Web Analytics

Tragedia de la Constanţa se poate întâmpla oricând şi la Piteşti

de | 7.10.2021 13:42 | Actualitate, Opinii

Știți cum spune românul: râdem, glumim, până o pățim! Că niciodată nu ne-a lipsit autoironia, mai ales acum, când avem un președinte care arată cu degetul un stat eșuat al cărui șef e chiar el. Să nu ne facem iluzii, tragedia de la Constanța se poate întâmpla oricând și la Pitești. Spitalul Județean Argeș e la fel de suprasolicitat ca și secția de infecțioase din orașul de la malul mării. E doar un noroc faptul că încă nu avem o tragedie în oglindă. Și la noi, instalațiile de oxigen sunt suprasolicitate, personalul e cu nervii pe bigudiuri, iar pacienții din ATI – cu un picior spre morgă. Ba, județul Argeș e încă privilegiat din punct de vedere al infrastructurii pe patologia Covid, de când s-a redeschis și Secția Terapie Intensivă de la Mioveni.

Iar la problemele de infrastructură se adaugă și cele de mediocrație și orgoliocrație, multiplicate la cub. Și asta fiindcă Spitalul Județean e un fel de Albanie a sistemului sanitar argeșean. Unele secții au rămas pe structură feudalo-comunistă, cu vreun Enver Hodja șef de secție, în vreme ce prin altele bate timid un aer de reorganizare și modernitate. Însă diferențele sunt izbitoare! Te cutremuri când vezi gândacii cum fac graffiti pe faianța toaletelor sau infirmierele scanându-ți buzunarele înainte să-ți schimbe cearșaful. Sau, dimpotrivă, ți se umezesc ochii a speranță când totuși mai întâlnești vreun medic cu empatie și știință de carte. Ca să fac o glumă macabră, însă frecvent auzită, ieși mai ieftin dacă mori decât dacă ajungi internat în Spitalul Județean Argeș.

Citește și Medicul de terapie intensivă de la Mioveni, infectat cu Covid. Daniel Terheci: ”Am simțit o răceală, am simțit că nu mai sunt eu”

Nu mai departe de anul trecut, a fost incidentul cu tir-ul ATI, parcat cu multă morgă și pompă la inaugurare, în curtea spitalului. Și, deși spitalul din TIR era galactic ca dotări, performanțe și generație, ”albanezii„ de la mentenanța Spitalului Județean s-au încurcat în setările de reglare a temperaturii până l-au stricat. Și, uite așa, au dârdâit bieții pacienți în TIR, la temperaturi de 17-18 grade noaptea, încât nici n-au mai știut aparținătorii, care și-au luat părinții cu trei rânduri de saci de plastic pe ei, dacă au murit de frig sau de Covid. Nu vreau să răsucesc niciun cuțit în rana nimănui, care e, de fapt, rana noastră ca societate. Dar lucrurile sunt departe de a fi în regulă la Spitalul Județean.

Am dat un exemplu, însă ele pot fi mai multe. Pe de o parte, sunt probleme sistemice la nivel general, pe de alta, sunt probleme punctuale de management, dar și de mentalitate. Fiindcă e mult mai comod să urci pacientul în salvare și să-l trimiți la București decât să-ți bați capul cu salvarea lui aici, în Argeș. Știu multe persoane ale căror rude diagnosticate cu Covid au murit cu zile în Spitalul Județean.
Repet ce am spus și la început: să nu mire pe nimeni dacă tragedia de la Constanța se va repeta, la un moment dat, și la Pitești! Din fix motivele enumerate mai sus.

Citește și Dr. Mircea Stoian, invitaţie pentru sceptici: „Pe cei care nu cred în vaccin şi în virus îi invit să vadă Secţia ATI de la Mioveni”

Citește și A trecut un an şi jumătate de la cazul copilului mort la Clinica „Teddy Care” din Piteşti / Prim-procurorul Nicolae Argeşanu: „Avem mai multe persoane în calitate de suspecţi”

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii