Web Analytics
scris miercuri, 06.12.2023

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce nu este bine să faci pe 6 decembrie

Sfântul Nicolae reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale lunii decembrie. Pică în fiecare an pe data de 6 decembrie și este marcată în calendar cu cruce roșie.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce nu este bine să faci pe 6 decembrie

Citește și: Elevii români, cele mai proaste rezultate din UE la testele PISA după Bulgaria


În credința populară, Sfântul Nicolae este cel care păzește soarele și nu îl lasă să dispară spre miazănoapte și să lase lumea fără căldură și fără lumină. De această zi se leagă o serie de tradiții, pe care mulți credincioși le respectă în continuare.
Oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi, pe care le pun în apă, lângă icoană, pentru a înmuguri până la Anul Nou. Copiii le foloseau înainte pe post de sorcove. Dacă ramurile înfloresc până la Revelion, se spune că anul care vine va fi unul roditor și bogat.

Citește și: Argeș. Corala „D.G. Kiriac”, concert în biserică de Sfântul Nicolae


În unele zone ale țării, fetele nemăritate se adună într-o casă și fac plăcinte. Seara, li se alătură și flăcăii din sat, pentru a petrece împreună. Feciorii din sat se adună și fac repetiții pentru a merge cu colindul de Crăciun și de Anul Nou.
În popor, se consideră că de la Sfântul Nicolae începe iarna propriu-zisă. Cum e vremea în această zi va fi toată iarna, potrivit credinței populare.
Se spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu și că stă în stânga Lui. Oamenii merg la biserică, unde asistă la slujbă și dau de pomană alimente sfințite, pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Citește și: Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influenţă


Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se muncește nici în casă, nici în gospodărie, pentru a nu atrage necazurile. Credincioșii postesc, dar pot consuma produse din pește, fiind o zi de dezlegare.Una dintre principalele datini legate de Sfântul Nicolae este că în această zi nu trebuie să fim zgârciți și să nu ne certăm cu nimeni, în special oamenii apropiați. În ziua de 6 decembrie nu e bine să spălăm. Munca în această zi de sărbătoare este considerată o ofensă adusă lui Dumnezeu. În dimineața zilei de 6 decembrie este bine să oferi un cadou unui sărman. Orice lucru simbolic, chiar și un covrig, îl va face să se simtă mai bine pe acel nevoiaș.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *