Web Analytics
scris miercuri, 08.05.2024

Pastila de frumos. Minunea din satul Pătroaia – Dâmboviţa

Butonând ecranul televizorului în primele zile ale lunii aprilie, am descoperit o imensă pată de culoare într-o câmpie fără margini. Deslușind bine, am constatat că este constituită din lalele, așezate într-o infinitate de culori, în mici forme dreptunghiulare. Prima gândire-Olanda. Țara ce le poartă numele și care din 1592, de când au ajuns primii bulbi de la mii de km, din Pamir (via Turcia-Istanbul) le-a selecționat creând mii de varietăți, admirate pe toate meridianele. S-a pronunțat, însă, numele de Pătroaia-deal, sat la marginea jud. Dâmbovița, alăturat comunei Căteasca, jud. Argeș, la câțiva km. de autostrada Pitești-București. A doua zi, într-o luni (inspirat-am evitat blocajul auto de cca 4 km, de duminică) împreună cu prietenul în a descoperi noul (chiar și peste hotare), ing. Gh.Voica, am descins să cunoaștem, la fața locului, minunea.

Pastila de frumos. Minunea din satul Pătroaia – Dâmboviţa

Am dimensiunea termenilor și doresc să o susțin cu date și fapte: într-un sat uitat de Dumnezeu, pe o câmpie cât vezi cu ochii, fără vegetație arborescentă, să descoperi 3,5 ha înnobilate cu coloritul a 583 varietăți de lalele, fiecare într-o formă de dreptunghi cu 2000 plante fiecare, de aceeași culoare, de aceeași înălțime, în rânduri perfect aliniate, cu etichete elegante, purtând denumirea respectivei varietăți. Pe un teren achiziționat prin cumpărare, pe care fusese cultivat de când lumea numai porumb și grâu, fără nicio tradiție grădinărească, au fost înfipți, mecanizat, 1,6 milioane bulbi de lalele, cu toată grija pentru a nu amesteca soiurile; sunt tot atâtea elemente care definesc o intreprindere de-a dreptul miraculoasă. Îndrăznețul autor se numește Gabriel Pop, are 47 de ani, căsătorit, doi copii, de fel din Ciorogârla-Ilfov (de ce la Pătroaia: „aici am găsit să cumpăr pământ”), lucrător în construcții în zona Belgia-Luxemburg-Olanda (de unde provine suma investită nerecurgând la fonduri din proiecte naționale sau europene).

Ar trebui, după opinia mea, apreciat la nivel național (ne lipsește o asemenea instanță a moralității) curajul de a investi enorm într-o afacere unicat, dintr-un domeniu în care nu ești diplomat, la asemenea dimensiuni, cu scopul de a prezenta frumosul, o floare în toată splendoarea divinității ei. Și, cu o subliniere, după o metodologie tehnico-științifică, riguroasă, realizând nu numai scopul ornamental, de agrement, ci între cele 583 de soiuri și unele deformate, cu ce defecte de culoare, dar făcând parte din diversitatea genului Tulipa, reușind, remarc din nou, o expoziție grandioasă, de natură tehnico-științifică. Ar fi urmat, normal, ca într-o țară așezată, cu instituții responsabile din domeniul dendro-floricol, să avem o Academie de Științe Agricole și Silvice în cadrul căreia funcționează un Institut de Cercetare-Dezvoltare pentru Legume și Flori, să fie prezente a doua zi pentru documentare! O vor face poate la anul când își vor aduce aminte și de Simfonia lalelelor, de asemenea o manifestare cu profund caracter tehnico-științific!

În acest context amintesc că domnul Gabriel Pop a onorat Simpozionul Tehnico Științific al celei de a 47-a ediție a Simfoniei Lalelelor, susținând, la Mărăcineni, un referat cu proiectul domniei sale. În cele aproape 3 săptămâni cât a fost deschisă, expoziția de la Pătroaia a fost vizitată de 21.000 de persoane. De remarcat atenția pentru detalii: vizitatorii, doritori să-și recolteze ei câteva lalele, au putut-o face dintr-o parcelă anume destinată, asigurându-li-se un coșuleț, găleată și o forfecuță. Dorește să dezvolte, având angajate deja 70 noi varietăți la producătoi de bulbi din Olanda; sporirea spațiului pentru parcare; realizarea unei vegetații înalte, arbori și arburști, pentru adăpostire și și domesticirea cumva a imaginii de câmpie fără sfârșit; o moară olandeză în miniatură ș.a. Autoritățile județene dâmbovițene l-au vizitat și încurajat, cu o excepție, o instituție amendând-ul cu 32.000 de lei!
Simfonia Lalelelor îl consideră un „fericit satelit” cu care urmează să colaboreze.
Dr. Ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Adevăratul soclu

Citește și Pastila de frumos. Şi totuşi, încotro?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *