Web Analytics

Topoloveniul se înfrăţeşte cu oraşul nemţesc unde s-a tipărit toată seria „Harry Potter”

de | 29.09.2022 13:10 | Actualitate, Cultură, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

Duminică, 2 octombrie, cu o zi înainte de ziua națională a Germaniei, Topoloveniul se va înfrăți cu orașul nemțesc Poessneck. O delegație condusă de primarul Gheorghiță Boțârcă va pleca în Germania încă de joi, 29 septembrie.
Primele contacte între primarii celor două localități au avut loc acum trei ani, dar pandemia a amânat proiectul. Într-un fel a fost bine fiindcă edilii celor două orașe, Gheorghiță Boțârcă și Michael Modde, au avut timp să vorbească mai mult, să se cunoască mai bine și să ajungă la concluzia că și ca oameni, nu doar ca persoane publice și de administrație, au multe lucruri în comun. Liantul a fost Daniel Vlad, numit de curând director adjunct al Casei de Cultură Topoloveni, care a trăit o perioadă în Germania și a intermediat primele contacte culturale între Poessneck și Topoloveni. În timp, ansamblul „Ciuleandra” a mers la Poessneck, la zilele orașului și un cor de acolo a venit în Argeș, la Festivalul „D.G. Kiriac”.

Daniel Vlad: „La ceremonie vor participa alte patru orașe înfrățite”

„Proiectul de înfrățire a fost scos din stand-by în aprilie, anul acesta, când lucrurile au început să fie accelerate. Cele două Consilii Locale au aprobat înfrățirea, iar duminică primarii celor două orașe vor semna acordul. Ceremonia este programată în cadrul unui eveniment mai amplu, unde vor avea loc spectacole artistice, festivaluri gastronomice. La standul nostru va fi ansamblul „Ciuleandra”, plus doi copii foarte talentați de care mă ocup de ceva vreme și care vor cânta la vioară și acordeon. Reprezentanții Topoloveniului vor fi îmbrăcați în costume naționale, iar cei care ne vor vizita standul vor mânca sărmăluțe cu mămăliguță și vor gusta țuica de Topoloveni. Foarte important, la ceremonie vor participa reprezentanți ai încă patru orașe cu care Poessneck-ul este înfrațit, din Franța, Polonia și două din Germania. Toți vor fi prezenți în cinstea noii înfrățiri. Săptămâna trecută, ca ambasadori ai acestei înfrățiri am avut la Topoloveni un grup de zece nemți din Poessneck.

Citește și Primarul Boţârcă a venit la cununie pe o motocicletă Harley Davidson

Oamenii sunt foarte sensibili la proiectele sociale și s-a făcut și un prim pas. Nemții au întrebat cum pot ajuta familiile nevoiașe, iar domnul primar Boțârcă i-a dus pe strada Țigănești, unde stă o mămică de 21 de ani, care are o copilă de trei ani și n-au casă; aproape că s-a dărâmat casa pe ele. În două zile, nemții au adunat 800 euro, o primă sumă cu care să înceapă achiziționarea de materiale de construcție. Asta ca un prim proiect social, urmând ca ei să vină cu fonduri pentru materiale de construcție și domnul primar să se ocupe cu găsirea forței de muncă. Iar următoarele proiecte vor fi preponderent culturale, însă vrem să facem și schimburi de elevi, de la a cincea până la a douăsprezecea, copii de la ei să vină la noi și invers. Apoi, vom încerca și legături economice, fiindcă Topoloveniul și Poessneck-ul sunt pe aceeași lungime de undă. De exemplu, ei au fabrică de ciocolată, fabrică de bere, plus o tipografie, care e cea mai mare din Germania și aici s-au tipărit toate edițiile din cărțile cu Harry Potter. Topoloveniul are și el magiunul și făbricuțele unde se fac converse, plus o mare tradiție în meșteșuguri locale. Vrem ca oamenii să se cunoască mai întâi, apoi să se facă și parteneriate”, ne-a spus Daniel Vlad, interlocutorul nostru.

Nemții au făcut invitația de înfrățire

Trebuie subliniat că invitația de înfrățire a venit din partea celor de la Poessneck, iar pe 10 septembrie anul acesta Consiliul Local de acolo, format din 25 de consilieri, a aprobat proiectul de înfrățire. Orașul numără peste 13.000 de locuitori, e mai mare ca Topoloveniul și are școală de muzică și un liceu. Poessneck e situat în landul Turingia.

Citește și Două seri de succes pentru Archangels Fest! La Topoloveni s-a auzit rock-ul și s-au turat motoarele

Citește și Magiunul din prune Topoloveni a ajuns în Vietnam

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole