Web Analytics

Proxeneţi musceleni, cu jalbă la Curtea Constituţională

de | 20.01.2022 14:02 | Actualitate, Dezvăluiri

Cu soțiile la produs, au invocat faptul că dispozițiile legii încalcă drepturile familiei

Doi dintre actorii imensei scene a proxenetismului muscelean și-au aflat pedepsele în urmă cu doi ani, fiind acuzați și de spălare de bani. Doar că, înainte de finalizarea procesului în primă instanță, au cerut instanței să le accepte sesizarea Curții Constituționale asupra unei excepții de neconstituționalitate. Au primit acordul, iar clarificarea situației s-a făcut de-abia la finalul anului trecut. Decizia a fost de respingere!
Cei doi acuzați și pedepsiți sunt Valentin Rădulescu și Petre Bogdan Pîrlici. Condamnările în primă instanță și le-au primit în 2019. Primul a primit două condamnări și s-a ales într-un final cu 3 ani și opt luni de închisoare, al doilea a fost pedepsit pentru 4 ani și patru luni. S-a mers în apel, acolo unde primul a avut câștig de cauză, în sensul că a ajuns la trei ani de închisoare, dar cu suspendare, iar celui de-al doilea i s-a menținut decizia din prima instanță. A contestat hotărârea folosindu-se de calea extraordinară de atac a recursului în casație.

În timpul procesului, cei doi au solicitat analizarea unei sintagme din Codul penal sub aspectul constituționalității acesteia. Este vorba despre o dispoziție din articolul incriminator al faptei de proxenetism, despre ”obținerea de foloase materiale de pe urma practicării prostituției”. Excepția a fost ridicată, printre altele, dintr-un motiv care ține de starea civilă a condamnaților, ambii având soțiile la produs.

Citește și Thriller cu un client de escorte şi un proxenet muscelean arestat preventiv / „Mi-a cerut 20.000 lei pe copil şi 40.000 lei la pachet, fata şi copilul”

Banii au fost pentru familie

În motivarea ridicării excepției de neconstituționalitate a sintagmei din articolul de lege s-a precizat faptul că aceasta aduce atingere relațiilor de familie, drepturilor și obligațiilor reciproce ale soților, precum și obligației părinților de a-și întreține copiii. Mai mult, ar produce și o îngrădire a dreptului unei persoane de a se căsători, persoane care practică anumite activități sau meserii. Altfel spus, trebuia clarificată situația în care se află veniturile necesare întreținerii familiei.

Punctul de vedere al Tribunalului Argeș, instanța căreia i s-a cerut să admită cererea de sesizare a Curții Constituționale, a fost clar. Nu sunt probleme de constituționalitate, în condițiile în care familia și drepturile acesteia sunt protejate, dar întreținerea acesteia se face cu venituri provenind din activități licite, nu ilegale. Aceasta a fost și baza motivației de respingere a excepției analizate de Curtea Constituțională, care a precizat că orice căsătorie se încheie în condițiile legii și în vederea respectării legii în derularea relațiilor de familie și în societate.

Citește și Proxeneţii din Câmpulung care au traficat-o pe tânăra ucisă în Elveţia au zeci de dosare penale

Soție și fostă soție, împreună la produs în UE

De ce s-a invocat excepția de neconstituționalitate cu referire la drepturile celor căsătoriți? Păi, soțiile ambilor condamnați au fost la produs în țări din Uniunea Europeană. Ba, în cazul lui Pîrlici, și fosta soție! Iar banii obținuți erau folosiți inclusiv pentru întreținerea familiilor, deși nu au fost prea mulți, din actele verificate. Doar 3.550 de euro în primul caz, dar 64.639 euro, 14.608 lei și 9.009 franci elvețieni în al doilea. Doar că instanța a apreciat că a fost vorba de sume mult mai mari decât cele evidențiate în urma transferurilor monetare la vedere. Astfel că a dispus nu doar confiscarea banilor ”la vedere”, ci și a unor bunuri aparținând celor doi, cum au fost trei autovehicule mărcile Ford, Volkswagen și Audi.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și O minoră de 15 ani, ademenită şi şantajată să se culce cu trei bărbaţi. Unul are dosar de proxenetism

Citește și Înregistrare incendiară în Dosarul Proxeneţilor. „Morena” îi spune „peştelui” că l-a avut client pe… „şeful cel mare de la Protecţia Consumatorului”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii