Sergiu Lincă, lider sindicat Lisa Draexlmaier: „Ne aşteptăm la mutarea producţiei în alte ţări”

de | 12.09.2013 16:25 | Politica si Administratie

La producătorul de cablaje auto Lisa Draexlmaier Pitești au fost demarate negocierile pentru noul contract colectiv de muncă, negocieri care vin într-un context nu tocmai fericit, având în vedere că vara aceasta aproape 300 de angajați au fost concediați de această societate. Despre eventualele cerințe ale angajaților, dar și despre cum sună viitorul la această importantă companie (peste 3000 de angajați) din Pitești am discutat cu Sergiu Lincă, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Cablaje.

#  Din informațiile care au ajuns la noi, negocierile de anul acesta ar viza un fel de troc, adică dumneavoastră sindicaliștii să acceptați plafonarea salariilor la nivelul actual iar, în schimb, patronatul să nu mai opereze concedieri. Așa stau lucrurile?
– Nicidecum. În primul rând, abia am început acea etapă de 60 de zile în care mai întâi trebuie să vedem cu ce ofertă vine patronatul și abia apoi putem vorbi de negocieri. Oricum, cine a lansat informația pe care o aveți dumneavoastră nu a avut niciun fundament, nu se pune așa problema.
# Să înțeleg atunci că veți cere totuși majorarea salariilor?
– Repet, nu suntem încă în această fază a negocierilor. Dar dacă vreți ceva concret, vă pot spune că voi cere cu siguranță mărirea numărului de salarii compensatorii la disponibilizare.
# Cu alte cuvinte, după concedierile din această vară vom asista și la altele în viitor?
– Cu alte cuvinte, la cum se mișcă ei (n.r. patronatul) mă pot aștepta chiar la mutarea producției în alte țări.
# Unde anume?
– Am văzut că sunt foarte atenți spre Serbia, spre Moldova, dar mai sunt și alte variante. În situația aceasta, de ce să nu mă gândesc mai bine la majorarea numărului de salarii compensatorii în cazul în care a decis să se relocheze în altă țară?
# Câte salarii se oferă acum la concediere?
– Opt, ceea ce înseamnă foarte puțin și ceea ce face ca, în scurt timp după disponibilizare, fostul angajat de la Lisa să devină un asistat social. De ce să nu primească el mai mulți bani, care să-l ajute să-și deschidă o mică afacere, o microîntreprindere și să nu mai devină o povară pentru statul român? Mai elegant spus, mă gândesc la o soluție prin care să îmi ajut nu numai membrii de sindicat, ci să ajut și statul român.
# Draexlmaier a solicitat 65 de milioane de euro de la BERD pentru noi investiții, credeți că vor folosi acești bani pentru mutarea producției din Pitești  în altă parte?
– E prima dată când aud acest lucru și nu știu ce să vă spun pentru că pe noi oricum nu ne informează nimeni cu nimic despre intențiile lor. E posibil orice.

Draexlmaier se împrumută pentru investiții în Serbia, Moldova, Tunisia și Macedonia

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pregătește un împrumut de până la 65 milioane euro către producătorul german de piese auto Draexlmaier Group, destinat finanțării unor investiții în mai multe țări est-europene, printre care și România. Împrumutul luat în calcul de BERD ar urma să finanțeze investiții Draexlmaier în capacități de producție din România, dar în principal din Republica Moldova, Serbia și Tunisia, precum și o operațiune de tip greenfield în Macedonia, potrivit unui comunicat al instituției financiare internaționale. Potențialul împrumut va fi discutat în ședința boardului BERD din 1 octombrie, informează Mediafax.
Florin Silvestru

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii