Rubrică de educație rutieră. Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice (I)

de | 18.02.2016 10:21 | Actualitate

# Punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neîn­matriculat.
Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înre­gistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înre­gistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Reglementarea infracţiunii de punere în circulaţie sau conducere a unui vehi­cul neînmatriculat prin dispoziţiile art. 334 din Noul Cod Penal are corespondent în art. 85 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată.
Faptele incriminate prin dispoziţiile art. 334 au conţinut aproape identic cu reglementarea anterioară a acestora, cu diferenţe sub aspectul regimului sancţionator. În privinţa conţinutului, singura diferenţă care este menită să clarifice mai bine condiţiile de incriminare se referă la cerinţa ca autovehiculul sau tramvaiul să nu fie înmatriculat sau înregistrat potrivit legii.
M.S.
Rubrică realizată cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii