Dezvăluie Georgiana Jianu, mamă a trei copii, care la proba scrisă a obținut 70 de puncte, la fel ca și cealaltă concurentă, al cărei soț lucra deja la Secția Balneofizioterapie a Spitalului de Pediatrie
Georgiana a picat la proba interviu, unde prima întrebare a fost: „Unde vă vedeți peste 5 ani?”
O piteșteancă acuză Spitalul de Pediatrie de fraudă în organizarea unui concurs de angajare pentru postul de asistent medical, specialitatea balneofizioterapie. Mai exact, în fișa de concurs se cerea asistent medical debutant, iar postul a fost ocupat de o persoană cu experiență, care lucra în instituție încă din anul 2021. Informațiile ne-au fost făcute cunoscute de Georgiana Jianu, participant la concursul organizat de Spitalul de Pediatrie și cea care, de altfel, ridică semne de întrebare cu privire la situația dată. Femeia s-a înscris la concurs, a fost admisă la toate probele, însă este nemulțumită de atitudinea reprezentanților spitalului pentru că „altcineva care nu se încadrează cerințelor a furat postul”. Georgiana a venit în redacția Jurnalului de Argeș pentru a ne povesti cele întâmplate.
„Am făcut sesizare la Ministerul Sănătății și urmează să consult și un avocat”
Ce v-a deranjat referitor la concursul pentru ocuparea postului de asistent medical în cadrul Spitalului de Pediatrie?
– M-a deranjat faptul că postul respectiv a fost ocupat de cineva cu experiență, cineva care a cumpărat postul. Am umblat să-mi fac dosarul respectiv, care cuprindea o serie de acte, l-am depus, am trecut de preselecții, la proba scrisă am obținut 70 de puncte, eu și doamna care mai mult ca sigur a avut postul aranjat. Amândouă am avut cel mai mare punctaj din 50 de concurenți. Mie nu mi se pare corect ca cineva care umblă și face și se stresează să fie dat la o parte pentru cineva cu post aranjat. Eu am trei copii acasă, unul e mic, de nici doi ani. Oricum, am făcut sesizare la Ministerul Sănătății și urmează să consult și un avocat.
Dar cum ați aflat că doamna are locul aranjat? Ce probe aveți?
– Când am intrat la interviu, comisia m-a confundat cu doamna respectivă, cealaltă concurentă. M-au întrebat dacă am terminat școala la Institutul din București. Eu înainte am vorbit cu doamna și mi-a spus că a învățat la Institut, mi-a spus și că a lucrat la Spitalul „Sfântul Nicolae”, iar eu din alte surse am aflat apoi care este povestea. Într-adevăr, a lucrat la „Sfântul Nicolae”, soțul ei lucrează la laboratorul BFT (Balneofizioterapie) al Spitalului de Pediatrie. Am aflat că a venit la Pediatrie în martie 2021 și că a fost angajată pe postul pentru care s-a dat concurs acum.
Cine a fost în comisie?
– Mă credeți că nici nu s-au prezentat? Nici la proba scrisă, ele nu s-au prezentat, nu au spus ce funcție au. Am recunoscut-o doar pe asistenta-șefă de la BFT, care a fost cea mai drăguță. Pentru că v-am spus, când am intrat la examen, comisia m-a confundat cu cealaltă concurentă, m-au pus să-mi dau și masca jos și au zis: „Uitați-o pe noua noastră colegă!”. M-am mirat când am auzit, dar nu am zis nimic. Apoi, după ce le-am spus că nu am terminat la Institut, și-au schimbat imediat fețele.
„Ultima întrebare pe care mi-au pus-o nu se regăsea în bibliografie”
Cum s-a desfășurat interviul după partea aceasta de început? Cum au fost întrebările?
– Era o doamnă foarte pornită pe mine, cea care mi-a adresat și prima întrebare: ”Unde vă vedeţi peste 5 ani?” și i-am răspuns: ”Unde mă văd sau cum mă văd?” (râde…) Odată ce am venit la concurs, era logic că mă văd lucrând la spital. Oricum, nu i-a convenit întrebarea mea și a devenit foarte recalcitrantă. O altă doamnă a zis: „Poate nu se vede aici, poate nu vrea să lucreze în spital la noi”, apoi și-a luat niște chei și a plecat nervoasă. Eu acum mă gândesc: cum m-au punctat la celelalte întrebări, din moment ce un membru a părăsit comisia? În fine, au mai urmat două întrebări referitoare la postul respectiv. Am început să răspund, dar nici nu m-au lăsat să termin. Mi-au spus că e suficient. Iar ultima întrebare pe care mi-au pus-o nu se regăsea în bibliografie. Era referioare la cum procedez eu în situația în care tatăl unui pacient face gălăgie pentru că nu este mulțumit de serviciile oferite pacientului. Și asta a fost. După mine, a intrat doamna cealaltă.
După ce a ieșit din examen, cealaltă concurentă a sunat acasă și a anunțat că a luat postul
Și ați vorbit cu doamna, cea despre care spuneți că a cumpărat postul? La dânsa cum s-a desfășurat interviul?
– Da, i-au pus aceleași întrebări, dar din ce mi-a spus ea că a răspuns, nu a fost corect. Am controlat când m-am dus acasă în toate caietele și era un răspuns incomplet. În rest, comisia a admirat-o pentru că era foarte calmă. Păi, cred și eu că era calmă. Şi eu aș fi fost la fel dacă aș fi avut un post aranjat.
I-au confirmat pe loc că a fost admisă?
– Păi, cred că da, pentru că, după ce a ieșit din examen, cealaltă concurentă a sunat acasă și a anunțat că a luat postul. Asta mi-a spus o fată care a auzit-o vorbind la telefon pe hol.
Spuneați la început că ați făcut sesizare către minister. Vi s-a răspuns?
– Am făcut sesizare la Ministerul Sănătății. Mi s-a răspuns, au zis că nu mă pot ajuta, pentru că nu depinde de ei această situație, că nu mai sunt ei cei care se ocupă de așa ceva. Am trimis la Ordinul Asistenților un e-mail, și aici, și la București, dar nu am primit răspuns încă. Am încercat să vorbesc și cu un avocat, care mi-a spus să mai așteptăm, deocamdată. În schimb, am făcut contestație, în urma tuturor probelor.
„În momentul în care am fost să depun contestație, nu mi s-a dat niciun număr de înregistrare”
Contestație pe ce, mai exact? Și care a fost rezultatul?
– Am făcut contestație pe rezultatul final și am specificat de ce: pentru că se cerea un asistent medical debutant, nu unul cu experiență, unu la mână. Și doi la mână, le-am spus că nu mi s-a părut corect să fiu intervievată la fel ca o persoană cu experiență. Astea au fost cerințele mele. Iar rezultatul a fost același, fără observații, fără nimic. În momentul în care am fost să depun contestație, nu mi s-a dat niciun număr de înregistrare, plus că m-au plimbat de la un ghișeu la altul, iar doamnele de acolo nici măcar nu știau când se încheie perioada de depunere a contestațiilor. Când m-am dus la ele, mi-au spus că perioada s-a încheiat, deși nu era așa.
Citește și În toamnă începe apelul în dosarul tânărului mutilat de un buldoexcavator
„La interviu m-am simțit ca ultimul om”
Cum ați reușit dvs să vă împărțiți timpul în toată perioada asta? Să fiți și mamă, soție și să și învățați?
– Stăteam și învățam doar seara, când adormea fetița, iar de dimineața până seara mai am alți doi copii de care trebuia să am grijă, băiatul care este la facultate și fata care se pregătește să dea bac-ul. Plus soțul.. Nu mai zic că în perioada în care am umblat să fac dosarul, a trebuit să-i spun fetei să-și ia liber de la școală, ca să stea cu cea mică, deci am scos-o și pe ea din ritm. Și cu toate astea, citeam bibliografia care ni s-a dat pentru concurs, vreo 4 cărți de 200 şi ceva de pagini, dar pentru ce? Ca din start postul să fie dat și noi să fim acolo ca niște proşti… Pentru că așa m-am simțit eu, iar la interviu m-am simțit ca ultimul om. Acum să fim serioși, eu nu știam subiectele, m-am dus ca prostul efectiv. Dar ei trebuiau să se gândească, dacă una nouă în domeniu a luat același punctaj ca una cu experiență, care e mai competentă? Păi, dacă e pe corectitudine, să mergem pe corectitudine.
Dr. Tudor Ionescu, directorul de la Pediatrie: „Concursul e concurs, nu contează cine îl câştigă sau unde a lucrat”
Având în vedere situația dată, l-am contactat pe Tudor Ionescu, directorul Spitalului de Pediatrie din Pitești. Acesta ne-a declarat că, într-adevăr, doamna respectivă a venit în instituție în perioada stării de alertă, când a fost nevoie de personal medical, dar a lucrat pe o perioadă determinată.
„Concursul e concurs, nu contează cine îl câştigă sau unde a lucrat. Dacă postul a fost scos la concurs, acesta putea fi ocupat de oricine, cu cea mai mare notă. Ideea este că noi, pe perioada stării de alertă, unde a fost nevoie de personal au fost făcute recrutări și au lucrat pe o perioadă detrminată, de aceea doamna lucra de anul trecut la noi.
Conform legii, se poate lucra până la scoaterea postului la concurs. Cel care a lucrat acolo se poate înscrie și el la concurs. E liber să facă ce vrea. Este foarte posibil ca unul care, vă dați seama, lucrează deja și are habar, e clar că are și mai multă experiență și mai multe șanse să ocupe postul. E mai în temă cu meseria”, ne-a spus directorul spitalului.
Acest caz este clasic.Se intampla si la companii private si la stat.Examenul sau interviu este doar pt. a spune ca esti in legalitate dar de fapt este o formalitate.Posturile sunt deja ocupate de cine trebuie.Ar trebui desfiintat acest sistem pentru ca de cele mai multe ori duce la umilirea gratuita a oamenilor si la pierderea increderii in lege.
Am trait si eu acelasi lucru si stiu despre ce vorbeste doamna.
Este o bataie de joc generalizata.
Ar fi mai corect sa se angajeze pe relatii si pile,dar cel care angajeaza sa raspunda pentru cel angajat.Oricum acest lucru se face dar nu ar mai exista umilinta si oamenii nu si-ar mai pierde timpul sa invete pentru ca apoi sa aiba o deceptie.
Ma intreb daca si directorul spitalului a ocupat postul la fel…adica prin concurs
Saraca femeie, nu stie ca Adela taie si spanzura la Pediatrie, şpaga toata la ea, iar Directorul un habarnist total, îl joaca Adela cum vrea…..oricum daca structurile statului s-ar implica in anchetarea concursurilor de la Pediatrie, ar constata ca Adela le-a aranjat si s-a implicat in toate, cat despre probe …..sunt gramada….Apropo, cine e Adela? Este nervoasa cu cheile care a plecat din examen…..Adelo, Adelo, nu te potolesti, dar cine stie…..tic-tac, tic-tac….
Asa se intampla pt majoritatea posturilor de la stat. Stie toata lumea.
DNA-ul continua sa doarma?!?
DNA-ul continua sa doarma?!?
Asta-i coruptia care deranjeaza cel mai tare si care genereaza incompetenta si alta coruptie. Treziti-va procurorilor, asa se intampla la majoritatea „concursurilor” de la stat!