Web Analytics

Primăriţa Câmpulungului vorbeşte de ipocrizia Direcţiei de Cultură în problema tăierii copacilor de pe Bulevardul ”Pardon”

de | 21.04.2022 12:32 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Politica si Administratie

De la „tăiem teii”, la „consultăm populaţia” şi „nu avem arbori în proiect”!

Chestiunea implementării proiectului de reabilitare a Bulevardului ”Pardon” din Câmpulung a devenit una la ordinea zilei după anunțarea necesității tăierii arborilor care străjuiesc zona pietonală a celebrei artere de circulație. În numai o săptămână s-au amestecat luările de poziție și anunțurile făcute de Primărie, iar hopul încă nu a fost trecut.

Săptămâna trecută a fost aprins fitilul, atunci când Elena Lasconi a anunțat că se impune tăierea a 73 de arbori din cei 76 existenți pe bulevard. O analiză fitosanitară evidenția necesitatea înlocuirii acestora, fiind pregătiți alți 46 de tei și 36 de castani ornamentali care să fie plantați ulterior. Doar că reacția emotivă a multor câmpulungeni a determinat-o pe primăriță să facă un pas înapoi și totuși să forțeze, în paralel, atingerea scopului anunțat public. După două zile a apărut ideea consultării publice, apoi cea a aflării unei a doua opinii, de la peisagiști profesioniști. Iar la începutul acestei săptămâni a apărut și altceva! Lasconi a prezentat proiectul avizat de Direcția Județeană de Cultură Argeș și, conform acestuia, pe cele două laturi ale bulevardului nu sunt prevăzuți copaci, ci, citez, ”doar beton și asfalt”.

Citește și Se taie teii de pe Bulevardul ”Pardon”

Ipocrizie!

În momentul în care au apărut reacțiile față de inițiativa tăierii arborilor, Primăria Câmpulung s-a adresat și Direcției de Cultură Argeș. Iar instituția condusă de Cristian Cocea, (cunoscut) autor de ghid turistic și cultural cu multe erori despre municipiul Câmpulung, a transmis faptul că, fiind vorba de centrul istoric al orașului și că, deși arborii sunt degradați, este vorba de o schimbare majoră, deci se impune efectuarea de studii suplimentare și cartografierea fiecărui arbore. Doar că primărița a arătat planșa avizată de Cultura județeană în care nu sunt incluși copacii. Iar asta a determinat-o să spună că este vorba de ipocrizie din partea instituției de cultură. ”Nu doar că arborii nu sunt prinși în proiect desenați, nu e luat în calcul niciun leu să fie cheltuit pentru spațiu verde”, a afirmat Lasconi despre acest aspect al proiectului de reabilitare.
”Dacă ar trebui să respectăm avizul de la Cultură, chiar ar trebui să tăiem copacii și să nu plantăm nimic în loc”, a concluzionat și arhitectul-șef al Câmpulungului, Mădălina Zăgărin.

Citește și Un nou aviz pentru Bulevardul ”Pardon”

„Cultura” zice altceva

Punctul de vedere al Direcției de Cultură este diferit de cel al autorităților câmpulungene. Directorul Cocea ne-a comunicat faptul că, citez, ”proiectul avizat prevede, în Lista de lucrări, «defrișări, toaletare arbori de crengi uscate și tăiere arbori uscați, diformi sau bolnavi», precum și «revigorarea plantațiilor perimetrale de arbori, replantarea arborilor lipsă». Adică nu-i cazul doar de betoane și asfalt! Și confirmă ”Cultura” faptul că a solicitat Primăriei Câmpulung o (re)evaluare temeinică a situației arborilor, ulterior urmând să se pună în discuție soluțiile rezultate din aceasta.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Pardon! Ce facem cu banii de la Guvern? La un an de la începerea lucrărilor, bulevardul celebru din Câmpulung a rămas în zdrenţe

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *