Web Analytics

Primarul Gentea, la un an de mandat: „Ambiția mea este să nu mai existe străzi de pământ în Pitești”

de | 25.11.2021 14:37 | Actualitate, Politica si Administratie

Primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a susținut o prelegere laborioasă la împlinirea unui an de mandat. Evenimentul s-a petrecut în sala Filarmonicii Pitești, joi, 25 noiembrie și au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai mediului de afaceri, primari din județ. În raport, primarul a detaliat proiecte care fac referire la confortul vieții urbane, la educație, societate, familie, administrație eficientă și transparentă, mediul de afaceri.

„Vă mărturisesc că în fiecare zi în care intru în Primărie găsesc o nouă problemă, o nouă nevoie, treptat am învățat că există soluții pentru majoritatea, numai că toată lumea vrea ca problema lui să fie rezolvată acum. Uneori se poate, alteori nu, pentru că de multe ori ne lovim de termene, e nevoie de fonduri și concluzia este că, în administrație, acest acum, pe loc, nu există întotdeauna. M-am întrebat când eram consilier local ce aș face dacă aș fi primar, de unde aș începe. Răspunsul la întrebare l-am găsit pe 19 noiembrie 2020: trebuie să încep din primărie, din stradă, dintre oameni, dintre angajați și dintre cetățeni și exact asta am încercat să fac în acest an.

În Primărie mi-am asumat autoritatea, am încercat să fiu și manager și lider, să inspir prin exemplul personal, n-am cerut echipei mai mult decât am dat, adică doar muncă onestă, fără niciun fel de rabat. Uneori, bineînțeles că am luat niște măsuri mai dure, dar necesare, spun eu. Am reorganizat departamente esențiale din Primărie, am și sancționat și am luat hotărâri care și-au atins scopul, spun eu, reconsiderarea activității în serviciul public. Bineînțeles că am devenit pentru unii nepopular, dar mi-am asumat asta și am câștigat în eficiență.

Am delegat și voi continua să deleg responsabilități, pentru că, în opinia mea, deciziile trebuie să aparțină celor care vin în contact direct cu cetățeanul și, astfel, practic îi oblig să poarte răspunderea pentru deciziile pe care le iau.

Mi-am dorit îmbunătățirea comunicării între direcțiile primăriei. Am avut un șoc când am venit în primărie legat de acest subiect. Nu este nici acum totul perfect, dar oricum stăm mult mai bine ca la început. În ce privește comunicarea cu cetățeanul, am reconsiderat strategia de interacțiune. Un oraș civilizat înseamnă implicare participativă pentru priorități, în identificarea problemelor comune, a posibilităților de soluționare și a pârghiilor care mișcă sistemul, așa că, în primul an de mandat, am pus bazele canalelor formale și informale de guvernanță participativă și, astăzi, cetățenii sunt mult mai activi, dar și mult mai ascultați.

Am fost mereu acolo unde am promis, în stradă, în cartiere, printre oameni și le-am cunoscut nevoile. Le mulțumesc consilierilor locali pentru competiția ideilor și sprijin în a deveni un primar mai bun. A fost anul alianțelor cu intenții bune de lucru pentru piteșteni. Sigur că nu am fost mereu confortabil pentru că nu am un consiliu majoritar, dar pe urmă am înțeles că e mai bine așa. Piteștenii vor vedea că învățăm să lucrăm împreună și îi respectăm pe cei care ne-au trimis la Primărie sau în Consiliul Local. Așa cum am promis, toate pozițiile administrative au fost transparente, toate acțiunile noastre cunoscute, pentru că am deschis primăria cu onestitate”.

Citește și Primarul Piteştiului face dezvăluiri şocante / Gentea acuză! Recepţia la blocul Titidan s-a semnat fix în ziua în care el era în concediu

„Dezvoltatorii imobiliari nedisciplinați se vor întoarce în legalitate”

Prioritățile mele în primul an de mandat au fost curățenia în oraș, ordinea, siguranța cetățeanului. Am reabilitat zeci de km de străzi, am înființat locuri de parcare, am fluidizat circulația într-un oraș cu o configurație dificilă pentru transport, am eliminat focare de gunoaie, am plantat arbori, am îmbunătățit mobilierul urban, exact ca un gospodar în propria casă, care întâi face curățenie și apoi remobilează și pune un tablou pe perete.

În paralel am fluidizat proiecte mari de infrastructură și dezvoltare urbană strategică în zona metropolitană, continuând pe cele începute și pregătind viitoarele investiții. Urbanismul a fost, este și va rămâne prioritate zero pentru noi. Piteștiul se va dezvolta după un plan urbanistic general articulat. Dezvoltatorii imobiliari nedisciplinați se vor întoarce în legalitate. Avem și un regulament, în ciornă deocamdată, dar îl vom aproba în curând, de publicitate stradală și vom avea un concept unitar din acest punct de vedere. Treptat, vom schimba atitudini și comportamente sociale care nu ne fac cinste, prin campanii publice și coerciție pentru cei neprietenoși cu bunurile publice. Un oraș este asemenea oamenilor care îl locuiesc. Dacă nu ne place cum arată, trebuie să ne schimbăm noi mai întâi și apoi se schimbă și orașul”, a declarat Cristian Gentea în prima parte a discursului său.

Bugetul 2021, mai mare cu 11 % decât cel din 2020

Referitor la bugetul pentru 2021, primarul a spus că acesta este cu 11 % mai mare decât cel din 2020. La Învățământ, de exemplu, s-a alocat cu 79 % mai mult, la Întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement –  43 % mai mult, pentru Protecția mediului –  74 % mai mult, iar pentru Salubritatea și gestionarea deșeurilor – 62 % mai mult.

Citește și Cristian Gentea, un an de când ocupă funcția de primar al Piteștiului

Cu bani din bugetul local, la capitolul infrastructură de trafic și pietonală, s-au alocat 11 milioane de lei pentru modernizarea și reabilitarea străzilor și au fost finalizate strada Dumitru Brătianu și bvd. I.C. Brătianu. În curs de execuție sunt alte străzi: Brânzeu, Ion Angelescu, Amurgului, care sunt străzi de pământ. S-au reparat 38 de străzi, adică o suprafață de aproape 11.000 mp (exemple: Tudor Vladimirescu, pasajul Victoriei, bvd. Libertății, Calea Craiovei, pasaj Maria Teiuleanu).

În proiectare și execuție lucrări sunt și alte străzi de pământ, de exemplu drumul de legătură dintre str. Grigorești și str. Balotești. „Am balastat 30 de străzi și în proiectare și execuție lucrări avem alte străzi de pământ. Ambiția mea este ca la finalul mandatului să nu mai existe străzi de pământ în Pitești. După 11 ani de promisiuni am realizat drumul de acces către terenul atribuit în 2010 spre folosință bisericii Evanghelice, cu o lungime de 600 m liniari (107. 496, 13 lei)”, a subliniat primarul.

Cristian Gentea a mai spus că va fi reabilitată și Calea Craiovei, și zona de la Târgul Săptămânal. „Spun în continuare că este cea mai urâtă intrare din Pitești, nu arată nici celelalte extraordinar, le vom face pe toate, dar începem cu aceasta”, a menționat primarul.

Piteștiul- locul patru/ țară la numărul de locuri de parcare

Printre alte realizări se numără trotuarele și aleile reparate, aproape 900 mp; repararea a 27 de parcări de reședință și cele 166 noi locuri de parcare, obținute în special prin demolarea garajelor ilegale. Primarul a mai reamintit că pentru mașinile mai mari de 3, 5 tone sunt 77 de locuri de parcare cu plată la Stadionul „Nicolae Dobrin”. Conform unui raport, Piteștiul este pe locul 4 în țară la locurile publice de parcare, după București, Brașov și Iași.

Citește și Căderea lui Ionuţ Popescu, prezentată de Jurnalul încă din luna februarie

Alte proiecte realizate și amintite de primar au fost montarea a 6 semafoare cu buton, instituirea a 22 de sensuri unice, reabilitarea scărilor publice de pe strada Mărășești și în Războieni, cele 805 bănci stradale noi, ridicarea la cotă a 350 de cămine de vizitare pe străzile principale din oraș, acțiunea ce va continua; finalizarea documentațiilor și demararea lucrărilor de extindere a rețelei de gaze pe străzile Nicolae Iorga, Aleea Stadionului, strada Narciselor. De asemenea, a fost introdusă colonia ACH, de pe strada Depozitelor, în lista cartierelor din oraș, prin inițierea demersurilor de realizarea a rețelei de utilități.

La capitolul transport, din bugetul local s-au acordat gratuități elevilor din învățământul preuniversitar care frecventează cursurile unităților de învățământ din Pitești, în valoare de aproape 4 milioane de lei, comparativ cu anul 2019, când a fost acordată suma de 809.040 lei. Au fost menținute facilitățile de abonamente reduse și gratuite pentru diferite categorii de persoane, în valoare de aproape 9 milioane lei.

La capitolul fonduri nerambursabile există și proiectul celor 10 stații de încărcare pentru vehicule electrice în Pitești, pentru care se află în derulare procedura de atribuire a contractului de furnizare. Valoarea totală a proiectului este de 3.038.623, 73 lei, din care fonduri nerambursabile 1.900.000 lei (AFM). De asemenea, mai aflăm că a fost finalizată procedura de atribuire a contractului de execuție a postului de transformare pentru alimentarea stațiilor de încărcare cu energie electrică.

Din fonduri nerambursabile este și proiectul celor 40 de autobuze electrice, contractul de furnizare fiind în derulare. „Primul autobuz, ni s-a spus, vine în luna martie. Sper ca până la sfârșitul anului să le avem pe toate. De asemenea, avem în derulare contractul privind realizarea stațiilor de încărcare a autobuzelor electrice și am reluat procedura de furnizare pentru cele 20 de autobuze hibrid. Am fost selectați de către ANAF pentru verificare, probabil va dura ceva mai mult”, a explicat primarul. Pe 9 decembrie este și termenul limită pentru depunerea ofertelor în cazul proiectului de modernizare a stațiilor de autobuz din Pitești. „Vom avea 99 de stații absolut noi, trei trasee noi pentru transportul public și 6 stații noi de realizare piste și trasee pentru bicicliști”, a mai spus primarul, care s-a declarat mulțumit și de realizarea asociației intercomunitare de transport public.

„Am reușit în sfârșit să constituim asociația de dezvoltare intercomunitară pentru transport, împreună cu Consiliul Județean și cu comunele Bascov, Mărăcineni și Bradu. Bineînțeles că perspectiva extinderii o avem pentru anul viitor, după ce achiziționăm autobuzele electrice și, în primă fază, ne gândim, bineînțeles, la Ștefănești, Albota și Moșoaia”, a mai declarat Cristian Gentea.

Primarul și aparatul primăriei au fost felicitați de cei prezenți, printre care prefectul Radu Perianu, președintele CJ Argeș – Ion Mînzînă, primarul Mioveniului – Ion Georgescu, rectorul Universității din Pitești – Dumitru Chirleșan, președintele Asociației Comunelor, primarul Ion Dumitru de la Albota.

Întreaga conferință AICI.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Dar străzile de asfalt pline de gropi și balamucul din trafic când le rezolvi?

  2. Îl rog pe dl. primar să meargă pe strada Petre Ispirescu, ultimii 100 m, spre varianta Trivale – Gavana, și o să vadă un drum de pământ, plin de gropi și hârtoape pe care rupi mașina. Drumul este asa de la asfaltarea străzii. Așteptăm un răspuns din partea dânsului!
    Mulțumesc!