Web Analytics

Preoţi martiri argeşeni (1)

de | 17.03.2022 12:09 | Actualitate, Cultură

La 9 martie, Î.P.S. Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a solicitat preoților din județ să marcheze Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989, săvârșindu-se, astfel, slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român. Din păcate, mai nimeni nu știe câți preoți din Argeș au fost deținuți politici și care au fost arestaţi, bătuţi bestial sau chiar asasinaţi în anii ’50. Circa 100. Nu a existat nicio localitate din Argeș fără preot ortodox arestat. Bate păstorul, iar turma se va risipi, un proverb pe care Securitatea îl știa.

Preoți morți în închisoare sau executați

După consultarea câtorva duzini de cărți, iată pomelnicul – spre veşnică amintire! – al parohilor argeşeni încătuşaţi sau chiar executaţi de regimul comunist: preotul Ion V. Postelnicescu, născut la Moșoaia, paroh la Pitești, arestat de Securitate în 1953, grațiat în 1955, rearestat în 1959 și condamnat la 22 de ani (rudă a politicianului de azi Marius Postelnicescu, cel care i-a ridicat un monument în curtea Bisericii „Sf. Vineri”, unde a slujit). A decedat după câteva luni, la 16 iulie 1959, în Penitenciarul Jilava; preotul Gheorghe Iancu Anastase, din Rucăr, a murit, în 1952, în domiciliu obligatoriu; preotul Nicolae Alexandrescu, paroh în Poenărei, Muscel, şi în Nucşoara, arestat în 1958 pentru uneltire împotriva ordinii sociale, a fost executat în 1959, la Jilava; Ion Bălăbaie, cântăreţ bisericesc din Dragoslavele, arestat pentru legăturile cu partizanii din munţi, mort la Târgu Ocna, la 14 septembrie 1954, la 45 de ani; preotul Ioan Constantinescu, paroh la Poienari, a fost arestat în 1958 şi condamnat la şase ani de închisoare. Tribunalul Militar îl condamnă însă la moarte. La 19 mai 1959 este executat la Jilava; preotul Nicolae Constantinescu, paroh la Corbişori, arestat şi executat la Jilava, la 21 iulie 1959, pentru participare la mişcarea de rezistenţă anticomunistă din Argeş; preotul Nicolae Dinescu, din Şuici, partizan în grupul colonelului Arsenescu, a fost împuşcat în 1952 în luptele cu forţele Securităţii.

Citește și Arhiepiscopul Calinic și preoți de rang înalt la paraclisul UPIT, de Întâmpinarea Domnului

Părintele Drăgoi din Nucșoara a fost executat la Jilava

Părintele Ilie Dragomirescu, născut la Glodeni, a fost arestat în 1958 de la locuinţa sa din Câmpulung, protopop de Muscel. Dus la Securitatea din Piteşti, condamnat la moarte. La Jilava a stat 11 luni în lanţuri, până la judecarea recursului, când pedeapsa a fost schimbată în 15 ani de muncă silnică şi confiscarea totală a averii. Fiica sa, studentă, a fost exmatriculată, iar soţia, pentru a putea fi angajată, a divorţat şi şi-a schimbat numele. Preotul Ion Drăgoi, născut la Vâlsăneşti, paroh la Nucşoara, a fost arestat în 1950 pentru ajutorul dat partizanilor din munţi. Închis până în 1955, în 1958 este rearestat şi condamnat la moarte. A fost executat la Jilava, la 18 iulie 1959.

Citește și Nicolae al României-pelerinaj la Muntele Athos cu un grup de preoți și oameni de afaceri argeșeni

Teroarea a continuat și sub Ceaușescu, în anii optzeci: cazul preotului Vișinescu din Cornățel

Preotul Nicolae Mănescu, născut la Nucşoara, paroh la Câmpulung Muscel, a fost condamnat în 1959 pentru tăinuirea luptătorilor din munţi. A decedat în închisoarea din Botoşani, în vara anului 1961; preotul Rudeanu, născut în Rudeni, Argeş, paroh la Sălătruc, a fost arestat şi bătut până a decedat, fiind acuzat că a ajutat partizanii din munţi; preotul Constantin Savu, născut la Dragoslavele, paroh în Câmpulung, a fost arestat în 1949, executând o parte din pedeapsă la Canal. Eliberat în 1954. În momentul în care Securitatea a venit să-l aresteze din nou, şi-a dat foc, decedând.
Teroarea a continuat și în perioada ceaușistă, dar nu cu atâta exces de zel. Un exemplu este preotul Gheorghe Vişinescu, paroh în satul Cornăţel, comuna Buzoeşti, care a fost anchetat de Securitate la… începutul anilor ’80, de mai multe ori. A încetat din viaţă la puţin timp, din cauza unei hemoragii hepatice.

Citește și A murit preotul câmpulungean care a dărâmat statuia lui Lenin în 1990

Preoți trecuți prin reeducare sau închiși la Penitenciarul Pitești

Prin reeducarea de la Pitești au trecut mulți preoți ortodocși, dar ne mărginim la cei din Argeș. Astfel, preotul Gheorghe Constantinescu, din Ciofrângeni, a trecut şi el prin iadul de la Piteşti; preotul Gheorghe Cotenescu, paroh la Stoeneşti, a fost arestat şi închis la Piteşti, în 1956, pentru legăturile cu grupul Arsenescu; părintele Constantin Hodoroagă, paroh la Sălătruc, a luat parte la constituirea grupului de rezistenţă condus de profesorul Dumitru Apostol din Piteşti. La 28 august 1948 a fost arestat şi condamnat la şase ani de închisoare. În 1949, la Penitenciarul Piteşti, a făcut legământ – cu preoţii Ion Druţu şi Nicolae Popescu – de a construi o biserică nouă la Sălătruc. Biserica a fost sfinţită în 1977.

La rândul lor, preotul Nicolae Gr. Nicolescu, paroh în Leordeni, a fost arestat în 1953, cunoscând rigorile Penitenciarului Piteşti; părintele Grigore Păcioianu, paroh la Făgeţelu, arestat în luna august 1959. A fost eliberat, fără judecată, din Penitenciarul Piteşti, după un an. În fine, preotul Dumitru Tomescu, din Crânguri (atunci în Argeş, acum în Dâmboviţa), a fost închis la Piteşti între 1952-1954.
În ediția de miercurea viitoare vom prezenta preoții ortodocși argeșeni arestați și care au reușit să scape cu viață din temnițele comuniste.

Citește și Calinic îi îndeamnă pe preoții și călugării din Argeș la slujbe și rugăciuni particulare

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *