Web Analytics
scris luni, 20.05.2024

20 Mai 1506: A murit exploratorul italian Cristofor Columb, primul european care a descoperit continentul american

În ziua de 20 Mai 1506 a murit exploratorul italian  Cristofor Columb, primul european care a descoperit continentul american. 

20 Mai 1506: A murit exploratorul italian Cristofor Columb, primul european care a descoperit continentul american

Cristofor Columb (italiană Cristoforo Colombo, spaniolă Cristóbal Colón, n. 1451, Genova, Republica Genova – d.  1506, Valladolid, Coroana Castiliei) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre India, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, denumit mai târziu, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută doar Lumea Veche.

A navigat spre vest in Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute  maritime spre Asia, dar a descoperit un nou continent, care avea sa se numească mai târziu America.

Prima expediție pleacă din portul Palos de la Frontera cu navele Santa Maria – de aproximativ 30 metri lungime care era sub comanda sa, Pinta și Nina – două caravele mici de aproximativ 15 m lungime.

Cele două nave mai mici erau comandate de către Martín Alonso Pinzón și fratele său Vicente Yañez Pinzón și cu 90 de oameni. Este ales pentru traversarea oceanului drumul alizeelor.

La 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana – un marinar de pe Pinta zărește pământul, descoperind astfel  Lumea Noua.

Citește și:

Cristofor Columb și-a intensificat eforturile, însă zadarnic, să convertească băștinașii americani la creștinism. De asemenea a extins operațiunile de extragere a aurului. În acest timp adversarii săi din Spania au convins regalitatea că insula Española, nou descoperită, ar trebui să aibă un nou guvernator. În mai 1499, coroana l-a înlocuit pe Columb și l-a numit pe Francisco de Bobadilla, care a ajuns pe data de 23 august 1500 pe insulă, și i-a arestat pe Columb și pe fratele său Bartolomeu. I-a încătușat și i-a trimis în Spania. Columb a insistat să rămână cu cătușele la mâini, până când regina însăși avea să i le scoată.

Ultimele luni ale vieții sale au fost marcate de boală și de încercări nereușite de a-și recupera privilegiile de la regele Ferdinand, deși pe atunci Cristofor era destul de bogat. A murit pe data de 20 mai 1506 în localitatea Valladolid.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...