Web Analytics

„Primăria Piteşti mi-a încălcat dreptul fundamental apărat de Constituţie”

de | 26.07.2018 14:10 | Economie, Politica si Administratie

# Susține Eugen Răducu, proprietarul acuzat de vicele Apostoliceanu că a montat ilegal stâlpi în parcarea de la Colibri

Eugen Răducu, patronul complexului Colibri din Pitești și proprietarul terenului la care viceprimarul Sorin Apostoliceanu a făcut referire într-un număr precedent al ziarului nostru, atunci când acuza îngrădirea ilegală a unui spațiu din vecinătatea șantierului noului bloc care se ridică în Centru, despre care noi am tot scris, contrazice cu acte acuzațiile edilului potrivit cărora stâlpii de lângă local au fost montați ilegal, pe domeniul public. Mai mult, omul de afaceri a sesizat Poliția cu privire la încălcarea şi vandalizarea proprietăţii sale de către angajaţii Primăriei Piteşti.

În urmă cu o săptămână, Jurnal de Argeş relata despre noua soluţie propusă de viceprimarul Sorin Apostoliceanu la nemulţumirile locatarilor blocului 56 din strada I.C. Brătianu, revoltaţi că rămân fără parcarea din faţa imobilului, ca urmare a închirierii acesteia pentru amenajarea şantierului aferent noului bloc, de 10 etaje, care e ridicat alături de către dezvoltatorul SC Titi Dan. Edilul le promitea pensionarilor din zonă amenajarea unor locuri de parcare pe un teren de lângă restaurantul Colibri, unde edilul afirma că localul ocupă ilegal spaţiul domeniului public, pe care primăria s-a gândit să-l transforme în parcare cu plată.
„Cel de la Colibri a închis o bucățică de teren în mod ilegal. Noi ne ducem să tăiem ce a făcut acolo. (…) Avem cadastru. El a scris «Parcare clienți». Ne-am dus și le-am spus: «Domnule, aici e domeniu public, o să facem o parcare». El, a două zi, și-a pus stâlpi și lanțuri. Ne-am dus cu Poliția Locală și i-am dat amendă”, declara, săptămâna trecută, în Jurnal de Argeş, vicele Sorin Apostoliceanu.
Doar că lucrurile nu par a sta întocmai cum le descrie reprezentantul autorităţii publice locale.
Patronul Restaurantului Colibri, proprietarul terenului în cauză, spune că nici vorbă de încălcarea domeniului public.
„Documentele care au stat la baza delimitării proprietății mele cu acei stâlpi metalici, uniți cu lanț și închiși cu lacăte, au fost: memoriu tehnic şi plan/ schiţă de amplasament – cadastrul din 2000, în care sunt trecute actele de proprietate și suprafața de 906,692 mp, precum și vecinătățile și calea de acces în discuție; autorizaţia nr. 698/2001 și planul de situaţie unde se vede foarte clar că pe calea de acces am construit canalizarea; extrasul de carte funciară – 24.09.2008, unde sunt trecute actele de proprietate şi unde se specifică: 1132,75 mp – cumpărat și 906,692 mp – măsurat; Adresa nr. 56501 din 19.11.2010 cu proces-verbal de vecinătate, unde se vede acceptul semnat și ștampilat de la Insp. de Stat în Construcţii (…); plan de amplasament și delimitare a imobilului, unde se vede suprafața de rectificat – 926 mp față de 906,69, o diferență de 19,31 mp”, a explicat, pentru Jurnal de Argeș, omul de afaceri Eugen Răducu.

„Știa că se va construi în apropiere ceva căruia trebuie să-i dea cu chirie «fără LICITAȚIE» terenul din fața blocului 56”

Proprietarul terenului și al restaurantului amintește autorităților locale că există inclusiv un proces pentru rectificarea cărții funciare, proces încă pe rol, până la soluţionarea căruia autorităţile nu puteau interveni pe terenul respectiv.
„Cu toate că am încercat legal și amiabil, din 2010, să rectific cadastrul conform actelor de proprietate, dacă nu a fost posibil, am acționat în instanţă, unde am solicitat «acțiune în constatare + rectificare carte funciară + anulare carte funciară», solicitând Certificat de Grefă obținut în iunie 2018. În aprilie 2018, am depus la Primăria Pitești adresa cu nr. 19342, urmare a faptului că dl. Apostoliceanu Sorin, în loc să se ocupe de studierea actelor, să discute cu juriștii care sunt în cadrul primăriei, face pe Facebook, probabil în timpul programului, afirmații defăimătoare și instigă pe cei din blocul 56 să parcheze pe calea de acces pe care o am în proprietate cu acte, deci îl pot suspecta de interes propriu, şi se uită la terenul unde, spune domnia sa, are cadastru pe străduţă. Oare are cadastru? Cum și când a fost făcut și cu ce acte? Şi dacă este «străduță», cum se numește? Că un «vice» de primărie, bine plătit din bani publici, ar trebui să știe, nu? Bănuiesc, în schimb, că știa că se va construi în apropiere ceva căruia trebuie să-i dea cu chirie «fără LICITAȚIE» terenul din față blocului 56, pentru organizare de șantier”, mai spune omul de afaceri.

Eugen Răducu: „Am fost furat de angajați ai Primăriei Pitești, păziți de Poliția Locală ”

Patronul de la Colibri solicită organelor compente să se sesizeze cu privire la încălcarea drepturilor sale de către angajaţii Primăriei Piteşti, care au pus în practică dispoziţiile edilului, demontându-i şi ridicându-i stâlpii, dar şi în privinţa altor acțiuni ale autorităţilor locale, pe care le consideră abuzuri.
„Primăria Pitești mi-a încălcat dreptul fundamental apărat de Constituţia României și încearcă prin practici ce țin de regimul comunist, de mult apus, preluarea în mod abuziv a unei părți din proprietatea privată pe care o dețin cu acte. Solicit pe această cale Parchetului să se sesizeze. Am multe acte să predau și îl rog pe dl. Apostoliceanu Sorin să respecte legea, să nu se compromită. În acest fel va dormi liniștit, nu cu teama că va fi întrebat de procuratură «de ce?». Toate acestea m-au făcut să delimitez proprietatea spre a nu fi încălcată (invadată) de cei care erau instigați să o facă de către un reprezentant de frunte al primăriei. Urmarea, în dată de 05.07.2018, primesc vizita a doi domni de la Poliția Locală care fac un proces-verbal că am pus stâlpi pe domeniu public (…). Suntem în stare de judecată și, până la soluționarea cauzei prin sentință judecătorească, nu putem acționa. Am fost rugat să dau jos gardul, că cei cu construcția blocului nu au cum să bage utilajele. Cel puțin ciudat!”, mai spune omul de afaceri.
Pe 19 iulie, Eugen Răducu (foto) a sunat la 112, reclamând că proprietatea i-a fost încălcată şi vandalizată. „Am fost furat. De cine, vă întrebați: de angajați ai Primăriei Pitești, păziți de Poliția Locală, care au venit, au distrus împrejmuirea proprietății mele și au furat lanțurile, stâlpii și lacătele, indivizi care nu au putut prezenta Poliţiei niciun act în baza căruia ar fi putut distruge, tulbura proprietatea privată și fura, știind, dar neținând cont că suntem în proces. Menționez că nu am fost atenționat în prealabil sau înștiințat că, dacă nu dau jos delimitarea proprietății mele, o va face prin încălcarea orcărei legi, deoarece așa vrea cineva”, mai spune Eugen Răducu. Tot pe 16 iulie a.c., omul de afaceri a depus o plângere la Poliție. “A fost întocmit un proces-verbal, în care a fost consemnat că nu au avut acte și au făcut totul la ordin verbal, așa a spus șeful… Oare cine a fost instigatorul la furt și tulburare de proprietate? Am solicitat cercetarea faptelor și pedepsirea conform legii a celor implicați, a celor care au dat ordin, au instigat la aceste fapte și a OCPI, dacă a întocmit cadastru primăriei fără acte și fără a solicita semnătură vecinilor”, încheie patronul de la Colibri.

Ce-i răspunde vicele Apostoliceanu, în replică, patronului Colibri

Viceprimarul Sorin Apostoliceanu spune că, din contră, patronul de la Colibri este cel care trebuia să aştepte soluţionarea cu o decizie definitivă favorabilă încheierea procesului înainte de a îngrădi cu stâlpi suprafaţa de teren amintită.
„Noi avem cadastru făcut. Altceva nu ştiu ce să vă mai spun. Până când o să aibă o hotărâre judecătorească în care să se arate că e al lui, e domeniu public. Oricine are dreptul să dea în judecată şi să spună orice, numai să dovedească asta cu acte. În momentul în care se termină procesul şi se decide că e al tău, poţi să faci ce vrei. Până atunci, nu ai voie să îngrădești nimic, chiar dacă ţi se pare ţie că e terenul tău…Dacă dumneavoastră vă cumpăraţi mâine un stâlp şi îl montaţi în Piaţa Primăriei, trebuie să vi-l las acolo, că e al dumneavoastră, cumpărat cu banii dumneavoastră? E de bun simţ asta! Am încercat să vorbesc omeneşte cu el, să-i spun că e domeniu public, că avem cadastru… Zice că nu e bun cadastrul. Aia o să arate procesul. Până una alta, este domeniu public”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Sorin Apostoliceanu.
Izabela Moiceanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii