Web Analytics

Când Biserica „Sfântul Nicolae” vindea cruci şi imobile, dar avea şi cârciumă

de | 12.08.2021 12:43 | Cultură, Actualitate

Este meritul lui Aurel Radu, de la Arhive, că a scos la iveală amănunte interesante despre Biserica „Sfântul Nicolae” din Pitești. În mentalul colectiv a rămas că biserica a fost demolată cu tancurile în 1962, în numele sistematizării Centrului.
Dar trebuie să știm că, la începutul secolului trecut, această biserică a trecut… în subordinea Bisericii „Sfântul Gheorghe” din apropiere, întrucât mai avea doar 20 de enoriași arondați! Ce să câștigi, ca preot și cântăreți, de la 20 de bătrâni? Din cauza problemelor financiare, în 1910, Biserica „Sf. Nicolae” vinde Primăriei Pitești două imobile din str. Plevnei. În 1916, această biserică a… vândut 14 bucăţi de piatră (lespezi, cruci rupte, pisanii), rămase de la vechile morminte strămutate la Cimitirul „Sf. Gheorghe”, iar la 1922 scoate la vânzare și prăvălia „Hala cu Bere”. Incredibil, dar chiar lăcașul bisericii e scos la vânzare în 1924!!!

Toate aceste mici-mari amănunte or fi făcut pe cineva să arunce vreun blestem asupra bisericii?! În anii 50, după demolarea bustului lui Brătianu din față, zidurile Bisericii „Sf. Nicolae” sprijineau o uriașă pancartă cu… Partidul Comunist al Uniunii Sovietice! Cu toată această pângărire, biserica tot nu a putut fi salvată…
Jean Dumitraşcu

Citește și Liceul Teoretic Ion Mihalache, o instituţie cu tradiţie în învăţământul argeşean

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii