost preot, am plecat la Teologie, pe care am absolvit-o în 1977. După aceea am fost repartizat la Catedrala Metropolitană din Craiova. Acolo fiind, s-a aflat totuși că tatăl meu a fost deținut politic. Aveam o funcție înaltă și am fost obligat să plec. De la Craiova am venit în Pitești, la Mavrodolu. Însă din nou a fost cineva care s-a împotrivit, tot din cauza originii mele, și am găsit refugiul la o parohie în Hințești. Acolo am stat până la 1 septembrie 1993, când, prin grija Înaltului Calinic, am fost mutat la Parohia «Maica Precista» din Pitești. De acolo am ieșit la pensie pe 1 septembrie 2014. În fiecare duminică mă duc, pentru sufletul meu, din dragul inimii mele, și slujesc pe strada Scoroboaia la Biserica «Sfânta Treime» și la Biserica «Sf. Apostoli Petru și Pavel» de la Spitalul Militar” ni s-a destăinuit preotul Romulus Popescu.

Bunicul avocatului, Traian Popescu, închis pentru că ar fi colaborat cu rezistenţa comunistă

Născut la 27 ianuarie 1920 în satul Vrâncești, comuna Călinești, preotul Traian Popescu a fost arestat în ziua de 21 august 1959, bănuit că ar fi colaborat cu ultimele grupuri de rezistență din Munții Făgăraș. După o anchetă dură, la 19 iulie 1960 a fost eliberat, din lipsă de probe, și a revenit la Parohia Jupânești, Muscel, Argeș. Acuzat că din cauza sa nu se poate face colectivizarea în comună, în anul 1962 a fost mutat forțat la Parohia Măciuca-Popești din comuna Măciuca, județul Vâlcea. După mai multe memorii depuse de săteni la Patriarhie, în 1968 a reușit să se stabilească în satul natal ca preot, iar în 1990 a trecut la cele veșnice.

Citește și Biserica din Argeș, unde niciun cuplu care s-a căsătorit nu a divorțat

Citește și Biserica de la Închisoarea Piteşti, subiect de presă în Europa

Citește și Biserica Brad-Botuşari şi biserica de lemn din Costeşti-Teleşti, printre cele mai vechi lăcaşe de cult din Argeş

 

 

Distribuie!

Articol scris de Alina Crangeanu

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

2 Comentarii

 1. Domnul Octavian Popescu, unul din cei mai oportuniști avocați din Bucuresti. Unul din avocații care propune cele mai posibil “penale” soluții pentru client. Dacă nu ești atent intri la pușcărie pe soluțiile dansului.
  La întâlniri, pentru ca nu dorește sa conflictualizeze cu partea adversa, te lasa sa vorbesti de unul singur, el doar sta și asculta și nu te susține deloc.
  Cea mai proasta experiența din zona de premium legal, așa cum se autodenumește, desi nu are nicio legătura cu zona aceea.

 2. Urmărim cu interes și alte distincții ,, la superlativ ,, și in alte meserii…cum urmează:
  doamna de serviciu ( curățenie ) a anului
  zugravul anului
  poetul din pușcărie al anului
  manelistul anului
  s.a.m.d.
  Am făcut această glumă proastă dintr-o singură motivație, nu cred că există acest superlativ in meseria de avocat. A concurat domnul avocat la ce categorie, mai exact ? Renume? Procese câștigate? Reforme aduse în Codurile de Procedură? In legislatie? In aplicare?
  Zic să nu ne mai jucăm cu aceste premii care nu știm cât reflectă realitatea.
  Eu cunosc doctori in științe juridice, care nu au făcut decât meseria asta fără să apară într-o astfel de ipostază. Sunt oameni extrem de sensibili, corecți și nu doresc laurii victoriei cu orice preț in materie de recunoaștere solemnă.
  Nu mă interesează avocatul despre care se face referire în acest articol, nu-l cunosc , însă îi sugerez un singur lucru, multă aplecare spre corectarea legislației în vigoare care este stufoasă și alambicată!!!

Ultimele articole

Verificări pe cursurile de apă din Argeș 
Verificări pe cursurile de apă din Argeș 

Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea, împreună cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Argeş și Gărzii Forestiere au realizat în perioada 2 – 21 mai 2022 acțiunea de verificare a modului în care au fost salubrizate...

Tânăr de 17 ani luat la bătaie, în Argeș
Tânăr de 17 ani luat la bătaie, în Argeș

În ziua de 26 mai a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Topoloveni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Tpoloveni, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte...

Percheziții în Argeș. 20 de persoane au fost duse la audieri
Percheziții în Argeș. 20 de persoane au fost duse la audieri

În baza delegării Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au desfăşurat trei percheziţii domiciliare, în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de...


Loading RSS Feed