Web Analytics

„Secolul martirilor” – expoziție internațională, la Memorialul Închisoarea Pitești

de | 24.08.2023 13:32 | Actualitate, Cultură, Home

Miercuri, 23 august, la Memorialul Închisoarea Pitești s-a lansat expoziția prin care sunt comemorate victimele regimurilor totalitare. La expoziție au venit reprezentanți ai municipalității, ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și publicul larg.

Evenimentul a început cu o conferință despre martiri, dictatură și detenție politică. Au luat cuvântul Sergiu Rizescu (președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și Cetățean de onoare al municipiului Pitești), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției), Dragoș Ursu (istoric), moderator fiind Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești. Momentul deschiderii expoziției a fost acompaniat de către Andrei Bălan (sculptor și muzician) la chitară și electronice, cu o melodie creată special pentru acest eveniment. Expoziția include scrieri ale martirilor, corespondența și mărturiile celor apropiați.

Citește și: Sergiu Rizescu a primit titlul de „Cetățean de onoare al Piteștiului” la închisoarea în care a fost deținut politic

„Expoziția prezintă poveștile a 26 de persoane, bărbați și femei, din întreaga lume, care, prin activitățile, atitudinile și pozițiile lor, au reprezentat o „amenințare” pentru regimurile totalitare nedemocratice, astfel că autoritățile au urmărit să-i reducă la tăcere. Persecuțiile la care au fost supuși i-au transformat în adevărați martiri ai neamului lor”, a transmis Primăria Pitești într-un comunicat.

Expoziția este rezultatul unei colaborări între diverse instituții reunite de Platforma Europeană a Memoriei și Conștiinței. Memorialul Închisoarea Pitești a contribuit la expoziție cu biografia lui Valeriu Gafencu, deținut politic ce a fost încarcerat și la Pitești.

Sursă foto: Primăria Pitești facebook

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *