Web Analytics
scris miercuri, 13.09.2023

Sfatul psihologului. Cele patru etape ale transformării în psihanaliză

Etapa 1: Mărturisirea sau catharsis

Această etapă se referă la procesul de conștientizare și de intrare în catharsis. Separarea și extragerea conținutului constelat din psihic. Descătușarea de sine sparge apărările personale și izolarea nevrotică și creează posibilitatea schimbării.

Sfatul psihologului. Cele patru etape ale transformării în psihanaliză

Etapa 2: Elucidarea

Această etapă include procesul de iluminare, amplificare, asociere, imaginație creatoare și simbolizare a problemei. În timpul acestei etape, se aplică un proces de analiză a nevrozei. Sunt dezvăluite legăturile cu procesele inconștiente, iar conștientizarea acestui lucru aduce o schimbare marcantă de atitudine, sacrificând supremația intelectului conștient.

Etapa 3: Educaţia

Această etapă înrolează ego-ul și persoana în referință la problemă. Conștiința este folosită pentru a interpreta și înțelege problema atât în domeniul gândirii, cât și în cel al sentimentelor, rațional și irațional. Trecerea de la o relație nevrotică la o relație sănătoasă în ceea ce privește conținutul constelat.

Etapa 4: Transformarea

Această etapă reimaginează relația ta cu problema. Resimbolizarea și asimilarea conținutului constelat. Trecerea înainte în raport cu problema.

Citește și Sfatul psihologului. Efectele divorţului asupra sănătăţii mentale a bărbaţilor

Carl Jung a folosit, de asemenea, procesul alchimic pentru a descrie transformarea personală, cu cercetări și scrieri ample despre alchimie. La fel ca încercările alchimistului de a transmuta plumbul în aur, ființa umană trece printr-un proces analog de conștientizare a conținutului inconștient și, în cele din urmă, devine individuată – un termen inventat de Jung, care descrie o stare de plenitudine și de a fi cea mai autentică expresie a ta.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Exerciţiile fizice pentru ameliorarea depresiei şi anxietăţii?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *