Web Analytics
scris miercuri, 05.07.2023

Sfatul psihologului. Exerciţiile fizice pentru ameliorarea depresiei şi anxietăţii?

În calitate de psiholog care observă efectele exercițiilor fizice asupra minții, nu numai că am văzut ce confirmă știința, dar am fost martor direct la modul în care activitatea fizică îi afectează pe pacienții mei. O simplă plimbare cu bicicleta, un curs de dans sau chiar o plimbare alertă sunt instrumente puternice pentru cei care suferă de anxietate. Activitățile de acest gen îi ajută, de asemenea, pe cei care se simt prea nervoși și anxioși în legătură cu un examen viitor sau o întâlnire importantă.

Sfatul psihologului. Exerciţiile fizice pentru ameliorarea depresiei şi anxietăţii?

Prețul anxietății poate fi ridicat: aceasta crește riscul unei persoane de a suferi de alte tulburări psihiatrice, cum ar fi depresia, și poate contribui la apariția diabetului și problemelor cardiovasculare. Un studiu important arată că persoanele cu anxietate au tendința de a fi mai sedentare și de a face forme mai puțin intense de activitate fizică. Acest lucru este paradoxal, pentru că punerea adidașilor pentru mișcare ar putea fi cea mai bună soluție nemedicală pe care o avem pentru prevenirea și tratarea anxietății. Practicarea exercițiilor fizice vă va distrage atenția chiar de la lucrurile care vă îngrijorează.

Citește și Sfatul psihologului. Cum să învingi regretul

Mișcarea corpului scade tensiunea musculară, reducând contribuția organismului la sentimentul de anxietate.
Intensificarea ritmului cardiac modifică chimia creierului, crescând disponibilitatea unor importante substanțe neurochimice anti-anxietate. Exercițiile fizice activează regiunile frontale ale creierului responsabile de funcția executivă, ceea ce ajută la controlul amigdalei, sistemului nostru de reacție la amenințările reale sau imaginare.
Sportul efectuat în mod regulat acumulează resurse care întăresc rezistența împotriva emoțiilor dezadaptative.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Strategii pentru refacerea încrederii în sine

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *