Web Analytics
scris vineri, 12.04.2024

Toma Duţei, preşedintele CS Dacia Mioveni 2012, despre dezastrul de la club: „Handbalistele sunt cu trei salarii neplătite, patru cu luna în curs. Clubul a intrat în insolvenţă generală”

În primul rând, domnul președinte, vă întreb cum s-a ajuns ca unele jucătoare să nu fie plătite?

– Nu unele jucătoare, toate jucătoarele au restanțe la salariu pentru că, începând din luna octombrie, din motive financiare ale Consiliului local și ale Primăriei, nu s-au mai virat sumele care trebuiau virate. Față de anii anteriori, 2021-2022, când s-au dat și rectificări bugetare, în anul 2023 nu au fost rectificări bugetare, din cauza unei ordonanțe care s-a dat în anul respectiv.

Toma Duţei, preşedintele CS Dacia Mioveni 2012, despre dezastrul de la club: „Handbalistele sunt cu trei salarii neplătite, patru cu luna în curs. Clubul a intrat în insolvenţă generală”

Am înțeles. Care este în prezent situația financiară?

– Jucătoarele sunt cu trei salarii neplătite, patru cu luna în curs. Clubul a intrat în insolvență generală, practic toate plățile la zi, începând cu 19 martie, se vor face metronom, pentru că, dacă nu se fac, atunci sunt probleme. Legea ne obligă să efectuăm toate plățile curente, iar cele către diverși beneficiari din perioada anterioară se vor trece la masa credală.

„Depunctarea s-a făcut dintr-o eroare…”

Ce ne puteți spune despre depunctare?

– Depunctarea s-a făcut dintr-o eroare. Practic, clubul sportiv Dacia Mioveni 2012 are un singur punct pe care cei de la federație pot să-l ia. Restul depunctării s-a făcut fără a se ține cont de prevederile legii insolvenței în ziua în care s-a depus documentația pentru certificatul de grefă și altele. Urmează, pe viitor, să reprimim punctele. Legea insolvenței prevede ca orice acțiune financiară sau de altă natură după intrarea în insolvență trebuie stopată. Deci, începând cu data de 19 martie, Federația Română de Handbal sau orice federație nu poate să îmi aplice vreo măsură administrativă sau financiară, pentru că sunt protejat de lege.

Citește și Claudiu Cojocaru, preşedinte executiv la CS Mioveni: „Cred că avem şanse să promovăm direct”

„Faptul că nu s-au plătit salariile la timp a dus la plecarea unor jucătoare”

Ce demers ați făcut în acest sens?

– Am făcut prin avocatul pe care-l avem, am făcut demersurile necesare, am făcut apel la hotărârile care s-au luat, am plătit taxele și urmează ca Federația să ne dea punctele înapoi, să le treacă în clasament. Să se rețină, un singur punct este îndreptățită Federația să-l ia, pentru că este un litigiu avut înainte de data de 19 martie. Iar celelalte puncte pe care le-au luat, le-au luat efectiv după data de 19 martie. Sunt documente făcute, am solicitat la administratorul judiciar, cel care coordonează activitatea administrativă la Clubul Sportiv Dacia Mioveni, a făcut adresă în care a menționat la toate forurile de la Federație, Comisia de Disciplină, Comisia de Litigii, Comisia de Apel, Comisia de Competiții. Am informat despre prevederile legii și aștept ca Federația să facă o analiză specială pe această temă.

Cine este responsabil pentru schimbarea mai multor antrenori și plecarea unor jucătoare?

– Pentru plecarea unor jucătoare nu știu dacă e cineva vinovat. Din cauza faptului că nu s-au plătit salariile la timp, acele jucătoare au găsit oferte la alte cluburi. Apoi, depășind termenul de 90 de zile, termen de plată conform prevederilor contractuale, au devenit libere de contract și au plecat acolo unde au găsit de muncă.

Și în legătură cu antrenorii, pentru că au fost schimbați foarte rapid…

– Asta a fost situația la vremea respectivă, obiectivele au fost clare, clubul și-a onorat toate obligațiile sau promisiunile pe care le-a avut privind cantonament, dotări, antrenamente, meciuri amicale, meciuri de toate felurile, iar când am intrat în campionat, nu a corespuns față de ceea ce ne propusesem și nu am jucat așa cum trebuie. Au fost mai mulți antrenori de-a lungul timpului, nu știu dacă vă referiți la un antrenor anume, dar asta a fost situația. Deci, s-a făcut o analiză la vremea respectivă, nu s-au îndeplinit obiectivele. Anumite meciuri trebuiau clar câștigate ca să ajungem la obiectivul pe care l-am propus, pentru că ne-am asumat un obiectiv pe parcurs pe care a trebuit să-l respectăm.

Citește și Eugen Neagoe, mesaj către alb-violeți: „Să nu se aștepte că va fi doar o plimbare până la Alexandria”

„În contractul Victorinei Bora scrie clar că antrenează echipa de handbal. Nu scrie de senioare, nu scrie de tineret”

Cum s-a ajuns ca Victorina Bora să fie plătită cu 5.000 de euro și să se afle acum la juniori?

– Deci, a fost o hotărâre, pentru că în prevederile contractuale nu putea să fie denunțat contractul și automat ea, practic, nu a fost retrogradată de la antrenor principal, la antrenor secund. Nu i s-a luat dreptul la muncă și nici drepturile financiare. Practic, ea a trecut de la echipa de senioare la tineret, echipă de tineret care face parte integrantă din campionatul național Liga Florilor. În contractul ei scrie clar că antrenează echipa de handbal Dacia a clubului sportiv Dacia Mioveni. Nu scrie de senioare, nu scrie de tineret. Faptul că ea a trecut la tineret și la senioare a trecut domnul Alin Oprescu, suma salariilor celor două persoane, respectiv a antrenorului principal și a antrenorului secund a fost aceeași și după schimbare. Deci, practic, s-a făcut o rocadă între Alin Oprescu și Victorina Dora. Fiecare a trecut pe altă muncă, dar suma salariilor celor doi nu a crescut cu un leu.

Se vorbește despre retrogradare, despre dispariția secției de handbal a clubului…

– Sunt vorbe. Retrogradarea poate veni, este una din variante, dar mai sunt meciuri multe de jucat, deci nu putem vorbi acum de o retrogradare. Toată treaba care se pune la ora actuală este să vedem dacă găsim sursele financiare care să asigure continuitatea. Probabil că mulți o să zică, bă, s-au consumat, s-au cheltuit totuși niște bani. Când spui că s-au cheltuit niște bani la un club pentru o secție, pentru un obiectiv, trebuie să ai un termen de comparație și atunci, când te uiți la comparație, te uiți la contracandidatele din Liga Națională. Da? Iar clubul sportiv Dacia Mioveni are cel mai mic buget din Liga Națională. Deci, nu numai că a fost cel mai mic, dar anul ăsta, dintr-un buget care a fost anul trecut de 1.300.000 de euro, acum este undeva la 790.000 de euro. Deci, un pic mai mult de jumătate, nu luăm în calcul și partea de sponsori, care, începând cu luna octombrie, n-au mai virat aproape nimic.

Există interdicții la transferuri. Cum afectează acest lucru activitatea clubului?

– Se ridică această interdicție.

Când?

– Se ridică odată cu punctele. Insolvența mă protejează de orice măsură administrativă, fapt pentru care se va ridica interdicția la transferuri, se vor ridica toate, toate, mai puțin un punct care este luat mai demult. La ultima ședință care a avut loc la Consiliul Local s-a hotărât continuitatea activității clubului și a secției de handbal, dar în funcție de bugetul care se va aloca în continuare, se va hotărî dacă continuăm în Prima Ligă sau în Liga Secundă.

„Dacă se găsesc surse financiare de la Consiliul Local sau alţi sponsori, vom continua în Liga Naţională”

Care este viitorul secției de handbal?

– Viitorul secției de handbal! Dacă se găsesc surse financiare de la Consiliul Local sau extra, de la alți sponsori, alte societăți care vor să vină să investească, automat vom continua în Liga Națională. Este păcat să nu continuăm un proiect care s-a început cu câțiva ani în urmă și care, dacă stăm să ne gândim bine, se vede care este atmosfera la sala sporturilor de la Mioveni. Deci, efectiv, Mioveniul luată ca echipă venită de curând în Liga Națională a fost ca o pată de culoare frumoasă în angrenajul handbalului românesc.

Citește și FC Argeș, victorie în ultima secundă în primul meci al seriei cu Rapid

Citește și Pitești. Gimnastica acrobatică, în concurs național la Sala Sporturilor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *