Web Analytics

Detalii despre lupta pentru Spitalul Câmpulung / Prefectura lui Soare a băgat băţul prin gard la Ministerul Sănătăţii, iar Nelu Tătaru l-a suspendat pe Alexe fără să indice motive

de | 9.07.2021 10:08 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Situația incertă care încă persistă în privința conducerii Spitalului Municipal Câmpulung a fost cauzată atât de problemele în gestionarea crizei de început de pandemie, cât și de fierbințeala de care au dat dovadă liberalii atunci când au încercat să preia conducerea unității medicale. La mijloc a fost și la mijloc a picat Prefectura.

Pe 20 iunie 2019, Nicolae Alexe a devenit manager al Spitalului Municipal Câmpulung, după ce fostul primar Liviu Țâroiu a dispus numirea lui în funcție ca o consecință a rezultatului concursului cu cântec organizat în timp de primăvară. Și a urmat o scurtă perioadă de acalmie, încheiată cu o lună înainte de starea de urgență prin ieșirea la raport a managerului, care anunța mari realizări pentru viitorul cincinal. Doar că pandemia a stricat și cincinalul, și manageriatul!
Prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 548 din 30 aprilie 2020, Nicolae Alexe a fost suspendat din funcția de manager al Spitalului Municipal Câmpulung pe durata stării de urgență. Pe 15 mai a intervenit starea de alertă, dar și un nou ordin al ministrului Nelu Tătaru (nr. 671), prin care Alexe a prins din nou o perioadă de suspendare. Managerul suspendat a revenit în acest timp la funcția deținută anterior, cea de șef Serviciu Management al calității serviciilor medicale, tot la Spitalul Câmpulung. Starea de alertă a fost prelungită, Ministerul Sănătății nu a mai intervenit la Câmpulung, dar Alexe nu și-a reprimit funcția, fiindcă a apărut altă încurcătură, adică procesul declanșat de Prefectură. Dar la acesta vom reveni spre final. Pentru început, evidențiem constatările și concluziile instanței de judecată în procesul pe care Alexe l-a intentat Ministerului Sănătății, cerând și obținând anularea ordinelor de suspendare din funcție.

Jos cu Alexe, vedem noi de ce!

Curtea de Apel Pitești nu i-a dat dreptate lui Nicolae Alexe atunci când acesta a invocat nelegalitatea primului ordin de suspendare din funcție. A constatat clar că Ministerul Sănătății deținea atribuția de suspendare din funcție inclusiv a managerilor din unitățile sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale, cum este și cazul Municipalului câmpulungean, iar acest lucru era întărit și de un decret al președintelui țării, care reglementa aspecte intervenite în timp de stare de urgență. Dar exista o problemă!
”Sunt însă fondate argumentele reclamantului care susține nelegalitatea celor două ordine atacate prin prisma nemotivării acestora”, a indicat instanța. Și a detaliat. ”Astfel, în afara textelor de lege în temeiul cărora a fost dispusă măsura, Ordinul Ministrului Sănătății nr. 548/30.04.2020 nu cuprinde niciun fel de motivare a acesteia, cu excepția referirii pe care acesta o face, în partea sa introductivă, la adresa Instituției Prefectului Județului Argeș (…) și la un referat al Direcției Generale, Juridice și Resurse Umane aprobat de conducerea Ministerului Sănătății”, se specifică în hotărârea instanței.

La fel, nici al doilea ordin de suspendare nu cuprindea o motivare, ci doar un referat al Direcției Generale, Juridice și Resurse Umane, iar cele două referate nu au fost depuse la dosar. Și, mai mult decât atât, cel de-al doilea ordin, cel din 15 mai, avea o hibă în plus. ”Curtea reține că acesta prezintă, de altfel, și o deficiență de redactare în privința temeiului său legal, dat fiind că din cuprinsul actului rezultă că s-a dispus o nouă suspendare din funcție, iar nu o prelungire a suspendării anterioare, începând cu aceeași dată cu care se relua activitatea. Or, întrucât nu a exercitat atribuții de manager în perioada primei suspendări, nu se puteau crea eventuale premise pentru suspendarea dispusă (…), dat fiind că reclamantul nu putea exercita în mod defectuos niciun fel de atribuții, de vreme ce nu a exercitat atribuțiile de manager al Spitalului Municipal Câmpulung începând cu data de 30.04.2020, fiind suspendat prin ordinul anterior”, este explicația judecătorilor. Altfel spus, ministrul Tătaru a suspendat din funcție un suspendat!

Și managerul suspendat a invocat probleme în activitatea spitalului

Așadar, suspendarea (prima!) a intervenit la solicitarea Prefecturii Argeș, care a înaintat o adresă către minister, fără a exista o motivație. Dar au apărut apoi și motivele, după ce Alexe a făcut plângere prealabilă la Ministerul Sănătății, instituția detaliind împrejurările în funcție de care s-a apreciat că reclamantul nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu. ”Or, motivarea actului administrativ trebuia să figureze chiar în cuprinsul acestuia. Lipsa motivării nu poate fi complinită ulterior, prin răspunsul la plângerea prealabilă sau prin trimitere la înscrisuri necomunicate reclamantului și despre conținutul cărora nu a avut cunoștință la data emiterii actului administrativ contestat”, se arată în hotărârea Curții de Apel.
Și, ca lucrurile să fie și mai convenabile reclamantului Nicolae Alexe, instanța a concluzionat că ”simpla afirmație generică cu privire la o pretinsă neîndeplinire a atribuțiilor de serviciu și la referate interne ale emitentului nu este în măsură a asigura motivarea actului administrativ”. Adică nu poți suspenda un manager doar aruncând, așa, ideea că omul nu e preocupat de ceea ce are de făcut. Mai ales că, reține instanța, ”reclamantul însuși nu contestă caracterul real al deficiențelor întâmpinate de spitalul al cărui manager este în gestionarea crizei sanitare, pe care el însuși, în calitate de manager, le-a semnalat”.

Ironic: Alexe a fost suspendat din cauza unor motive pe care chiar el însuși le-a reclamat. Și se știe că au fost probleme la Spitalul Câmpulung în prima parte a perioadei de pandemie! Iar ”prin adresa Instituției Prefectului Județului Argeș din 27.04.2020, toate aceste deficiențe sunt puse în sarcina managementului defectuos al reclamantului, deși el însuși semnalase potențialul apariției acestor deficiențe și fără a se indica în concret faptele săvârșite, obligațiile încălcate și contextul acestor încălcări și fără vreo descriere a vreunei conduite care să circumstanțieze neîndeplinirea acestor obligații, care să ofere instanței posibilitatea unui control real de legalitate a actului atacat, o astfel de prezentare abstractă făcând imposibil să se stabilească dacă într-adevăr aceste deficiențe semnalate în cuprinsul adresei s-au datorat încălcării unor obligații concrete stipulate în contractul de management sau erau inerente în contextul crizei pandemice, pe fondul lipsei de personal și mijloace tehnice care să permită gestionarea eficientă a noilor atribuții încredințate unității spitalicești”.

Când doi se ceartă, Prefectura plătește

Alexe nu a cerut doar anularea ordinelor ministeriale prin care a fost suspendat din funcție, ci și despăgubiri. Adică a cerut diferența de bani dintre indemnizația de manager și salariul de șef serviciu. De la 30 aprilie la 25 mai. ”Având în vedere faptul că suspendarea reclamantului din funcția de manager a operat nelegal, este neîndoielnic că acesta a suferit un prejudiciu (…)”, a concluzionat instanța. Și a acceptat cererea lui Alexe, însă bun de plată nu a fost indicat Ministerul Sănătății, ci Prefectura Argeș, condusă la acea vreme de Emanuel Soare. Curtea de Apel a stabilit că vina aparține instituției argeșene, de vreme ce ordinele de ministru au fost emise, citez, ”la propunerea și în temeiul adresei emise de chemata în garanție Instituția Prefectului Județului Argeș”. O Instituție a Prefectului care a și fost amendată în timpul procesului pentru că nu a depus la dosar acte solicitate de instanță.

Morişca proceselor cu finaluri neaşteptate

Curtea de Apel Pitești a hotărât asupra cererilor lui Nicolae Alexe pe 7 mai 2021, decizia nefiind definitivă. Iar reacția a venit din partea Instituției Prefectului, asta în condițiile în care calitatea procesuală a acesteia a fost nu de pârât, ci de chemat în garanție. Cererea de recurs a fost înaintată la mijlocul acestei luni.
Iar situația continuă să fie incertă nu doar din cauza acestui litigiu. Privitor la managerul spitalului au mai fost derulate două cauze în instanță. Prefectura a atacat actele administrative prin care Nicolae Alexe a devenit manager al spitalului și a pierdut, că s-a trezit cu o zi mai târziu decât i se permitea să intervină. Doar că, în temeiul legii, odată ce Instituția Prefectului a contestat actele, s-a produs o nouă suspendare din funcție a managerului, consfințită și prin decizie a primarului Câmpulungului. Alexe, la rândul lui, a contestat noua suspendare și a pierdut procesul. Or, de vreme ce acțiunea Prefecturii a fost tardiv efectuată, starea de fapt poate fi cea în care Nicolae Alexe revine la conducere, așa cum a și declarat, de altfel. Asta în timp ce reprezentanții administrației locale din Câmpulung susțin că, până la finalizarea procesului cu Ministerul Sănătății, nimic nu se schimbă față de situația de acum.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Se complică lucrurile în problema conducerii Municipalului de la Câmpulung / Alexe a câştigat procesul cu Prefectura şi l-a pierdut pe cel cu Primăria

Citește și Spectacol la Câmpulung! / Ca să nu mai primească reproşuri, Ţâroiu şi Alexe s-au luat de mână şi au inaugurat PCR-ul înainte de a-l omologa

Citește și Chemat la „audieri” de către aleşii locali, managerul Alexe a anunţat că… a depăşit planul

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii