Web Analytics

Spitalul Mioveni, studiu de caz la conferinţa naţională cu profesioniştii din sănătate

de | 5.12.2019 13:21 | Politica si Administratie

Noul spital din Mioveni a reprezentat studiu de caz în cadrul Conferinței Naționale de Management Medical Modern în Spitalele Publice, ediția cu numărul 26, organizate în perioada 29- 30 noiembrie la Hotelul Alpin din Poiana Brașov.
Totodată, antreprenorul general al proiectului, firma Medicare Technics, prin doctorul Mugur Stancu, a prezentat conceptul novator „Spitalul la cheie. Spitalul Viitorului”, pornind tocmai de la experiența pe care a avut-o la Mioveni.

„Spitale le cheie” – caravană profesională în şase orașe

Până acum, acest proiect a circulat sub formă de conferințe și dezbateri profesionale la Iași (3 octombrie), București (8 octombrie), Craiova (15 octombrie), Timișoara (23 octombrie) și Cluj Napoca (13 noiembrie).
Conferința din Poiana Brașov a fost prezidată de prof. dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. Au participat zeci de manageri de spitale publice și private din țară, consultanți în domeniul sănătății și directori din minister, inclusiv noul manager al Spitalului din Mioveni, dr. Horia Trăilă, plus o parte din managerii și responsabilii tehnici de proiect: Adrian Dumbravă, Fănica Niculescu, Ioan Silviu Doboși, arhitectul Dragoș Bocan și ing. Dumitru Moisi.
Concluziile dezbaterilor „Spitalul la cheie. Spitalul Viitorului” pot fi rezumate sub forma a patru concepte-cheie: organizare, evaluare, pregătire și soluție. Organizarea se referă la constituirea unui grup de lucru interdisciplinar, care are ca scop realizarea foii de parcurs pentru autoritățile care vor să demareze un astfel de proiect. Apoi, urmează evaluarea corectă a necesităților unității medicale și audierea comparativă la preț de piață în vederea setării unor parametrii clari pentru întocmirea studiului de fezabilitate și elaborarea unui concept funcțional standard. Pregătirea personalului medical constă și într-o legislație actualizată, care să permită recrutarea, selectarea și angajarea personalului medical încă din faza de implementare a proiectului. În final, soluția pentru concepția și implementarea unitară a unui proiect este spitalul la cheie, susțin specialiștii.

Spitalul Mioveni are 11 specialități și 250 de paturi

Noul spital din Mioveni este primul spital public general construit în ultimii 30 de ani, inaugurat la 5 septembrie, realizat în 30 de luni, cu un buget de 68 de milioane euro, bani proveniți din bugetul local, din PNDL și PNDL II, din Fondul de Rezervă al Guvernului. Spitalul are 11 specialități – Anestezie și Terapie Intensivă, Cardiologie, Cardiologie intervențională, Chirurgie, Medicină internă, Neonatologie, Neurologie, Obstretică-ginecologie, Pediatrie, Radiologie și Imagistică, Unitatea de Primiri Urgențe – și 250 de paturi. Este construit cu subsol, parter și 6 etaje. Printre cele mai importante dotări ale spitalului, amintim aparatura de ultimă generație, capacitatea de funcționare în regim autonom de 48 de ore, circuitele medicale care nu permit dezvoltarea de infecții nosocomiale, construcția capabilă să reziste la cutremur de 9, 4 grade pe scara Richter și faptul că 25% din energie este produsă prin panouri solare. Printre conceptele noi pentru sistemul medical românesc se numără telemedicina și digitalizarea/ informatizarea medicală, cu posibilitatea monitorizării la distanță a pacienților.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii