Web Analytics
scris vineri, 11.08.2023

Sergiu Rizescu a primit titlul de „Cetățean de onoare al Piteștiului” la închisoarea în care a fost deținut politic

Sergiu George Rizescu, fost deținut politic, a primit titlul de ,,Cetățean de onoare al municipiului Pitești”, vineri, 11 august, la Memorialul Închisoarea Pitești, în prezența reprezentanților municipalității piteștene și ai presei locale.

Sergiu Rizescu a primit titlul de „Cetățean de onoare al Piteștiului” la închisoarea în care a fost deținut politic

Placheta i-a fost oferită de edilul Piteștiului, Cristian Gentea. „Domnului Sergiu George Rizescu, supraviețuitor al detenției politice din Închisoarea Pitești, i se cuvenea recunoașterea meritelor sale din partea municipalității, prin acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Pitești”! Un om remarcabil prin verticalitate, dovedită prin experiențele personale dificile, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România este un exemplu pentru toate generațiile! În 20 iulie 2023, la o săptămână de la aniversarea venerabilei vârste de 91 de ani, Sergiu George Rizescu a intrat în galeria piteștenilor de onoare prin Hotărâre de Consiliu Local.

Experimentul Pitești rămâne, în istorie, una dintre cele mai sinistre tentative de spălare a creierului și reeducare prin tortură din blocul de est. Majoritatea deținuților supuși experimentului erau studenți de elită, tineri care se opuneau regimului comunist, dar și membri ai fostelor partide politice. Generațiile noastre trebuie să își asume istoria cu toate cele nedorite, nejustificate, abominabile, iar Închisoarea Pitești face parte din trecutul acestei națiuni și al acestei comunități.

Consider că atât atribuirea titlului de Cetățean de Onoare domnului Rizescu, cât și achiziționarea celularului de la fosta închisoare, sunt dovezi că facem acest gest de asumare a istoriei și de condamnare a crimelor comunismului, nu prin uitare ci prin prezentarea adevărului. În numele municipalității, Consiliului Local, îl felicităm și îi mulțumim pentru lecția de demnitate, în primul rând, și pentru activitatea personală de generare de evenimente, literare, istorice, memorialistice despre fosta Închisoare de la Pitești.”

Citește și Sergiu Rizescu a ajuns Cetăţean de onoare al Piteştiului la propunerea viceprimarului Gelu Tofan

Te băteau să spui ce n-ai făcut, pentru că lor le puneau stele în funcție de câți băgau în pușcărie

Sergiu Rizescu a povestit câteva episoade dureroase din timpul detenției. „Ce poate fi mai trist decât să faci închisoare în orașul natal, la o aruncătură de băț de liceul la care am învățat, Liceul Brătianu… Mi-e greu să vorbesc. Aici a fost închis și tatăl meu, preotul Rizescu, în timp ce mergea la Denie…”, și-a început discursul Sergiu Rizescu. „E închisoarea în care a început spălarea pe creier a tinerilor studenți. E greu să vă spun că, de Paști, îi obligau să se împărtășească cu urină. Voiau să creeze omul de timp nou, deci era exterminare psihică și fizică. Am fost anchetat timp de cinci luni. Beciul era cam în apropierea Restaurantului Voctoria. Anchetele se făceau noaptea, când ești mai obosit și nu te poți concentra. Celula era de beton, era iarnă, îți duceai genunchii aproape de gură și suflai să îi încălzești, iar cu mâinile frecai gleznele. Îți puneau niște ochelari ca de sudură, urcai șapte trepte și spuneau: hai, banditule, să iei cafeaua. Intrai în birou, acolo era cald și muzică italiană, în stânga- pistolul și în dreapta- cârmaciul. Aveai frisoane și începea ancheta. Te băteau să spui ce n-ai făcut, pentru că lor le puneau stele în funcție de câți băgau în pușcărie. Sentința era dată de ofițerul de securitate, iar judecata era un simulacru”, a mai povestit Sergiu Rizescu, care a stat în celula 55. „Vreau să vă spun: canalul a fost făcut jumătate cu deținuți politici, cu lopata, cazmaua și cu târnăcopul, și pe malul stâng, și pe cel drept mai sunt și morminte fără nume”. A urmat o vizită la subsolul închisorii.

Sergiu Rizescu a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară și a fost deputat de Argeș

Sergiu-Grigore Rizescu s-a născut în 1932 și a absolvit Liceul „I.C. Brătianu” din Pitești. A fost arestat, la vârsta de 20 de ani, și condamnat la 5 ani de închisoare, pentru activitate desfășurată împotriva regimului comunist, fiind încarcerat la Închisoare Pitești.

După încheierea perioadei de teroare a regimului comunist din anii ’50 , Sergiu Rizescu reușește să se înscrie la cursurile facultății și, la vârsta de 38 de ani, în 1970, devine absolvent al Facultății de Medicină Veterinară București. A profesat ca specialist între anii 1970 și 1992. Membru P.N.Ț.C.D. Argeș, din 1990, a înființat, alături de alți foști deținuți politici, filiala Argeș a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Sergiu Rizescu a fost ales, între anii 1991 și 2000, președinte al Convenției Democrate Argeș, fiind consilier județean și, ulterior, deputat de Argeș, ca reprezentant al P.N.Ț.C.D. Și-a continuat activitatea ca președinte al A.F.D.P.R. Argeș, din 2013 este vicepreședinte, iar în 2021 este ales președinte.

Din 2001, Sergiu Rizescu, prin A.F.D.P.R., a fost principalul susținător al Fundaţiei Culturale „Memoria” – Filiala Argeş (condusă de prof. univ. dr. ing. Ilie Popa) în organizarea Simpozionul Internațional „Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură” de la Pitești.

În data de 20 iunie 2018 a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Pentru Merit în Grad de Mare Cavaler”.

Citește și Pitești. Intervenție de urgență a ambulanței în centru! O personalitate a avut nevoie de îngrijri

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *