Web Analytics

UE: Un început în forță în 2024 pentru comerțul agroalimentar

de | 25.04.2024 21:46 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Home, Politica si Administratie

Astăzi, 25 aprilie, Comisia Europeană a publicat cel mai recent raport lunar privind comerțul care arată evoluția în ianuarie 2024 a importurilor și a exporturilor de produse agroalimentare din UE.

comerțul agroalimentar

Conform principalelor constatări ale raportului, comerțul agroalimentar al UE a înregistrat o creștere pozitivă.

Excedentul comercial a ajuns la 5 miliarde EUR – în creștere cu 27 % față de ianuarie 2023. Exporturile de produse agroalimentare au ajuns la 18,4 miliarde EUR, ceea ce înseamnă o creștere de 2 % față de ianuarie 2023.

În ceea ce privește exporturile, Regatul Unit a rămas prima destinație a exporturilor UE, reprezentând 23 % din exporturi, cu o creștere de 8 % ca valoare față de ianuarie 2023. Exporturile către Statele Unite au crescut, de asemenea, cu 9 %. Au fost înregistrate creșteri semnificative ale exporturilor de măsline și ulei de măsline (+ 146 %), de preparate alimentare mixte (+ 10 %) și de zahăr și izoglucoză (+ 152 % ca volum). În schimb, au scăzut exporturile de uleiuri vegetale (– 43 %) și de produse lactate (– 7 %). Exporturile către China au scăzut cu 11 %, în principal din cauza prețurilor reduse ale anumitor produse, precum preparatele pe bază de cereale și carnea de porc.

Citește și:

În ceea ce privește importurile, importurile agroalimentare din UE au crescut cu 10 %, ajungând la 13,4 miliarde EUR față de decembrie 2023, dar au rămas cu 5 % sub nivelurile din ianuarie 2023. Brazilia și Ucraina au fost principalele surse de import. Importurile din Côte d’Ivoire au crescut cu 83 %, în principal din cauza creșterii importurilor de produse din cacao. A fost observată o creștere a importurilor în cazul măslinelor și al uleiului de măsline (+ 168 %), în timp ce în cazul cerealelor (– 34 %), al semințelor oleaginoase și al culturilor proteice (– 14 %) și al uleiurilor vegetale (– 25 %) s-au înregistrat scăderi.

Această dinamică comercială reflectă schimbările actuale ale pieței și evoluția relațiilor comerciale din cadrul sectorului agroalimentar al UE.

Articol scris de Claudia Sima

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *