Web Analytics

Regizorul fimului „Cel mai iubit dintre pământeni” a scris prefaţa unei cărţi semnată de un ziarist muscelean

de | 20.06.2019 13:33 | Cultură

# Cartea se numește „Istorii Neconvenţionale din Muscel”, iar autor este publicistul Sterian Pricope

Deschiderea ediţiei din acest an a Zilelor Comunei Lereşti a avut loc duminica trecută, la Ateneul „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu” din Voineşti, cu un eveniment cultural distinct: lansarea volumului al VI-lea din Ciclul „Istorii Neconvenţionale din Muscel”, autor Sterian Pricope, lucrare dedicată integral contribuţiei muscelene la realizarea Marii Uniri. Evenimentul a adunat un public numeros şi personalităţi ale culturii române, precum academicianul Gheorghe Păun, regizorul Şerban Marinescu şi scenograful Bob Nicolescu. Atmosfera în ton cu subiectele cărţii a fost creată prin apariţia unor membri ai Detaşamentului Mateiaş, grupul de reconstituire istorică din care nu a lipsit directorul Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea.

Amintirile lui Pricope: „Moldovene, fă-ţi bagajul, că s-a terminat barajul!”

Manifestarea a constituit prilej pentru autor să rememoreze modul în care el, un moldovean din Bârlad, a fost primit de musceleni cu refrenul „Moldovene, fă-ţi bagajul, că s-a terminat barajul!”, Sterian Pricope subliniind faptul că, după 30 de ani de vieţuire în Muscel, reuşeşte să construiască un alt fel de baraj, un baraj în calea uitării istoriei şi personalităţilor locului.
Cu o prefaţă realizată de către regizorul Şerban Marinescu, noul volum restituie memoriei locale, printre altele, personaje şi evenimente uitate sau cenzurate în anii regimului comunist, precum şi fotografii şi documente din arhive interne sau străine, publicate în premieră în România.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii