Web Analytics
scris vineri, 08.12.2023

Scandalos! Judecata lui Sorin Balaş & Co pentru infracţiuni silvice „merge” din amânare în amânare spre prescripţia izbăvitoare!

Pentru că procesul trenează, un jaf comis în pădurile județului, pe care șeful Ocolului Silvic Pitești a omis să-l sesizeze, ar putea fi șters cu buretele
Procurorul a observat o „omisiune” pe care „Jurnalul de Argeș” o semnalase în ziar: Direcția Silvică Argeș nu mai era parte vătămată în al doilea dosar, disjuns

Miercuri, 29 noiembrie, la Judecătoria Pitești a avut loc un nou termen în procesul deja celebru al lui Sorin Balaș (foto) & Co, privind infracțiuni silvice. Și când spunem „celebru” ne referim nu numai la gravitatea faptelor comise cu aproape nouă ani în urmă în păduri ale județului, inculpați fiind – atenție! – Podeanu Georgel, tatăl secretarei lui Armand Chiriloiu, director general al Direcției Silvice Argeș, Balaș Sorin Marius, șef al Ocolului Silvic Pitești, și Zărescu Gheorghe, administrator al unei societăți comerciale, ci și la modul în care se tărăgănează judecata, pentru ca toți cei sus-numiți să scape de acuzații. Ceea ce se și întâmplă sub ochii noștri: în cazul a doi dintre inculpați a intervenit deja prescripția, iar al treilea, Podeanu G., așteaptă și el să scape la anul de mâna justiției!

Scandalos! Judecata lui Sorin Balaş & Co pentru infracţiuni silvice „merge” din amânare în amânare spre prescripţia izbăvitoare!

Păi, se putea așa ceva, d-le „general” Chiriloiu? N-avea cum!

La termenul din urmă cu o săptămână, ce credeți? A fost dispusă din nou amânarea cauzei! Ca și la termenul trecut, din 1 noiembrie, atunci când – așa cum v-am relatat – apărătorul lui Podeanu Georgel, avocatul Graure, a făcut o cerere de amânare, fiind „în imposibilitate de prezentare”! Nici n-a contat că procurorul Marilena Dumitrescu s-a opus la această tărăgănare, „având în vedere data săvârșirii faptei”.
La cea mai recentă înfățișare, adică pe 29 noiembrie, a fost găsit alt motiv de amănare, justificat, dar pe care noi, cei de la „Jurnalul de Argeș”, îl semnalasem deja în ziar, fiindcă ne-a intrigat peste măsură. Anume faptul că în noul dosar, disjuns din primul, Direcția Silvică Argeș nu mai era parte vătămată! Adică – pe înțelesul tuturor – în primul dosar Direcția condusă de directorul general Armand Chiriloiu era parte vătămată, iar în al doilea nu mai era, ca și când jaful produs în urmă cu un deceniu în anumite păduri din Argeș (din 152 de arbori au rămas doar cioatele!) nu mai există, și ca și când autorii și complicii lor n-au comis niciun prejudiciu! Păi, se putea așa ceva, d-le „general” Chiriloiu? N-avea cum! La prejudiciu ne referim…

Avocatul Alexandru Georgian: „Vor face o cerere de… imposibilitate și se va amâna din nou”

Ei bine, acest aspect a fost semnalat de această dată și de procurorul Marilena Dumitrescu, care a spus că în cadrul procesual „a fost omisă persoana vătămată, adică Direcția Silvică Argeș”, fiind constatată astfel „lipsa de procedură”. La amânare, Alexandru Georgian, apărătorul uneia dintre femeile păgubite prin jaful comis în pădurile lor (parte civilă în dosar), a cerut din nou un termen cât mai scurt, fiindcă, din punctul său de vedere, în… ritmul ăsta, se bate apa în piuă, iar în iunie 2024 acțiunea penală (răspunderea penală) în cazul lui Podeanu Georgel se va prescrie și ea. Judecătoarea Elena Roxana Barbu a ținut cont de solicitarea avocatului, dar și de intervenția în același sens a procurorului și a fixat următorul termen pe 13 decembrie!
Chiar dacă – de ce nu ne miră?! – apărătorul lui Podeanu Georgel, același avocat Graure, a spus că în ziua respectivă „sunt la Târgu Mureș, e imposibil să ajung”. Ce se va întâmpla în această situație? „Vor face o cerere de… imposibilitate și se va amâna din nou”, ne-a spus, cu un zâmbet amar, avocatul Alexandru Georgian, cel care apără interesele uneia dintre păgubite.

Citește și Procesul lui Sorin Balaş & Co, privind infracţiuni silvice, amânat din nou!

Pe scurt, despre infracțiunile comise

Vă reamintim, pe scurt, că primul dosar (4629/280/2020) referitor la speța respectivă a luat naștere după ce mai multe persoane au făcut plângeri penale împotriva reprezentanților Ocolului Silvic Pitești, precizând că, în perioada 2013-2015, angajați ai acestui ocol au întocmit în numele lor mai multe cereri de marcare arbori, în baza cărora au fost făcute exploatări de material lemnos, de care însă persoanele vătămate nu au avut cunoștință și de pe urma cărora nu au primit niciun venit.
Apoi, în urma rezilierii contractului de prestări servicii cu Ocolul Silvic Pitești, au avut loc două controale în suprafețele de pădure pe care acestea le dețin (în UP IV Micești – Cantonul 11 Purcăreni și Cantonul 12 Ciumești, conform rechizitoriului), fiind identificați în total 152 arbori tăiați ilegal, precum și infracțiunile conexe de fals, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu și delapidare, infracțiuni tăinuite de șeful ocolului silvic. Prin urmare, Sorin Balaș a fost trimis în judecată la 13 martie 2020 de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, pentru infracțiunea de omisiune a sesizării. Șeful Silvicului din Pitești nu a sesizat nici măcar Direcția Silvică Argeș – parte vătămată! – despre infracțiunile respective.

Alături de Balaș, au fost trimiși în judecată și ceilalți doi: Podeanu Georgel, angajat în cadrul ocolului silvic, și Zărescu Gheorghe, administrator al unei societăți comerciale. Pe 22 februarie a.c., Judecătoria Pitești a decis încetarea procesului penal față de Sorin Balaș, șeful Ocolului Silvic Pitești, pentru… prescrierea faptei. Și față de Georgel Podeanu instanța a dispus încetarea procesului penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În schimb, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea judecăţii cu privire la săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de instigare la tăiere fără drept de arbori, în formă continuată.
În fine, în noul dosar (3135/280/2023), disjuns din primul, obiectul îl constituie tot infracțiunile la regimul silvic. Una dintre păgubite s-a constituit parte civilă, cealaltă – parte vătămată. Iar inculpații sunt aceiași: Podeanu Georgel, Zărescu Gheorghe și Balaș Sorin Marius, șef al Ocolului Silvic Pitești.

Citește și Sorin Balaş, şeful Ocolului Silvic Piteşti, judecat în alt dosar pentru infracţiuni silvice!

Citește și Cazul Sorin Balaş, prima mare gafă a majorităţii PNL-USR / Au pus lupul paznic la oi în Comisia de Urbanism a Piteştiului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *