Web Analytics

Se îngroaşă gluma! Ministra Educaţiei, interpelată în Parlament pe subiectul agresării în Polonia a elevei de la Liceul din Ştefăneşti

de | 17.11.2022 14:15 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

Cel care a făcut interpelarea este deputatul independent Dumitru Coarnă (foto dreapta)

Proiectele “Erasmus” derulate de școli trebuie să fie experiențe utile atât pentru cadrele didactice coordonatoare, cât și pentru elevii care participă. Adevăratul beneficiu, de necontestat, al programului cu finanțare europeană este experiența câștigată de tinerii selectați să facă parte din grupul-țintă. Nu așa s-a întâmplat însă cu minora Fabiola Andreea B, în vârstă de 16 ani, elevă la Liceul „Dinu Brătianu” din Ștefănești. Aceasta a fost agresată fizic și psihic în timpul unei deplasări în Polonia, în perioada 17-23 iulie, în cadrul Proiectului «Erasmus», de către Elisa Z., altă colegă, cu un an mai mare decât ea. La întoarcerea în țară au ieșit la iveală și alte nereguli petrecute în timpul deplasării în Polonia, acolo unde elevii nu au primit mâncare, în schimb au mers la bar, unde au băut cot la cot cu profesorii.

Întrebare pentru ministrul Educației: „Care sunt cadrele didactice responsabile de incidentul din Polonia și care sunt sancțiunile aplicate acestora?”

Pe 13 octombrie, deputatul independent Dumitru Coarnă i-a adresat ministrului Educației, Ligia Deca, o interpelare cu un titlu cât se poate de sugestiv: „Probleme în cadrul programului Erasmus, desfășurat în Polonia, în perioada 17-23 iulie 2022. Elevă la Liceului Tehnologic «Dinu Brătianu» din Ștefănești, județul Argeș, agresată fizic și psihic de o altă colegă. Directorul instituției de învățământ întârzie să ia măsuri”.

„Doamnă ministru, vă reținem atenția cu privire la un caz extrem de grav, în legătură cu care vă solicităm să luați de urgență măsurile necesare. Un grup de elevi ai Liceului „Dinu Brătianu” din Ștefănești, județul Argeș, au participat în luna iulie 2022, la o excursie în Polonia în cadrul unor activități incluse în programul “Eco experiences in European schools!”, un proiect care a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 168.655 euro. Acolo, după cum a reclamat mama unei minore și a recunoscut și unul dintre profesorii însoțitori, elevii au consumat băuturi alcoolice, iar eleva minoră B. Fabiola Andreea a fost agresată fizic și psihic de o altă colegă, în parcarea hotelului unde erau cazați, precum și în cameră, alegându-se cu buza spartă și mai multe lovituri pe corp. Situația ne-a fost adusă la cunoștință chiar de mama minorei agresate, iar sesizarea a fost transmisă conducerii liceului, fiind redistribuită de pe adresa de e-mail a unității de învățământ către presă, Poliție, Primărie, Consiliul Județean, Inspectoratul Şcolar Județean Argeș și Ministerul Educației. Potrivit inspectorului școlar general Dumitru Tudosoiu, Inspectoratul Școlar Județean Argeș a făcut deja verificări la Liceul „Dinu Brătianu” și a solicitat cercetare disciplinară și sancționarea profesorilor responsabili.

Citește și Eleve de la liceul din Ştefăneşti au băut şi s-au bătut într-un hotel din Polonia

În Certificatul medico-legal nr. 569/28.07.2022, întocmit de medicul specialist legist Gheorghe Iatan din cadrul S.J.M.L. Argeș, s-a consemnat că minora a fost victima unei agresiuni fizice și prezintă pe corp o serie de leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu un corp dur. O altă problemă sesizată pe perioada derulării Programului Erasmus, în Polonia, din iulie 2022, a fost faptul că elevii nu au beneficiat de mâncarea corespunzătoare și de apa necesară cât timp s-au aflat în afara țării și sub supravegherea unor cadre didactice. Cazul a fost adus atât în atenția profesorului Gheorghe Necula, unul dintre însoțitorii elevilor în Polonia, cât și a directorului Liceului „Dinu Brătianu” din Ștefănești, județul Argeș, dar până în prezent nu s-au luat măsuri…

Raportat la cazul prezentat și în conformitate cu Normele Metodologice din 27 mai 2020 de aplicare a prevederilor din anexa la Legea educației naționale nr. 1/2011, privind violența psihologică – bullying, vă solicităm să clarificați următoarele aspecte:
1. Ce măsuri au fost luate în cadrul Liceului Tehnologic “Dinu Brătianu” din Ștefănești, județul Argeș, anterior pentru prevenirea fenomenului de bullying și ulterior pentru combaterea acestuia în momentul semnalării cazului minorei B. Fabiola-Andreea?
2. Ce măsuri administrativ-organizatorice, care să contribuie la crearea unui mediu securizant din punct de vedere fizic și emoțional pentru copii, precum montarea de camere de luat vederi, profesori de serviciu, asigurarea pazei spațiilor educaționale, au fost luate de directorul Liceului Tehnologic “Dinu Brătianu” din Ștefănești?
3. Ce măsuri au fost luate de către directorul instituției în momentul semnalării agresiunilor suferite de eleva B. Fabiola-Andreea, în cadrul programului Erasmus, din Polonia, din perioada 17-23 iulie 2022?
4. Ce măsuri au fost luate de către directorul liceului față de eleva Elisa Z, încât să se evite repetarea actelor de agresiune împotriva minorei B. Fabiola-Andreea sau împotriva altor elevi din școală?
5. Inspectoratul Școlar Județean asigură consiliere psihologică pentru victimele unor astfel de agresiuni?
6. S-a creat un grup de acțiune antibullying cu rol de prevenire, identificare și soluționare a faptelor de bullying, comise între elevi, prin acțiuni fizice, verbale în cadrul și în afara școlii, în conformitate cu dispozițiile legale?

7. Cum explică profesorii participanți/coordonatori în cadrul Programului Erasmus, din Polonia, în perioada 17-23 iulie 2022, proiect care a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 168.655 euro, lipsa de mâncare și apă necesare pe parcursul derulării programului?
8. Cum explică profesorii participanți/coordonatori în cadrul Programului Erasmus, din Polonia, în perioada 17-23 iulie 2022 gestionarea/cheltuirea fondurilor alocate Programului Erasmus, din vara anului 2022?
9. Care este rezultatul raportului Comisiei de cercetare disciplinară derulată la Liceul Tehnologic “Dinu Brătianu” din Ștefănești, la care a făcut referire inspectorul școlar general, Dumitru Tudosoiu?
10. Care sunt cadrele didactice responsabile de incidentul din Polonia și care sunt sancțiunile aplicate acestora? …”

Citește și Dumitru Tudosoiu, despre cazul de la Liceul „Dinu Brătianu” Ştefăneşti: „Suntem într-o mică dilemă legislativă”

Coordonatoarea proiectului a căzut cu mașina în șanț, când s-a dus acasă la eleva agresată, ca să-i îmbuneze familia

Manuela Mija, mama minorei bătute, a făcut plângere penală atât împotriva elevei agresoare, cât și împotriva profesorilor care i-au însoțit pe copii în Polonia și, drept urmare, aceștia din urmă au început să ia măsuri ca să-și acopere urmele. Potrivit mamei, care ne-a trimis și fotografii relevante, profesoara Claudia Cozlosche, coordonatorul proiectului european, s-a suit în mașină și s-a deplasat personal la Leordeni, acolo unde locuiesc Fabiola și mama ei pentru „a sta de vorbă” cu ele. Vizita inopinată s-a soldat și cu un mic incident. Mașina profesoarei a ajuns în șanț în urma unei manevre greșite a șoferiței. „A venit să se intereseze ce o să fac eu mai departe”, explică Manuela Mija, mama fetei.

Citește și „Fata mea este traumatizată! În continuare este şicanată la şcoală!”

Ca să se acopere, profesorii i-au pus pe elevi să semneze că au primit bani de mâncare

Tot mama ne-a mai arătat cum, după începerea școlii, Fabiola a fost pusă, la liceu, să semneze niște hârtii prin care copilul recunoștea că a primit bani de mâncare. Vă prezentăm mai jos o parte din conversația pe care eleva a avut-o cu mama sa, despre întâlnirea la care a participat și Mirela Pârvu, fostul director al Liceului Tehnologic ”Dinu Brătianu” din Ștefănești, cea care a selectat participanții în cadrul Proiectului Erasmus derulat în Polonia.
…..
Fabiola: M-a pus să semnez niște foi că ne-a luat de 2 ori mâncare
Mama: Și ai semnat?
Fabiola: Se dă de gol că într-o săptămână ne-a luat de 2 ori mâncare
Mama, revine: Și ai semnat?
Fabiola: Sunt obligată să semnez. Toți cei care am fost

iar într-un alt mesaj….

Mama: Să nu mai semnezi nimic
Fabiola: Bine
Mama: Ţi-am spus de o mie de ori. Îi spui: discutați cu mama
….
Mama: Am vorbit cu Robert (n.red. Avocatul). Nu are voie să te pună să semnezi nimic, ești minoră.
Și nu mai vorbi cu nimeni! Ea (n.red.profesoara), pe hârtia semnată de tine poate să scrie în continuare orice, poate să scrie că ți-a dat și 1000 de euro. Înțelegi?
Fabiola: Înțeleg

Citește și Directoarea Liceului Ştefăneşti, despre mama fetei bătute în Polonia. Liliana Stănică: „Eu nu ştiu ce vrea doamna, ce îşi doreşte”

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *