Web Analytics
scris joi, 01.02.2024

Preoţii Ion Răduţ şi Ioan Biţă, absolvenţi ai Seminarului Teologic din Curtea de Argeş

Preotul Ion Răduț (foto stânga), cel care a fost șef de promoție la Seminarul Teologic din Curtea de Argeș a ajuns cetățean de onoare al municipiului Craiova și a primit Crucea Patriarhală Ordinul ”Sfântul Nicodim”. Părintele Ioan Biță, absolvent, de asemenea, al Seminarului Teologic din Curtea de Argeș a fost preot în catedrala din Oradea și în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Sucevei.

Preoţii Ion Răduţ şi Ioan Biţă, absolvenţi ai Seminarului Teologic din Curtea de Argeş

Preotul Ion Răduț, șef de promoție la Seminarul Teologic din Curtea de Argeş

Cucernicul preot Ion Răduţ a venit pe lume în comuna Vultureşti, judeţul Olt, la 20 august 1936. Părinţii săi, Ilie şi Sanda, i-au purtat de mic paşii spre sfânta biserică, unde a învăţat primele taine ale cuvântului frumos. A învăţat carte, mai întâi în şcoala din localitatea natală şi din 1953 la Seminarul Teologic din Curtea de Argeş, unde termină ca şef de promoţie. Tot primul termină şi cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti (în 1962). După terminarea studiilor, părintele Ion începe o frumoasă activitate didactică, activând mai întâi ca profesor de limba română la Şcoala generală din comuna Făcăieni, judeţul Ialomiţa. Între timp obţine şi licenţa în Filologie, la Facultatea ”Al. I. Cuza” din Iaşi, pentru specializările Română şi Franceză (1974). Anul 1975 îl aduce la Craiova, pe funcţia de secretar la Centrul eparhial, condus pe atunci de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arapaşu. În 1976 este numit profesor la Seminarul Teologic din Craiova. În anul 1978 este numit consilier cultural al Mitropolitului Nestor Vornicescu şi tot atunci este numit preot paroh la Biserica ”Sfântul Gheorghe Nou” din Craiova.

Cetăţean de onoare al municipiului Craiova

Atât din punct de vedere cultural, cât şi pastoral-duhovnicesc, preotul Ion Răduţ a adus o contribuţie esenţială în viaţa Bisericii din Oltenia. A scris şi a publicat numeroase studii şi articole, dar mai cu seamă s-a îngrijit de tipărirea lucrărilor monumentale semnate de Mitropolitul Nestor Vornicescu. Condeiul sfinţiei sale se regăseşte în paginile revistei ”Mitropolia Olteniei”, semnând alături de marii teologi ai Bisericii Ortodoxe Româneașa cum ar fi pr. prof. Dumitru Stăniloae, Mitropolitul Bartolomeu Anania, pr. prof. I.G. Coman etc. Pentru întreaga sa activitate, pr. Ion Răduţ a primit numeroase distincţii bisericeşti şi ordine culturale: Crucea Patriarhală, Ordinul ”Sfântul Nicodim”, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Craiova şi de revoluţionar.

Citește și Simfonia Lalelelor, în aprilie. „Vocea de aur de peste Prut” vine la Pitești

Părintele Ioan Biță, preot în catedrala din Oradea

Părintele Ioan Biţă s-a născut la 20 aprilie 1947. Părinţii săi, Ioan şi Maria, o familie de oameni gospodari, evlavioşi şi devotaţi Bisericii, i-au insuflat încă de mic valorile morale ale credinţei. Totuşi, tânărul Ioan, din motive lesne de presupus, a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Curtea de Argeş abia în perioada 1971-1974, după satisfacerea stagiului militar (1967-1969) şi doi ani de muncă în domeniul căilor ferate (1969-1971), timp în care s-a şi pregătit pentru admiterea la seminar. Ulterior, în perioada 1975-1981, a urmat cursurile Liceului de Filologie-Istorie din Oradea, obţinând Diploma de bacalaureat.
După absolvire nu s-a înscris la facultate, aceasta lăsând-o pentru mai târziu. Îşi va lua Licenţa în Teologie abia în anul 1995, ca absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, secţia Teologie pastorală.
În anul al II-lea de seminar, în luna octombrie, ziua 25, a anului 1972, s-a căsătorit cu tânăra domnişoară Gabriela Bîrlădeanu, născută în localitatea Vlădiceni din judeţul Iaşi – o localitate care ne aminteşte de momentul din 1402, când Mitropolitul Iosif I Muşat împreună cu domnitorul Alexandru cel Bun au întâmpinat moaştele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou în drumul acestora de la Cetatea Albă spre Suceava. Împreună cu soţia sa, de profesie învăţătoare – ulterior juristă – a format o familie frumoasă, binecuvântată de Dumnezeu cu patru copii. Tânărul Ioan Biţă, în ziua Sfinţilor Adrian şi Natalia (26 august) a anului 1974, a fost hirotonit diacon, în catedrala din Oradea, de către Preasfinţitul Vasile Coman, iar preot, trei zile mai târziu, în ziua praznicului ”Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul” (29 august), de acelaşi ierarh, pe seama Parohiei Câmp din Protopopiatul Beiuş, unde a slujit timp de patru ani (1974-1978).

Citește și Tricolorul de 120 de metri a fluturat la Bughea de Sus

Patru decenii şi jumătate de slujire preoţească

În 1978, părintele s-a transferat în Parohia Chişirid din Protopopiatul Oradea, unde a rămas până-n anul 1981. În luna noiembrie a aceluiaşi an s-a transferat în Mitropolia Moldovei şi Sucevei, ca preot paroh mai întâi la Parohia Miorcani din Protopopiatul Săveni, unde a slujit timp de şapte ani (1981-1988), iar din primăvara anului 1988, în Parohia ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Brăeşti din Protopopiatul Dorohoi, unde a slujit până în luna septembrie a anului 2011, când a ieşit la pensie. Parohia a fost preluată de părintele Gabriel-Teodor, fiul sfinţiei sale. Ca tânăr pensionar, Protopopiatul Dorohoi, prin părintele protopop Stelian Ciurciun, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a încredinţat spre suplinire, pe rând, parohiile ”Sfântul Ilie” – Mitoc (2011-2012) şi ”Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” – Costineşti (2016-2017). Părintele Ioan Biţă, de-a lungul celor aproape patru decenii şi jumătate de slujire preoţească, atât în Episcopia Oradiei, cât şi în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a avut o bogată activitate liturgică, pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească. A slujit de mii de ori Sfânta Liturghie, Sfintele Taine şi ierurgii şi a ţinut cuvânt de învăţătură în parohie şi în şcoală, ca profesor de religie; a construit biserică din temelie şi casă parohială în Episcopia Oradiei şi a reparat bisericile în toate parohiile pe unde şi-a desfăşurat activitatea; a pictat Biserica ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” şi a restaurat Biserica-monument istoric ”Adormirea Maicii Domnului”, ambele din localitatea Brăeşti; a construit casa praznicală şi a început construirea casei parohiale la Brăeşti ş.a. Sunt activităţi pentru care Preasfinţitul Vasile al Oradiei, strămutat şi el demult la cele veşnice, l-a onorat cu rangul de sachelar.
Sursa: www.ziarullumina.ro

Citește și Corul de copii „Glasul Arhanghelului” din Miceşti a împlinit trei ani!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *