Web Analytics

Senatorul Dănuţ Bica: „PNRR e un adevărat Plan Marshall pentru România”

de | 10.06.2021 13:50 | Actualitate, Politica si Administratie

# „Nicicând în istoria României nu am avut la dispoziție pentru dezvoltare, pentru investiții în infrastructura țării sume atât de mari”, spune senatorul liberal

Guvernul a prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență. PNRR a fost prezentat public, integral, inclusiv anexele. În urma negocierilor de succes purtate anul trecut de președintele Klaus Iohannis, România beneficiază de alocare consistentă de granturi și împrumuturi în valoare totală de 29,2 miliarde euro.

Senatorul PNL de Argeș Dănuț Bica (foto centru): ”Un adevărat Plan Marshall pentru dezvoltarea României, PNRR cuprinde proiecte de investiții și reforme în infrastructură, educație, sănătate, mediu și digitalizare. PNRR nu este singurul instrument pe care România îl are la dispoziție pentru dezvoltare, ci completează cele circa 49,5 miliarde de euro fonduri europene clasice din exercițiul financiar 2021-2027. Nicicând în istoria României nu am avut la dispoziție pentru dezvoltare, pentru investiții în infrastructura țării sume atât de mari. Toți românii vor beneficia de acești bani. PNRR urmărește distribuirea geografică echitabilă a fondurilor, acoperă nevoile de dezvoltare a tuturor regiunilor României. Nimeni nu este lăsat în urmă! În privința domeniilor importante finanțate prin PNRR trebuie menționat transportul, unde au fost alocate 7,62 miliarde de euro (circa 450 km autostrăzi au alocate 3,1 miliarde de euro, căi ferate – 3,9 miliarde de euro).

În ciuda unor reticențe inițiale ale UE, România a reușit să își impună prioritățile sale de dezvoltare legate de transport. Prin PNRR urmează să se construiască inclusiv A7 – 300 km, Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani și parte din A8 – sectoarele din capetele Autostrăzii Unirii, la Târgu Mureș și la Târgu Neamț, investiții cruciale într-o regiune care fusese văduvită de investiții în infrastructura rutieră. Pentru sănătate au fost alocate 2,45 miliarde de euro (construcție/renovări/extinderi spitale, dotări cabinete medici familie). Pentru educație s-au alocat 3,6 miliarde de euro (construcție de 50 școli, 140 creșe noi, 1.800 autobuze școlare). În ceea ce privește digitalizarea administrației publice s-au alocat 1,89 miliarde de euro (legarea tuturor ministerelor și a agențiilor guvernamentale într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă, cărți de identitate digitale pentru 8,5 milioane români). Pentru împăduriri, biodiversitate și combaterea tăierilor ilegale s-au alocat 1,37 miliarde de euro (inclusiv 45.000 hectare noi de pădure).

Pentru managementul sistemului de apă și canalizare sunt alocate 1,88 miliarde de euro (inclusiv 1.630 km construiți de rețele de apă, 2.000 km rețele de canalizare, conectarea a 88.000 gospodării la rețele de apă și canalizare). România a depus oficial Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare la Bruxelles în data de 31 mai. Președintele Comisiei Europene, Ursula Van der Leyen, a salutat primirea documentelor. Acuzația că PNRR ar fi fost respins de Comisie și refăcut este una din dezinformările grosiere ale PSD. PNRR nu avea cum să fie respins, deoarece a fost depus oficial doar în 31 mai. Este un document bine pregătit, ale cărui componente au fost actualizate în urma unor negocieri informale prealabile cu Comisia Europeană, în funcție de feed-back-ul primit de la Comisie”.

Citește și Dănuţ Bica, senator PNL de Argeş: „Ne ţinem de cuvânt: avem cel mai mare procent din PIB alocat dezvoltării în ultimul deceniu”

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii