Proiectul privind „Conservarea și Consolidarea Cetății Poenari Argeș” a fost semnat

de | 27.07.2021 20:06 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Evenimentul a avut loc astăzi, 27 iulie a.c., și a fost onorat de către conducerea Consiliului Județean Argeș, reprezentată de președintele Ion Mînzînă, vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu și administratorul public Marius Cristian Puiu, în prezența echipei de implementare a proiectului. Licitația a fost câștigată de asocierea firmelor SC EURAS SRL – SC ARHING S.R.L. În cadrul prezentării, reprezentantul asocierii de firme, a precizat faptul că printre obiectivele restaurate de firma se numără și Dealul Cetăţii Deva, Ansamblul Maria Radna-Timișoara, Cetatea Feldioara, Baia Populară din Sibiu, dar și numeroase alte biserici și mănăstiri și monumente istorice. Președintele Ion Mînzînă a punctat faptul că pentru Consiliul Județean Argeș este un proiect foarte important și a cerut respectarea termenelor de execuție. Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție a lucrărilor este de 20.133.693,14 lei cu TVA, dintre care: proiectare 1.222.985,25 lei; asistență tehnică din partea proiectantului 190.400,00 lei; execuție lucrări 18.720.307,89 lei. Termen de execuție: 3 luni – proiectarea; 16 luni – execuția. Lucrările propuse vizează 1.897 mp cuprinzând suprafaţa construită a cetăţii şi calea de acces pietonală existentă. Principalele categorii de lucrări: reabilitarea paramentelor degradate prin îndepărtarea mortarelor necorespunzătoare preparate cu ciment, plombări și rostuiri executate cu mortare de var; înlocuirea cărămizilor degradate; refacerea protecției părții superioare a zidurilor; restaurarea pavimentelor și pardoselilor degradate cu materiale similare celor originale; restaurarea eventualelor componente artistice din piatră – ancadrament Turn 5 (Donjon); marcarea tuturor golurilor certe de uși si ferestre și/sau reîntregirea acestora după caz; marcarea caturilor acolo unde există urme certe; restaurarea cisternei; reîntregiri parțiale pe verticală și orizontală a unor ziduri, pe baza rezultatelor studiilor arheologice si istorico – arhitecturale, cu marcarea intervențiilor, pentru protecția vizitatorilor (Curtina Est).

 

 

 

CITEȘTE ȘI: FC Argeş a transferat un atacant ghanez format la Internazionale Milano

 

 

 

 

După aproape 40 de ani de folosință permanentă (chiar dacă sezonieră) și expunere într­-un mediu de climă aspră, montană, sistemul de circulație și acces la cetate s-a păstrat, pe majoritatea traseului, în limita acceptabilului.

Astfel, ca și intervenții ce urmează a fi realizate vor fi propuse următoarele: lucrări de refacere a tronsoanelor avariate; lucrări de reparații locale; reparații la balustradele metalice; reabilitarea platformelor belvedere; reabilitarea porților de acces; reabilitarea podețelor din lemn. Proiectul va contribui la dezvoltarea comunităţii şi la construirea unui avantaj competitiv pe piaţa ţintă, prin creşterea atractivităţii turistice şi investiţionale, la consolidarea identităţii culturale, la revitalizarea economică și social-culturală. Cetatea Poenari este ridicată în perioada de constituire a statelor feudale Țara Românească și Moldova (sec. XIII-XV) din necesitatea de a apăra independența obținută dar și datorită pericolului turcesc.

 

 

CITEȘTE ȘI: SRI angajează ofițeri de informații formați în urma unui curs postuniversitar

 

 

 

Cetatea Poenari, proprietate a Judeţului Argeş, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeş, este încadrată ca Monument istoric de categoria A (de importanță naţională și internaţională) – cod LMI AG-II-a-A-13507. Proiectul privind „Conservarea și Consolidarea Cetății Poenari Argeș” a primit finanţare nerambursabilă în cadrul Axei Prioritare 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de Investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. CJ Argeș are în implementare 12 proiecte cu fonduri europene. Argeșul este pe primul loc în Regiunea Sud Muntenia la atragerea de fonduri europene pentru investiții în infrastructură și pe locul trei în țară.

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

FC Argeș U19, lider în topul FRF
FC Argeș U19, lider în topul FRF

Federația Română de Fotbal a publicat clasamentul celor mai bune echipe din Campionatul Național Under 19 în 2021. Topul este condus de FC Argeș, care anul trecut a jucat finala acestei întreceri, pierdută la loviturile de departajare în fața celor de la Viitorul...