Web Analytics

Se lansează proiectul Parcul Natural Văcăreşti – Fabrica de Viaţă a Oraşului

de | 27.07.2022 11:56 | Actualitate, Home

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a transmis, miercuri, lansarea proiectului Parcul Natural Văcăreşti – Fabrica de Viaţă a Oraşului, proiect derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este dezvoltarea capacităţii asociaţiei de a atrage sprijin financiar pentru promovarea, conştientizarea şi asigurarea de condiţii optime de conservare a parcului şi a infrastructurii verzi – albastre urbane.

Citește și: Primarul Cristian Gentea, mesaj de felicitare militarilor care lucrează în Arhivele Militare Române: „La mulți ani!”

”Odată cu preluarea administrării parcului de către Primăria Municipiului Bucureşti, parcul intră într-o noua etapă, cu decizii administrative şi acţiuni necesare pentru integrarea zonei în ţesătura urbană, atât din punct de vedere natural (conectarea habitatelor cu exteriorul parcului), cât şi pentru cetăţenii cartierului şi oraşului. Rolul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti se schimbă devenind, pe lângă unul de promovare şi conştientizare, şi unul de supraveghere a felului in care administraţia locală va asigura un management eficient şi activ”, se precizează în comunicat. 

„Odată cu integrarea Parcului Natural Văcăreşti în structura administrativă a Primăriei Municipiului Bucureşti, rolul asociaţiei noastre se schimbă, dezvoltând din ce în ce mai mult proiecte de sprijin şi supraveghere a administraţiei publice în rolul său de a organiza un management eficient şi activ pentru parc. În paralel, vom continua proiectele de promovare şi conştientizare a biodiversităţii oferite de parc, ducând misiunea noastră dincolo de marginile parcului, în direcţia promovării şi conservării zonelor naturale urbane, ca spaţii de servicii ecosistemice. Fabrica de Viaţă a Oraşului este un proiect de dezvoltare organizaţională dar şi o metaforă pentru ilustrarea contribuţiei zonelor naturale sau cu potenţial natural din oraşe la bunăstarea comunităţilor”, a declarat Dan Barbulescu, directorul Asociaţiei. 

Citește și: Fără exmatriculări, fără fondul clasei şi cu părinţi – „şefi” în CA-ul şcolii

Proiectul Fabrica de Viată a Oraşului se întinde pe o perioadă de 12 luni şi va permite, prin activităţi de training, consultanţă, comunicare şi promovare, dezvoltarea unui departament de fundraising al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti. Acesta va activa pentru atragerea de sprijin financiar pentru proiecte adaptate contextului nou: promovarea parcului si a serviciilor ecosistemice oferite de acesta, promovarea biodiversităţii urbane, sprijin pentru dezvoltarea de iniţiative şi politici publice pentru natură dar şi supravegherea autorităţilor publice locale în misiunea lor de a planifica şi dezvolta infrastructura verde-albastră a oraşului, ţinând cont de nevoile naturii şi ale oamenilor în contextul schimbărilor climatice şi al extinderii galopante al oraşelor.

Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile şi a cetăţeniei active şi creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmăreşte dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii şi capacităţii sectorului societăţii civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetăţeniei active şi a drepturilor omului şi consolidând în acelaşi timp relaţiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Pentru mai multe informaţii despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesaţi www.activecitizensfund.ro.

Citește și: Valeriu Nicolae şi motocicliştii de la „Bikers for Humanity” au pus fundaţia taberei de la Nucşoara

Parcul Natural Văcăreşti a apărut ca urmare a efortului unui grup de iniţiativă alcătuit din organizaţii neguvernamentale şi mass media, şi s-a impus pe harta Bucureştiului ca un spaţiu dedicat biodiversităţii, educaţiei şi recreerii. Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a dat formă acestei iniţiative şi a reuşit să obţină înfiinţarea oficială a parcului prin Hotărâre de Guvern, la data de 10 mai 2016, afirmă asociaţia. De la începutul înfiinţării parcului, proiectele derulate de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (Asoc. PNV) în calitate de organizaţie fondatoare şi de administrator (2017 – 2018) au fost finanţate în totalitate din fonduri private si contribuţii individuale. Cu sprijinul companiilor private, al programelor internaţionale de finanţare sau al donatorilor individuali, Asoc. PNV a dezvoltat numeroase proiecte de promovare, cunoaştere şi conservare a parcului, a ghidat în parc zeci de mii de vizitatori, mobilizând voluntari şi grupuri de iniţiativă pentru conservarea şi promovarea biodiversităţii şi a serviciilor ecosistemice furnizate de aceasta.

Printre cele mai cunoscute proiecte ale asociaţiei amintim: Observatorul Parcului Natural Văcăreşti, Poteca Biodiversităţii Urbane, Apa Vie a Orasului, Păsările Oraşului, Văcăreşti MTB Race, Ranger Urban, Cu habitatele curate, Bariera verde – România Plantează, Green City Lab, Văcăreşti – Rain Garden, Poteca Fluturilor, Pe urmele vidrei sau Reţeaua pentru Natură Urbană.

Citește și: O supraviețuitoare a ororilor din închisorile comuniste vine la un eveniment special în cadrul proiectului Școala de Vară “Fenomenul Pitești”

Parcul Natural Văcăreşti a fost înfiinţat în anul 2016, prin Hotărâre de Guvern, ca urmare a unei iniţiative civice a asociaţiilor Ecopolis, Salvaţi Delta, Kogaion şi a revistei National Geographic. În anul 2014, grupul de iniţiativă a decis înfiinţarea Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, pentru o mai bună coordonarea a campaniei de promovare a înfiinţării parcului. Parcul este o zonă umedă dezvoltată natural pe locul unui şantier demarat şi abandonat în perioada comunistă. Măsoară o suprafaţă de 183 ha. Are o biodiversitate bogată, surprinzătoare pentru spaţiul urban, reprezentată de specii şi habitate, unele de interes comunitar şi de un peisaj natural inedit pentru aglomerările urbane. Parcul Natural Văcăreşti este actualmente administrat de Primăria Municipiului Bucureşti printr-o structură de administraţie de sine stătătoare.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *