Web Analytics

Nicolae al României-pelerinaj la Muntele Athos cu un grup de preoți și oameni de afaceri argeșeni

de | 24.12.2021 07:55 | Actualitate

Înaintea Sărbătorii nașterii lui Iisus, într-o perioadă încărcată de spiritualitate, Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai I, a făcut primul său pelerinaj la Muntele Athos. A fost însoțit de un grup de argeșeni format din preoți, oameni de afaceri ș.a. Din grup au făcut parte părintele Constantin Ghețea, preot și pictor, oamenii de afaceri Alexandru și Daniel Meculescu, Mihai Săbăreanu, psihologul penitenciarului Colibași. Însoțitorul grupului a fost părintele Rafael Vintilă, preot misionar și psiholog clinician la Paraclisul Universitar Întâmpinarea Domnului din Pitești, responsabil onorific de protocol, misiune și relații ecumenice al ÎPS Calinic, arhiepiscopului Argeșului și Muscelului.

Pelerinajul s-a desfășurat cu binecuvântarea Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul. Au fost vizitate schiturile și ctitoriile românești din Athos. Primit cu dragoste de monahii români, Nicolae a fost impresionat de baptiseriul care amintește de Taina Sfântului Botez din Biserica Primară și de rânduiala liturgică tipică Muntelui Athos. Au mai fost vizitate și comunitățile rusești, georgiene, bulgărești și grecești.

Citește și Atmosfera de Crăciun a ajuns și în casele a 53 de bătrâni din Pitești

„Făcând o analogie cu zicala: „călătoria este mai importantă decât destinația” putem afirma că experiențele spirituale sunt semnificative în sine. Ele îndeplinesc funcții psihologice importante în gestionarea anxietății și în cunoașterea de sine. Valorile spirituale indică spre o semnificație superioară a existenței și, spre deosebire de valorile materiale, ele nu dispar în procesul de consum. Ascensiunea percepției spirituale, răspunde nevoii de sens a fiecărui om și îl ajută să fie mai puțin vulnerabil la adaptarea hedonică. Adevărata împlinire nu se produce prin exclusivitatea hedonică, care se realizează prin experiențe de plăcere mundană, ci prin comuniunea eudaimonică, care se realizează prin experiențe de sens și scop”, spune părintele Rafael Vintilă.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii