Web Analytics

Lucrările la Bulevardul Pardon au fost oprite. Prefectul de Argeș: „Să lăsăm instanța să își spună cuvântul!”

de | 18.05.2022 13:55 | Actualitate, Politica si Administratie

Lucrările la Bulevardul Pardon din câmpulung au fost oprite după ce Prefectura Argeș a cerut luni, 16 mai, la Tribunalul Argeș, anularea autorizației de construcție.

Prefectul de Argeș, Radu Perianu vine cu noi precizări referitoare la situația de la Câmpulung:

„Înainte de toate, transmit că nimeni nu este mai presus de lege.

S-a cerut anularea ca nelegală a autorizației de construire. Indiferent de unde vine sau despre cine sau ce este vorba, orice act administrativ nelegal va fi atacat în instanță.

Contestația făcută nu este nici o dorință personală, nici o chestiune politică, este o cerință legală!

Vă transmit în continuare date tehnice, dar lămuritoare!

Citește și: Ridicol marca Răuţoiu la Câmpulung / Cu buldozerul în campania electorală. Bulevardul Pardon a devenit şantier pentru voturi

În data de 24 martie 2022, la Instituția Prefectului Argeș a fost înregistrată o adresă a Inspectoratului de Stat în Construcții referitoare la acțiuni de control în municipiul Câmpulung. Erau prezentate procesele verbale în care s-a constat că autorizația de construire nr.101/13.12.2019 a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale, respectiv:

  • având la baza o documentaţie tehnică DTAC incompletă şi certificatul de urbanism nr.27/11.03.2019 emis cu date eronate şi incomplete fără a fi menţionate prevederi urbanistice specifice căilor de comunicaţie rutiere CcR din regulamentul local de urbanism RLU şi planşa de reglementări specifice;
    -fără solicitarea avizelor/acordurilor necesare şi obligatorii pentru acest tip de lucrări, Avizul de la Ministerul Culturii prin Direcţiile Judeţene de Cultură, fiind zonă protejată, Aviz Poliţie Biroul rutier, Acord I.S.C., pentru lucrări de intervenţie la construcţii existente, reabilitate căi de comunicaţie conform prevederilor art.4 lit. c) din Procedura de emitere acord 15C, aprobată prin Ordin nr.486/500/2007, fapt ce contravine prev. art. 25 alin. 5) din normele metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991, aprobat prin Ordin MDRL nr. 839/2009, în vigoare la acea dată;
  • fără solicitarea studiilor de specialitate, studiul geotehnic, suport topografic actualizat si vizat de OCPI, expertiză tehnică pentru lucrările de intervenţie la construcţiile existente privind lucrări de reabilitarea străzi, studiu de circulaţie/trafic din zonă etc;
  • avizul M.C. nr. 2/2020 a fost obţinut după emiterea autorizaţiei de construire;
  • planurile de situaţie prezentate 1.A 1B, 1C, nu sunt întocmite conform prevederilor pct.1.2 Anexa 1 la Legea nr.50/1991, nu sunt vizate de către OCPI, pentru imobil identificat cu număr cadastral, denumirea străzii, cu descrierea prin totalitatea elementelor topografice determinante suprafeţe, lungimi, distante- km, axe cote, cale rulare, trotuare etc.

Citește și:Elena Lasconi a redus consumul de carburant al mașinilor Primăriei. Bonurile de benzină, înlocuite cu carduri netransmisibile

  • documentaţia tehnică DTAC nu conţine documentaţie cadastrală, extrasele de carte funciară de informare şi extrase de plan cadastral la data emiteri, (sunt anexate unele din anul 2020 şi 2022 după emitere A.C.), şi nu are la bază o expertiză tehnică, pentru lucrări de reabilitate, contrar prevederilor art.18 alin. 2 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcţii, şi avizul 1.5.C., conform prevederilor legale, privind lucrările de intervenţii la construcţii existente.

Certificatul de urbanism nr.27/11.03.2019 a fost emis cu date incomplete, respectiv:

  • la regimul tehnic nu sunt menționate prevederi urbanistice specifice căilor de
    comunicaţie rutiere CcR din regulamentul local de urbanism RLU şi planşa de reglementări specifice, şi fără a se menţiona interdicţia de construire instituită pentru zona centrală şi fără a solicita o documentaţie de urbanism cf. menţiuni din prevederile R.L.0 —cap. IV.9 -subzona CcR; fără solicitarea avizelor/acordurilor necesare şi obligatorii pentru acest tip de lucrări cum ar fi:
  • avizul de la Ministerul Culturi prin Direcţlile Judeţene de Cultură, fiind zonă protejată;
  • acord I.S.C. pentru lucrări de intervenţie la construcţii existente, reabilitare căi de comunicaţie cf. prevederilor art.4 lit. c) din Procedura de emitere acord ISC, aprobată prin Ordin nr.486/500/2007, fapt ce contravine prev. art. 25 alin. 5) din normele metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991, aprobat prin Ordin MDRL nr. 839/2009, în vigoare la acea dată; fără solicitarea studiilor de specialitate, studiul geotehnic, suport topografic actualizat si vizat de OCP1, expertiză tehnică pentru lucrările de intervenţie la construcţiile existente privind lucrări de reabilitarea străzi , contrar prev. art.18 alin2 din Legea nr.10/1995, studiu de circulaţie/ trafic din zonă etc.

Citește și: Elena Lasconi a uitat de unde a plecat

Totodată, s-a transmis, cu răspunderea arhitectului șef al Primăriei Municipiului Câmpulung și cu termen permanent din 21.03.2022, să se acționeze în vederea corectării și prevenirii ulterioare a cazurilor. Procesele verbale au fost aduse la cunoștința Primăriei Câmpulung.

Cu toate aceste informații anexate, Inspectoratul de Stat în Construcții a solicitat Instituției Prefectului Argeș, ținând cont de prevederile art. 12 din Legea 50/1991 care spune că “autorizațiile de construire emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrativ ca urmare a introducerii acțiunii de către prefect, în urma activității de control a Inspectoratului de Stat în Construcții”, să introducă acțiunea în instanță.”, a transmis, miercuri, prefectul de Argeș.

Citește și: Primarul Elena Lasconi către câmpulungeni: „Sunt așa mândră de voi”

Legea trebuie respectată

„Aș vrea să le spun câmpulungenilor că legea trebuie respectată indiferent de culoarea politică a primarului. Legea trebuia respectată și de fostul primar Țâroiu și de actualul primar, Elena Lasconi. Când ești indiferent, când nu te interesează ce spune legea, ajungi în situații dificile de pe urma cărora are de suferit o comunitate întreagă. Eu, în calitate de cetățean, și mai apoi, în calitate de prefect, am obligația să respect legea. Poate că în loc de mesaje de văicăreală publică pe rețelele de socializare, ar fi fost cazul ca reprezentanții administrației publice locale să intre în legalitate.

Noi, ca cetățeni, suntem egali in fața legii, indiferent de poziția socială, publică sau politică. Dacă un om construiește o casă fără autorizație, i se cere să intre în legalitate. Dacă nu face asta, casa este demolată!

Să lăsăm instanța să își spună cuvântul!”, a mai spus Radu Perianu.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *