Web Analytics

Primarul Piteştiului mic, de peste Prut: „Din bătrâni se spune că a fost populată regiunea aceea de nişte crescători, dar de statură mici, pitici”

de | 9.12.2021 17:03 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

Cu prilejul Zilei Naționale, o delegație venită din Republica Moldova a vizitat Piteștiul. Delegația a venit tocmai din satul Pitești, comuna Beștemac, raionul Leova, și a fost formată din primarul Vasile Moraru, deputatul Chiril Moțpan și Ansamblul folcloric „Țărăncuța”. Așa au aflat piteștenii din Argeș că mai există un Pitești mai mic pe hartă. Piteștenii de peste Prut au sosit încă de pe 29 noiembrie. Pe 30 noiembrie, în seara Sfântului Andrei, Ansamblul folcloric „Țărăncuța” a susținut un spectacol la Filarmonica Pitești. Pe 1 Decembrie, primarul Vasile Moraru și deputatul Chiril Moțpan au participat, alături de primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, la ceremonia militară a depunerii de coroane la Cimitirul Eroilor, apoi la parada militară din Piața Vasile Milea, la fnalul căreia au împărțit stegulețe tricolore trecătorilor în zona centrală. Oaspeții s-au întâlnit apoi cu reprezentanți ai presei locale la primărie, unde au fost primiți cu pâine și sare, iar membrii Ansamblului „Țărăncuța” au venit în ritmuri de acordeon. Ulterior, s-au îndreptat către ceremoniile oficiale desfășurate la Mioveni cu prilejul Zilei Naționale. Înainte de a pleca, primarul Piteștiului de peste Prut, Vasile Moraru, ne-a răspuns la câteva întrebări.

Citește și Primarul Cristian Gentea: „Dezvoltatorii imobiliari nedisciplinaţi se vor întoarce în legalitate”

„Mămica mea este născută în Piteștiul moldovenesc”

Există vreo legendă a denumirii satului Pitești? De unde vine denumirea?

  • Sunt mai multe fabule. De Unire, în 1918, cam pe atunci s-a format ca atare localitatea. Localnicii sunt de mult timp acolo, adică de prin veacul XIV-XV au apărut niște familii de crescători de animale care s-au stabilit acolo cu traiul. În total erau 6 familii, care, cu timpul, s-au transformat într-un sătuc mic. Tot din bătrâni se spune că a fost populată regiunea aceea de niște crescători, dar de statură mici, pitici. Pentru mine e important că eu vin din localitatea aceea, adică mămica mea este născută în Piteștiul moldovenesc. Buneii mei au trăit acolo, eu întotdeauna am fost acolo prezent. De mic copil am umblat cu uratul. Toate sărbătorile le-am petrecut acolo. Copilăria acolo mi-a fost. Vă spun sincer, am așa un entuziasm, sunt un patriot, vreau să văd localitatea asta în continuare cât de puțin dezvoltată, niște beneficii pentru oamenii de acolo să mai creăm.

Acolo sunt locuitori din Piteștiul de aici?

  • Nu, noi avem aici din Piteștiul de acolo, care au învățat la Universitatea din Pitești. O fată lucrează de mulți ani; dacă nu greșesc, de vreo 10 ani, cel puțin, e aici, stabilită cu traiul.

Citește și Primarul Gentea, la un an de mandat: „Ambiția mea este să nu mai existe străzi de pământ în Pitești”

Ce obiceiuri aveți în perioada aceasta?

  • Obieciuri avem foarte multe, avem pregătirile de iarnă. Toate sărbătorile creștinești sunt sărbătorite din moși-strămoși. Asta se transmite. Frumos!

Zilele acestea, ce program ați avut aici?

  • În primul rând, cu cultura. Data trecută când am fost, am convenit că venim cu un program cultural, în viitor cred că o să fie o pregătire mai bună… Acum a fost în grabă, că nu știam, până la urmă, cum va fi cu pandemia aceasta, cu restricțiile, nu eram încrezători totalmente că o să ajungem aici sau nu și în ultimul moment s-a hotărât că venim. De o lună ne-am pregătit și suntem aici, alături de dvs., la sărbătoarea aceasta la care am participat. Sunt, credeți-mă, niște emoții foarte pozitive. Pentru mine s-a împlinit un vis, pe care de mult îl aveam: cândva să ajung să fac o înfrățire, să merg cu concetățenii mei, cu sătenii mei.

Înfrățirea nu s-a realizat încă.

  • Tragem nădejde că va fi. Asta s-a hotărât de maximum o lună și 2-3 zile, când am primit telefon și ni s-a spus: “Pregătiți-vă, că puteți să veniți”.

Citește și Primarul Piteştiului face dezvăluiri şocante / Gentea acuză! Recepţia la blocul Titidan s-a semnat fix în ziua în care el era în concediu

„Pe mine m-ar interesa să ridicăm oleacă satul”

Cine a avut inițiativa venirii?

  • Vreau să mulțumesc Primăriei Pitești, într-adevăr. Sunt niște prieteni pe care îi am la noi, acolo, și care au făcut legătura cu Primăria Pitești și au spus că avem, într-adevăr, o legătură între Piteștiul de acolo și Piteștiul de aici, o denumire. Suntem toți români, adică ne-am ajutat. Până la urmă, m-am trezit că, într-adevăr, am obținut ceea ce de mulți ani visez.

Când ați venit prima oară aici?

  • Noi am fost la un simpozion cu o lună jumătate în urmă. Prima dată în viața mea am fost în Pitești în ’96, în trecere.

Ce proiecte ați vrea să aveți în viitor cu Piteștiul de aici?

  • Proiecte de dezvoltare a localității, adică sunt niște proiecte sociale, de cultură. Pe mine m-ar interesa să ridicăm oleacă satul. Proiectele sunt multe, dă, Doamne, să se împlinească toate cele!

Citește și Viață lungă! Soții Victoria și Gabriel Irimia au aniversat 50 de ani de căsnicie. Diplomă de fidelitate din partea primarului Gentea

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii