Web Analytics

Dănuţ Bica, senator PNL de Argeş: „Ne ţinem de cuvânt: avem cel mai mare procent din PIB alocat dezvoltării în ultimul deceniu”

de | 18.02.2021 13:18 | Actualitate, Politica si Administratie

Ministerul Finanțelor a publicat săptămâna trecută proiectul de buget pentru anul 2021. Potrivit proiectului, creșterea economică va fi de 4,3%, iar produsul intern brut va fi de 1.116,83 miliarde lei. PIB-ul estimat este cu 7 miliarde de lei mai mare decât cel din 2020 și aproximativ egal cu cel din 2019.
„În 2020, guvernul liberal, în ciuda crizei sanitare și a crizei economice, a alocat pentru investiții cu 10 miliarde de lei mai mult decât guvernele socialiste în 2019, an în care a fost o creștere economică globală. În campania electorală am promis un buget axat pe investiții și pe modernizare și astăzi ne ținem de cuvânt: avem cel mai mare procent din PIB alocat dezvoltării în ultimul deceniu. Salariul mediu net va crește în acest an cu 147 de lei, de la 3.180 în 2020, la 3.323. Salariile de bază ale bugetarilor rămân în 2021 la nivelul din decembrie 2020. Anul acesta suntem obligați să reducem cheltuielile acolo unde este posibil, fără să afectăm în niciun fel veniturile vreunei categorii sociale. Am spus foarte clar: nu se pune problema scăderii salariilor sau a pensiilor! Obiectivul major în acest moment este să punem bazele unei creșteri economice solide, sănătoase, pentru perioada următoare. În 2021 veniturile la buget vor crește cu aproape 13% față de anul trecut, iar acest lucru se datorează și plăților pe care statul a acceptat să le amâne anul trecut, pentru a nu pune presiune pe mediul privat. Am preferat să lăsăm acești bani antreprenorilor români, astfel încât ei să păstreze locurile de muncă, să mențină afacerile. Nu vom crește în acest an nicio taxă! Vom scădea treptat deficitul, însă nu prin măriri de taxe, ci prin măsuri care să încurajeze creșterea economică sustenabilă. Am promis că nu vom avea creșteri de taxe și impozite și ne ținem de cuvânt. Acesta este un buget care ține cont de faptul că fiecare leu care îl compune provine din taxele și impozitele pe care le plătesc oamenii care muncesc în mediul privat. În schimbul acestor contribuții, trebuie să returnăm beneficii în favoarea tuturor, nu doar anumitor categorii. Astfel, beneficiile trebuie să țină cont de calitatea serviciilor publice, dar și de grija de a stimula economia pentru a se dezvolta, prin investiții. Bugetul pe 2021 se va închide cu un deficit de 7,16 % din PIB. În condiții normale, acesta ar fi un deficit foarte mare și nicio instituție financiară internațională nu ar împrumuta un stat care are astfel de deficite. Nu traversăm, însă, o perioadă de liniște, ci una de criză, astfel încât a existat o abordare realistă și o acceptare a unor astfel de deficite”, a spus senatorul Dănuț Bica.

Citește și Dănuț Bica, ales viceliderul Grupului PNL de la Senat

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Umflatule/bobosatule te mai dezumfla , ca fix la fel zicea si imputitu’ ceausescu / pe vremuri ; apoi se dezumfla de tot !