Web Analytics

Timp de trei ani, contabila de la Corbi a furat aproape 2 milioane lei sub nasul fostului primar

de | 2.12.2022 10:45 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Virgil Baciu: „Nu-mi inspira multă încredere, dar nu aveam ceva… concret (…)”
Fostul edil spune că și-a angajat alt contabil în trecut, tocmai fiindcă n-avea încredere în Elena Groșanu
„Se eschivase la impozitul pe mașini, adică nu era înregistrată cu mașinile, chestii mărunte, pe care le-am sesizat eu”, mai dezvăluie Virgil Baciu despre contabila anchetată

Contabila Primăriei Corbi, Elena Groșanu, a ajuns în arest pentru 30 de zile, fiind acuzată de procurorii DNA de trei infracțiuni: abuz în serviciu (808 acte), fals intelectual (106 acte) și uz de fals (106 acte). Prejudiciul ajunge la aproximativ două milioane lei.
Având în vedere că faptele pentru care este cercetată contabila pornesc din 2017, an în care la conducerea Primăriei era Virgil Baciu, tatăl actualei primărițe Anca Baciu, l-am întrebat pe fostul primar câteva lucruri. Cum explică situația, dacă s-a așteptat la așa ceva, dacă a avut vreodată vreun dubiu cu privire la activitatea contabilei, pentru a înțelege cum de n-a observat nimic timp de trei ani. „Cu privire la ceea ce s-a întâmplat, greu de știut sau de înțeles. Ca încredere, nu pot să spun că era o persoană de încredere, mai ales că eu, când am ajuns primar, mi-am adus un alt contabil. I-am luat viza de control preventiv financiar și a rămas pe poziție secundară, dar acel contabil a plecat, în 2016 sau la începutul lui 2017, parcă la Direcția Agricolă Argeș s-a mutat cu serviciul și atunci am fost nevoit, n-am mai găsit pe altcineva, și a trebuit să o repun și să îi dau din nou viza de control preventiv financiar și, bineînțeles, să fie contabil -prim”, ne-a declarat Virgil Baciu.

L-am întrebat de ce a avut alt contabil înainte, căci un motiv trebuie să fi avut. Și ne-a povestit despre niște nereguli pe care le-a aflat atunci când a cerut situația cu toate mașinile înmatriculate în comună, și a văzut că erau mașini care, deși circulau, nu erau înregistrate în contabilitate, la taxe și impozite. „Nu-mi inspira mie multă încredere, dar eu nu aveam ceva… concret sau, mă rog, erau niște lucruri care nu erau atât de grave. Se eschivase la impozitul pe mașini, adică nu era înregistrată cu mașinile, chestii mărunte, pe care le-am sesizat eu. Și la niște cunoștințe apropiate, la fel, nu știa (SIC!) să încaseze taxele și impozitele pentru mașini. Și chiar atunci știu că am luat măsura conform legii și, pe ultimii cinci ani de zile, că atât îți permite legea, am recuperat acești bani, cu penalitățile respective”.

Citește și Contabila Primăriei Corbi, arestată pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals

„E clar că a făcut ceva ce nu se putea sesiza, adică nu putea fi la vedere, decât dacă intrai pe niște verificări cu totul și cu totul atipice”

Revenind la neregulile recente, cercetate de DNA, este interesant cum de nu s-a aflat nimic în timpul controalelor Curții de Conturi. Virgil Baciu ne-a spus că auditul se face anual, iar Curtea de Conturi face controale o dată la doi ani sau în funcție de misiuni/sesizări, dacă e cazul. „Probabil că vor fi mai multe informații date, dar e clar că a făcut ceva ce nu se putea sesiza, adică nu putea fi la vedere, decât dacă intrai pe niște verificări cu totul și cu totul atipice decât cele standard sau cele care îți dau de bănuit”, crede fostul primar.

Contabila a fost suspendată, dar a rămas angajată pe aceeași funcție

Contabila lucrează de 20 de ani în Primărie, pe acest post. Primărița Anca Baciu a descoperit nereguli legate de CAR cam prin luna martie, a sesizat Curtea de Conturi, ACOR a făcut un audit, apoi a sesizat Poliția Economică, iar Virgil Baciu menționează că, de când a fost depusă sesizarea la Poliția Economică, la scurt timp a venit și de la DNA o informare. Atunci, primărița i-a retras contabilei viza de control financiar preventiv și a dat o decizie, „că trebuie cineva să aibă”, secretarului. Contabila a fost deci suspendată, dar a rămas angajată pe aceeași funcție, însă cu atribuțiuni mult mai restrânse. „Dar cu privire la închiderea contractului de muncă, nu putea să ia această măsură, că, totuși, nu era nimic concret sau legal care să îi permită. Poate de acum încolo, eventual, după ce s-a declanșat urmărirea penală, ar fi motive”, a explicat fostul primar.

Citește și Update. Primărița din Corbi, despre contabila arestată: ”Eu am făcut sesizarea la Poliția Economică”

„Dacă știam, vă dați seama că eram eu cel care sesiza”

L-am întrebat pe Virgil Baciu și când a aflat de nereguli și ce a sfătuit-o pe fiica sa să facă. „Dacă o luăm cronologic și ceea ce au cercetat cei de la DNA, au spus 2017-2022, după ce a plecat acel contabil cred că a început această acțiune, dar nu știam nimic. Dacă știam, vă dați seama că eram eu cel care sesiza. Am aflat când fiica mea a sesizat că nu se verificau niște sume și atunci a intrat într-un control oarecum intern, la care a văzut că sunt niște nereguli și după aceea și-a făcut datoria, să cheme auditul, să anunțe Curtea de Conturi. (..) Când tu constați că sunt niște nereguli, pe care le va hotărî și instanța, da, nu poți să stai și să le ții ascunse și, vezi, Doamne, nu mai face de acum încolo. Trebuie să anunți instituțiile care sunt competente. Oricum, prea multe detalii n-am avut nici eu atunci, pentru că știam că sunt niște nereguli și atât ce am sfătuit-o pe Anca: «n-ai decât să mergi colo, colo sau colo». Am sfătuit-o, dacă a găsit nereguli, să meargă la Curtea de Conturi, să cheme auditul și, în funcție de rezultate, să meargă la instituțiile statului, la Poliție sau Procuratură”, și-a amintit fostul primar.

„Normal că nu am fost străin de anumite situații, dar nici nu contorizam ce face ea (fiica)”

Virgil Baciu ne-a confirmat că a fost audiat la DNA în calitate de martor și, cu siguranță, și fiica sa, dar a ținut să puncteze: „Chiar dacă este fiica mea, nu înseamnă că se spovedește la mine în fiecare zi ce face. Este mare, am încredere în ea, știu că este o tipă foarte puternică și care știe ce este mai bine să facă. Normal că nu am fost străin de anumite situații, dar nici nu contorizam ce face ea (fiica, n.red.). Oricum, vă dați seama, a fost greu. Eu, ca părinte, am simțit-o că a avut o perioadă foarte încărcată. Totuși, vii dintr-o zonă unde pentru ea lucrurile păreau sincere, corecte și dai direct într-o chestie din asta, unde ai de verificat multe lucruri pe care trebuie să știi unde să le cauți, ce să faci, pentru că nu ți le pune nimeni la dispoziție, și nu numai. Ea chiar a făcut față. A avut și ea momente destul de grele, să știți. Mama ei mă suna de multe ori să vin acasă, să o încurajez, să o susțin”, mărturisește Virgil Baciu.

Citește și Firma fostului primar de la Corbi, în ancheta Recorder / Virgil Baciu a pus cupru aurit de 3,2 milioane euro pe acoperişul Catedralei Mântuirii Neamului

„Oamenii care veneau și se chinuiau să plătească impozite plăteau banii ca ei să fie furați”

Soțul contabilei lucrează tot în Primăria Corbi și, după cum ne-a explicat fostul primar, se ocupă de partea de impozite și taxe, adică ține evidența încasării acestora. Iar ginerele contabilei este consilier local. „Ca om, mă doare să văd ce s-a întâmplat, pentru că este o dramă pentru familia aceasta”. Fostul primar pune însă accentul pe asumarea responsabilității. „Dar trebuie să înțelegem un lucru. Când faci asemenea fapte înseamnă că ți le asumi. Înseamnă că, la momentul adevărului, cât de dur va fi el, trebuie să plătești. Atunci, haide să ne apucăm cu toții de furat și după aceea să zicem, «lasă că, dacă ne prinde, nu se întâmplă mai nimic»”.

Virgil Baciu mai menționează că banii care au fost furați au condus la stoparea unei investiții. „Pentru că, acum, cu banii ăștia terminam canalizarea. Noi n-am mai avut suficienți bani ca să cofinanțăm banii de canalizare în două sate. (…) Adică tot ceea ce au plătit oamenii aceștia, dacă se adeverește, înseamnă că au fost furați și asta mă doare cel mai tare. Pentru că a condamnat la stagnarea/dezvoltarea comunei și că oamenii care veneau și se chinuiau să plătească impozite – pentru că se trimeteau somații, decizii de impunere – plăteau banii ca ei să fie furați. Asta este dureros. Pot să spun că fiica mea a avut niște discuții la Primărie și le-a transmis următorul lucru – îi înțelege pe fiecare și lucrează cu orice angajat al Primăriei, e new entry în zona asta – le-a spus toleranță zero: la compromisuri, la furat și la șmecherii, lucru pe care văd că îl face cu brio. Uite că a reușit să descopere ceea ce eu și poate mulți nu reușeam, poate de acum încolo mulți ani se întâmpla lucrul ăsta”.

Din 13 consilieri, doar 7 au votat pentru recuperarea prejudiciului. „Înseamnă că, atunci, ori știi ceva, ori ai niște interese, ori ceva nu e în regulă”

Ne-am interesat și dacă Primăria își va recupera prejudiciul, iar răspunsul ne-a șocat. „Cât pe-aci să nu vrem să recuperăm acest prejudiciu”, a atras atenția Virgil Baciu, care nu are drept de vot în Consiliul Local Corbi, dar e delegat sătesc și poate fi prezent la ședințele CL. „Primăria a primit o adresă din partea DNA-ului, prin care solicită dacă Primăria Corbi, în speță prin decizia Consiliului Local, dorește sau vrea sa devină parte în proces pentru recuperarea prejudiciului și stabilirea a nu știu ce cauze ș.a.m.d. Trebuia să facă o ședință de îndată, lucru pe care l-a făcut prin telefon, pe grupul de consilieri locali. Înainte de asta, a și sunat pe fiecare ca să le spună, să înțeleagă oamenii despre ce este vorba. După care a postat proiectul de hotărare pe grupul ăsta. Unii au venit la Primărie, care erau în zonă și au putut veni, alții nu. Vreau să vă spun că, din 13 consilieri, doar 7 au votat pentru ca Primăria Corbi să se constituie parte în proces pentru recuperarea prejudiciului. Vă imaginați acest lucru?! Acest vot nu înseamnă că acuz pe cineva sau condamn pe cineva. Acest vot era dacă se dovedește că acești bani au fost furați, că Primăria Corbi a suferit un prejudiciu, să fie recuperați. Ce consilier ești tu, care nu reprezinți interesele comunității și care te abții la vot sau nu mai răspunzi la telefon pentru a vota? Deci, este inadmisibil lucrul acesta. Pentru mine, aceștia sunt «complici». Așa ceva nu se poate! Înseamnă că, atunci, ori știi ceva, ori ai niște interese, ori ceva nu e în regulă”, ne-a spus, revoltat, Virgil Baciu.

Citește și Lucrările la acoperişul Catedralei Neamului sunt avansate

Deși au existat abateri, contabila a continuat să lucreze în Primărie. „Trebuie să ai niște spețe extraordinar de puternice și de dure prin care să poți să argumentezi și să o dai afară”

În contextul în care contabila nu îi inspira încredere și chiar a avut și alt angajat pe acest post, l-am întrebat pe Virgil Baciu de ce nu a monitorizat-o mai atent sau dacă nu a găsit cadrul legal pentru a o concedia.
„Nu este simplu, să știți, pentru că e funcționar public. Eu am vrut, pentru că şi aşa era schema cam încărcată. Vă spun cinstit, soțul ei nu face prea multe lucruri, pentru că sunt amândoi în același birou și am încercat, la un moment dat, pe baza unor abateri mai mult sau mai puțin mici, cu comisie, credeți-mă că mi-a fost imposibil. De la Sindicat, de la Agenția Funcționarilor Publici din București, sesizări și nebunii, încât a trebuit să renunț pur și simplu, pentru că era imposibil. Acum, cu situația ei, cred că n-ar mai fi o problemă. Dar, altfel, să știți că trebuie să ai niște spețe extraordinar de puternice și de dure prin care să poți să argumentezi și să o dai afară. Altfel, după aceea ajungi în proces în instanță, mai câștigă și procesul și mai dai și banii din urmă. Am încercat să fiu foarte atent, ceea ce am și fost, și foarte strict în ceea ce privește activitatea ei, dar când se va afla modul în care a fost făcută această inginerie, probabil că atunci vom ști mai multe. Gândiți-vă, dacă nici auditul, nici Curtea de Conturi, nimeni din Primărie, nici eu n-am putut sesiza acest lucru. Bravo lu’ Ancuța, că ea a știut să citească mai bine printre cifre și printre rânduri!”, a încheiat Virgil Baciu.

Firma fiicei contabilei figurează cu pierderi timp de 13 ani, până în 2020

Contabila Elena Groșanu este acuzată de DNA că, în perioada 20 ianuarie 2017 – 12 aprilie 2022, a întocmit, semnat și prezentat la Trezoreria municipiului Curtea de Argeș 808 ordine de plată, prin care a virat 1.515.683,85 lei către firma fiicei sale, fără să fi existat în realitate o contraprestație. „Pentru a crea o aparență de legalitate, inculpata ar fi completat în fals un număr de 106 ordine de plată, potrivit cărora între Primăria Corbi și societatea respectivă ar fi existat relații de natură contractuală”, se arată în comunicatul DNA. SC Teracot Construct Mădălina SRL este firma fiicei contabilei. A fost înființată în 2004, are sediul tot în Corbi și se ocupă cu fabricarea plăcilor și dalelor din ceramică. Firma a avut pierderi din 2006 până în 2019. Însă în 2020 a avut profit în valoare de 167.068 lei, iar profitul din 2021 a fost de 130.566 lei. Contabila Elena Groșanu mai este acuzată de procurorii DNA că a virat 386.102 lei către șase instituții nebancare (CAR), iar banii reprezintă contravaloarea ratelor de la împrumuturile contractate de inculpată și de rude ale acesteia.

Citește și Contestatul proiect imobiliar din str. Căpitan Cuţui, din nou în atenţia publică

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole