Web Analytics

Românii care și-au instalat panouri fotovoltaice riscă sancțiuni – avertismentul ministrului Energiei

de | 29.11.2023 20:15 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Ministrul Energiei a declarat că românii care și-au instalat panouri fotovoltaice pentru a vinde curent în rețeaua națională, nu doar pentru consumul propriu, vor fi sancționați.

Citește și: Decizia justiției franceze: Prințul Paul scapă de închisoarea din România

Sunt aproape 100.000 de români care își produc energie cu ajutorul soarelui, numai că rețeaua de electricitate națională, veche de 60 de ani, nu-i poate susține. Pentru a gestiona situația, autoritățile vor să-i sancționeze pe românii care își instalează panouri fotovoltaice pentru profit, și nu pentru consumul propriu. Adică vând surplusul de energie în rețea, lucru pe care legea de altfel nu-l interzice.

„Acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel. Nu poți avea o capacitate de zece ori, de douăzeci de ori, de treizeci de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum, pentru că înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la un post TV.

Citește și: Castrul Jidova poate intra în Patrimoniul UNESCO

Și stocarea energiei ar fi o soluție pentru ca sistemul național să nu aibă probleme din cauza inflației de prosumatori. Însă bateriile de stocare costă aproape jumătate din investiția din fotovoltaice. Din acest motiv, autoritățile vor ca de la anul să ofere bani românilor și pentru baterii, prin programul Casa Verde.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *