Web Analytics

Reabilitarea Bulevardului ”Pardon”, al treilea proiect major aproape de dezastru

de | 26.05.2022 12:51 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Politica si Administratie

Serial de groază la Câmpulung!

Se tot vorbește în ultimii ani de așa-zisul blestem al Câmpulungului, ca o concluzie asupra celor întâmplate cu marile investiții încercate în urbea musceleană. Reabilitarea și consolidarea Casei de Cultură a Sindicatelor nu s-a finalizat nici după două decenii, deși costurile inițiale s-au dublat în timp, iar reabilitarea centrului istoric s-a oprit pe sfert și cu opt milioane de lei pagubă în bugetul local… Și când începe să intervină uitarea trecutului, ceva se iscă pe neașteptate și convingerea halucinantă că la mijloc ar fi un blestem primește întăriri. Iar ultimul caz a apărut chiar în această lună, odată cu solicitarea în instanță de anulare a autorizației de construire pe baza căreia s-au derulat lucrările de reabilitare a Bulevardului ”Pardon”.

Reabilitare strada Negru Vodă şi strada Republicii de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu” este denumirea proiectului de refacere a unei embleme a municipiului Câmpulung, Bulevardul ”Pardon”. Un proiect despre care s-a vorbit cu mulți ani înainte, la un moment dat fiind inclus în ceea ce acum este cunoscut ca fiind dezastrul Grup Corint, adică în megaproiectul de reabilitare a centrului istoric. Doar că a fost șansa fostului primar Liviu Țâroiu de a avea gata proiectul și destui bani pentru a începe lucrările. Oficial, contractul de lucrări a fost încheiat în toamna anului 2019, la un preț de 5.530.577,91 lei fără TVA. Iar în decembrie 2019 a fost emisă autorizația de construire necesară emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Ordin care a fost dat în vara lui 2020. S-a început aiurea, în zi de sărbătoare, pe timp de campanie electorală, apoi finanțarea a dispărut, astfel că lucrările s-au reluat în primăvara lui 2021, după ce actualul primar, Elena Lasconi, a obținut șapte milioane de la bugetul de stat. Execuția a fost similară celei derulate în cazul amenajării Pieței Primăriei, adică lentă, astfel că în luna mai 2022, cu doar două luni înainte de termenul final prevăzut în contract, lucrările se aflau la un nivel de sub 50%. Și a intervenit acțiunea în instanță declanșată de Prefectura Argeș, prin care se cere anularea autorizației de construire.

Citește și A căzut bomba pe Bulevardul ”Pardon”!

”Inamicul” Coșa a sesizat ISC-ul

Totul a pornit de la o sesizare a Asociației ”Corabia cu Arhitectură” către Inspectoratul de Stat în Construcții. A fost un demers al arhitectei Anca Coșa, devenită în ultimul timp inamicul numărul unu, fiind persoana arătată cu degetul de Lasconi pentru a indica vinovatul tergiversării lucrărilor. Controlul documentelor s-a făcut la finalul lunii martie, iar în răspunsul întocmit de ICS se evidențiază faptul că, citez, ”autorizația a fost emisă cu nerespectarea prevederilor legale”.

Pe scurt, a fost vorba de documentație tehnică incompletă și de un certificat de urbanism cu date eronate și incomplete. Situația a fost comunicată Instituției Prefectului Argeș, cea menită să verifice legalitatea actelor emise de autoritățile administrative, iar în mai puțin de două luni prefectul a introdus cerere în contencios administrativ pentru anularea autorizației emise cu nerespectarea legii. Ulterior, comunicarea cererii de chemare în judecată a ajuns la Primăria Câmpulung. Totul a durat 59 de zile, potrivit informațiilor furnizate de Elena Lasconi, o perioadă considerată a fi suspect de scurtă, comparativ cu cea derulată în alte cazuri similare. De aici și susținerea contraatacului primăriței Câmpulungului împotriva fostului primar și a prefectului Radu Perianu.

Citește și Lucrările la Bulevardul Pardon au fost oprite. Prefectul de Argeș: „Să lăsăm instanța să își spună cuvântul!”

Lasconi se simte vânată

Lasconi privește cele întâmplate în stilul propriu, considerând că ea este vânată de inamicii politici. Vorbește despre mercenari care, citez, ”au ca scop distrugerea Câmpulungului” și în spatele cărora se află ”personaje din vechea clasă politică, disperate să pună mâna pe putere”. Totul cu scopul ca primărița să-și piardă mandatul! Iar cine dă în Lasconi, dă în Câmpulung – aceasta este concluzia de fiecare dată când ceva nu merge cum trebuie.

Pe de altă parte, prefectul liberal Perianu a transmis faptul că ”nimeni nu e mai presus de lege”. Altfel spus, a fost obligat să acționeze în instanță, altfel el ar fi comis o ilegalitate. Iar ideea este susținută și de cei de la PSD. Prezent la Câmpulung la final de săptămână, deputatul Remus Mihalcea a declarat că ”toți trebuie să ne supunem legii”.

Intimidați de personalitatea Elenei Lasconi, politicienii câmpulungeni de la PSD și PNL nu au avut și nu vor avea nicio reacție oficială. Folosesc facebook pentru a transmite diverse opinii și așteaptă alegerile locale din 2024 pentru a ieși din nou la rampă.

Citește și Încă o bombă pe Bulevardul ”Pardon”! Prefectura a cerut în instanță anularea autorizației de reabilitare

Greșeli din toate părțile

Este cert faptul că situația în acest caz va fi clarificată doar după intervenirea unei hotărârii judecătorești definitive. Până atunci va continua disputa privitoare la găsirea vinovaților care au provocat câmpulungenilor un disconfort imens. Doar că vina aparține în diverse măsuri tuturor celor implicați în scandal.
Elena Lasconi și arhitectul-șef al Câmpulungului au recunoscut de curând faptul că au fost nereguli cu documentația necesară reabilitării bulevardului. Nu neapărat cu proiectul schimbat din mers, după cum apăreau ideile în creiere, ci chiar cu actele din spatele autorizației de construire, unele eronate, altele incomplete, unele lipsă. Cu toate acestea, nicio minte luminată din Primăria Câmpulung nu a atras atenția asupra faptului că refacerea sau obținerea ulterioară a actelor nu are efect legal decât cu reluarea procesului de emitere a autorizației de construire.

Liviu Țâroiu este fostul primar care a solicitat emiterea autorizației, ca reprezentant al municipiului Câmpulung, și tot el a acceptat-o. Iar aici a fost tot problema celor din Primărie, care fie nu au sesizat aspectele nelegale, fie și le-au asumat. Cu consecințe, după cum a declarat Elena Lasconi.
Prefectura Argeș are menirea de a verifica legalitatea actelor administrative. Doar că unele acte scapă acestui proces sau intră în atenție cu întârziere. Acest lucru face ca, dacă este vorba de o autorizație de construire, efectele să intervină inclusiv după finalizarea lucrărilor, cu consecințe greu de pus în aplicare.

Citește și Primăriţa Câmpulungului vorbeşte de ipocrizia Direcţiei de Cultură în problema tăierii copacilor de pe Bulevardul ”Pardon”

Lucrările continuă, pe Țâroiu îl paște alt proces

”Mă tem că suntem nevoiți să-l dăm în judecată pe fostul primar pentru abuz în serviciu! Ceea ce e foarte neplăcut”, a declarat primărița Câmpulungului. Adică va fi chemat să plătească polițele însuși cel cu păcatul originar al nerespectării legii, Liviu Țâroiu. Până atunci, deși Lasconi a primit comunicarea acțiunii în justiție, nu mai e doar un zvon pe facebook, cum tot încerca să evite realitatea, lucrările continuă pe bulevard. S-a lucrat și de ziua Sfinților Constantin și Elena, încă o dovadă a nesimțirii cu care constructorul a abordat această lucrare, pe care putea să o finalizeze dinainte de trezirea la legalitate a Prefecturii. Iar Legea contenciosului administrativ prevede faptul că, citez, ”Până la soluţionarea cauzei, actul atacat (…) este suspendat de drept”.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „Se tot vorbește în ultimii ani de așa-zisul blestem al Câmpulungului…”.
    Niciun blestem, este un sport national mult mai mare si mai tare decat OINA … este ‘OTIA !!!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *