Web Analytics
scris miercuri, 04.03.2015

Profesorul Ştefan Găitănaru a scris Codul lui Dracula

Primul roman al Decanului Facultății de Litere din Pitești, prof. univ. dr. Ștefan Găitănaru, „Codul lui Dracula. Nașterea unui vampir”, a fost întâmpinat cu nedisimulat entuziasm, la Biblioteca Județeană Argeș, în seara lansării de joi, 27 februarie. Colegi, studenți, foști studenți (editorul Adrian Sămărescu se numără printre ei), cititori avizați, elevi de liceu și de gimnaziu, pasionați de mituri, cu deosebire de forța și de magnetismul lui Dracula, s-au conectat, mai bine de o oră, la fluidul care leagă, de obicei, sala de prezidiu.

Profesorul Ştefan Găitănaru a scris Codul lui Dracula

„Codul lui Dracula” este, potrivit spuselor autorului, cartea unei revolte. Contrafacerii cu puternic iz comercial, toxice, în orice caz, pentru istoria românilor, vehiculate pe bani grei pe toate continentele, Ștefan Găitănaru opune ficțiunea documentată, scrisă într-o limbă elegantă și captivantă. De altfel, profesorul-romancier recunoaște că marea provocare a acestei izbutite întocmiri literare a fost limbajul. Ștefan Găitănaru scrie pentru lectorul anului 2015, inserând totuși, de dragul și în spiritul evocării, arhaisme active – cuvintele vechi, pe care timpul nu le-a îngropat încă în uitare. Mai mult, dorința expresă a autorului, aceea de a însufleți un personaj controversat inclusiv sau mai ales din unghiul complexității lui și pe care românii să și-l asume pe deplin, dorința aceasta l-a mânat încă de la început în bătălia-scriere a primei sale cărți, așa cum se întâmpla odinioară cu bravii cavaleri ai Ordinului Dragonului, ordin căruia i-a aparținut Vlad Țepeș. Ștefan Găitănaru trăiește poate în roman mai intens decât în propria viață.
Profesorul și poetul Mircea Bârsilă a remarcat, la rândul său, pe de o parte, construcția etajată a cărții – nivelurile realist, magico-fantastic și erotic, de jur-împrejurul lor, glazura metafizică – pe de altă parte, s-a lăsat sedus de personajul feminin, Katrine, pe care-l consideră cel mai reușit din toată literatura noastră.
Celelalte luări de poziție le-au aparținut profesorilor și oamenilor de litere Gheorghe Soare, Elisaveta Novac, Octavian Sachelarie, Vasile Ghițescu, Nicolae Oprea.
Denisa Popescu Martin

Distribuie!

0 Comentarii