Web Analytics

STUDIU: Imunitatea oferită de vaccinul Pfizer scade semnificativ la câteva luni de la a doua doză

de | 7.10.2021 14:53 | Actualitate, Politica si Administratie

Imunitatea oferită de vaccinul antiCovid de la Pfizer/BioNTech scade semnificativ la câteva luni de la doza a doua, arată o nouă cercetare care susține efectuarea celei de a treia doze.

CITEŞTE ŞI:  Dublă mişcare în Consiliul Local Câmpulung

Anticorpii au scăzut continuu pe parcursul a șase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin, potrivit unui studiu realizat pe aproximativ 5.000 de persoane care lucrează în sistemul sanitar din Israel, publicat miercuri în New England Journal of Medicine şi citat de Bloomberg. Imunitatea a scăzut mai întâi într-un ritm accentuat, iar apoi moderat. Cercetătorii din întreaga lume încearcă să identifice nivelul anticorpilor necesari pentru prevenirea infecției cu coronavirus, a cazurilor grave și a decesului, a declarat Gili Regev-Yochay, unul dintre autorii studiului. Astfel de studii vor ajuta la evaluarea nivelurilor de risc pentru diferite grupuri de persoane și a măsurilor ce trebuie luate pentru a le proteja, a spus cercetătorul.

Bărbații au mai puțini anticorpi ca femeile

Nivelul de anticorpi s-a dovedit a fi mai scăzut la persoanele în vârstă decât la cele mai tinere și la persoanele imunodepresive în comparație cu populația sănătoasă, potrivit studiului.Totodată, bărbații au mai puțini anticorpi decât femeile.

CITEŞTE ŞI: S-a deschis Centrul de Permanenţă de la Călineşti

Astfel, cercetarea arată de ce există cazuri de Covid la persoanele care au efectuat două doze de vaccin, a spus Regev-Yochay. Studiul israelian este susținut de o altă cercetare efectuată în Qatar, care arată că eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech scade într-o perioadă de timp similară. Protecția oferită de vaccin a scăzut de la 77,5% cât era în prima lună după a doua doză, la 20% între lunile cinci și șapte. Cu toate acestea, cercetările arată că cele două doze de vaccin previn cazurile grave de Covid și decesele.

CITEŞTE ŞI: Primăriţa din Câmpulung a mai pierdut o luptă pentru reorganizare

„Protecția oferită de cele două doze împotriva spitalizării și decesului este cu adevărat puternică. O a treia doză ajută și mai mult”, a spus Laith Abu-Raddad, coautor al studiului.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii