Web Analytics

Tiberiu Oprea s-a suspendat de la Filarmonica Piteşti. Noul dirijor e Constantin Grigore

de | 14.10.2021 13:25 | Cultură, Actualitate

Tiberiu-Dragoș Oprea este unul dintre fondatorii orchestrei simfonice a Filarmonicii Pitești, în 2007, instituție în care a pus mult suflet. Am muncit mult cu el, la începuturi, împărțind un colț de pâine, am mâncat ouă prăjite din aceeași tigaie pusă pe un reșeu improvizat în atelierul lui Stelian Neacșu. Dirija și orchestra, și corul și… toate concertele!

Tiberiu Oprea s-a mutat la Constanța, la Teatrul Național ”Oleg Danovski”

În entuziasmul nostru de atunci, în 2007, nici nu ne-a trecut prin cap să invităm un alt dirijor!!! A fost și director artistic până în 2010, când legea a interzis cumulul de funcții. Tiberiu a ales să rămână dirijor. Iată că, peste noapte, în septembrie a.c., Tiberiu-Dragoș Oprea a decis să-și suspende contractul de muncă la Filarmonica Pitești ca dirijor până în luna august 2022. Din motive personale, a invocat. Dar s-a mutat la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.
Noul director al Filarmonicii Pitești, Gabriel Niță, a hotărât ca în noua stagiune a Filarmonicii Pitești, a XV-a, dirijorul Constantin Grigore să asigure conducerea muzicală orchestrei simfonice.
Primul concert ca dirijor al Filarmonicii Pitești va avea loc joi, 14 octombrie a.c., când, alături de orchestra noastră simfonică, va concerta solista Alexandra Ușurelu.

Citește și Idila dintre Ionnescu-Gion şi Iulia Hasdeu

Cine e noul dirijor, Constantin Grigore

După absolvirea studiilor muzicale în ţară, dirijorul Constantin Grigore a urmat şi cursurile Academiei de Muzică „Karol Lipinski” din Polonia. A fost îndrumat de maeştri recunoscuţi ca: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galaţi şi Marek Pijarowski (Polonia). A participat la masterclassuri la Malaga, Viena şi Varşovia. A susţinut concerte cu orchestre studenţeşti ale U.N.M.B., dar şi ale formaţiilor muzicale de gen: Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski”, Orchestra Teatrului Naţional de Operetă și Musical din Bucureşti, filarmonicile din Iași, Timișoara, Râmnicu Vâlcea, Ploiești, Craiova, Piteşti, Sibiu, Orchestra Naţională a Republicii Moldova, Filarmonica din Kielce şi Orchestra de cameră R-20 din Weoclaw, ambele din Polonia.

În 2009 a dirijat Bucharest Symphonic Pops, la concertul susţinut, la Bucureşti, cu ocazia sărbătorilor pascale, de Al Bano şi Montserrat Caballe, iar în 2014 susține un turneu de concerte în Coreea de Sud, la pupitrul orchestrei Filarmonicii „Oltenia” din Craiova. Din 2009 este invitat să susțină concerte la fiecare ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”. În prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală și al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.

Citește și Când Biserica „Sfântul Nicolae” vindea cruci şi imobile, dar avea şi cârciumă

 

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii