Web Analytics

Prima pronunţare din Argeş pe legea falimentului personal

de | 15.11.2018 13:01 | Economie

Cunoscută mai mult ca legea scutirii de datorii a persoanelor fizice, Legea 151/2015 se aplică tuturor persoanelor care au datorii mai mari de 28.500 lei (15 salarii minime pe economie) și care, după 90 de zile, nu o pot plăti. Nu contează care este originea datoriei: credit bancar (de obicei credit de nevoi personale), datorii la utilități, datorii față de asociația de proprietari la bloc, datorii în urmă unor împrumuturi de la cunoscuți, datorii fiscale etc. În Pitești a avut loc deja o primă pronunțare.

O persoană căreia i-au fost transferate datoriile firmei sale și care s-a pomenit astfel datornică „pe persoană fizică” cu sute de mii de euro a obținut aprobarea Judecătoriei Pitești de a începe reorganizarea patrimoniului său. Efectul sentinței de deschidere a falimentului personal a fost sistarea oricărei executări silite și blocarea calculului dobânzilor.
„Astfel, după ce administratorul va vinde terenul (singura proprietate pe care aceasta o are), din salariul obținut aceasta va reține valorile necesare traiului zilnic, iar diferența, pe o perioadă de cinci ani, o va transmite Fiscului. Probabil că din datorie va plăti în cinci ani maximum 2-3 procente”, explică, pentru “Jurnal de Argeș”, avocatul Liviu Stancu.
Particular pentru insolvența persoanei fizice este aceea că, spre deosebire de companii, aici numai datornicul își poate solicita intrarea în faliment și nu creditorul său. Procedura de scutire de datorii implică parcurgerea, în funcție de situația datornicului, a unei proceduri care se întinde pe o perioadă mare de timp, putând ajunge la cinci ani. În urma acesteia, în condițiile seriozității datornicului, manifestate prin respectarea regulilor stabilite de administratorul procedurii, restul de datorie rămasă se șterge.

Puțină lume știe că și la Pitești funcționează o comisie

În funcție de situația datornicului, sunt trei tipuri de proceduri.
Prima se realizează în comisiile de insolvență din cadrul autorității pentru protecția consumatorului. În Pitești comisia se află în cadrul O.P.C., în str. Zorilor nr. 22.
Comisia desemnează un profesionist, care, în funcție de situația debitorului, alcătuieşte un plan de rambursare de datorii. Se efectuează un calcul prin care se stabilește valoarea nevoilor traiului zilnic și, în funcție de venitul obținut, în general din salariu, se decide valoarea lunară ce rămâne, care se varsă creditorului. După trecerea perioadei de rambursare, suma rămasă este radiată, persoana în cauză beneficiind de ștergerea datoriilor.
Se apreciază ca devenind în viitor cea mai utilizată procedură cea care se va realiza în cadrul Judecătoriei. În acest caz, ca urmare a situației „iremediabil compromise”, debitorul neavând cum restitui suma, se inițiază o procedură „de lichidare de active”. Judecătorul, dacă va admite intrarea în procedură, va numi un administrator. Au loc vânzările de bunuri pe care debitorul le deține și care nu sunt destinate traiului zilnic, realizându-se ulterior calculul sumelor care rămân lunar după ce din salariu se scade costul traiului zilnic, restul mergând la creditor. După perioada de observație, care durează cinci ani, restul rămas din datorie se șterge.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii