Web Analytics

A murit preotul câmpulungean care a dărâmat statuia lui Lenin în 1990

de | 13.01.2022 13:57 | Cultură, Actualitate

În nebunia primelor luni de după Revoluția din Decembrie, un fapt inimaginabil anterior a crescut nivelul de speranță în vremuri mai bune și lipsite de influența comunismului. În luna martie 1990, statuia lui Lenin din Piața Scânteii, actuala Piață a Presei Libere din București, a fost dărâmată. Monumentul înalt de șapte metri a eliberat soclul la baza căruia un preot făcuse greva foamei și a setei timp de trei zile. Părintele venit din Teleorman era Sorin Paul Grecu, de 31 de ani, originar din Câmpulung Muscel. S-a stins în ziua de Bobotează a acestui an.

Povestea cu statuia e cât de cât cunoscută. Monumentul lui Vladimir Ilici Lenin, revoluționarul rus care a schimbat lumea începând cu 1917, fusese amplasat în fața clădirii Casei Scânteii în anul 1960. A tronat acolo nestingherit timp de trei decenii, cu excepția anului 1987, când a fost incendiat de autori rămași necunoscuți. Sfârșitul a început pe 1 martie 1990, după Revoluție, atunci când preotul Sorin Grecu de la Parohia ”Sfânta Cruce” din Roșiorii de Vede a forțat ideea demolării intrând în greva foamei. Nu a mâncat și nici nu a băut vreme de aproape trei zile, până când un cunoscut revoluționar, Gigi Gavrilescu, a manevrat macaraua care i-a smuls capul statuii. Cunoscut și ca Gigi Macaragiul, datorită meseriei, Gavrilescu fusese implicat nu doar în Revoluția din Decembrie, ci și în mișcările de protest de la Brașov, din 1987. Dezamăgit de mersul lucrurilor, s-a spânzurat în 1994 în sediul unei filiale bucureștene a Alianței Civice. Avea tricolorul cu ”gaură” pe umeri.
Autoritățile de la acea vreme au decis imediat înlăturarea completă a statuii, operațiune care a durat trei zile. Autorul moral al faptei, preotul Grecu, dorea ca în locul monumentului să fie amplasată o cruce, dar acest lucru nu avea să se întâmple (ulterior a apărut monumentul ”Aripi”, închinat memoriei celor asupriți de regimul totalitar). A fost încă un indiciu că zorile de după Revoluție nu aveau să aducă neapărat curățirea României de oamenii trecutului.

Citește și Muzeul Revoluției inaugurat, astăzi, la Pitești

Dezamăgit de perioada post-revoluționară, preotul muscelean s-a stabilit în Anglia

Sorin Paul Grecu se născuse la Câmpulung Muscel în anul 1959. După ce a făcut studiile primare în orașul natal, a absolvit seminarul și facultatea de Teologie la București, printre profesori avându-i pe preoții Gheorghe Calciu Dumitreasa și Constantin Galeriu. A fost hirotonit preot în anul 1981 și a slujit timp de aproape doisprezece ani în parohii din județul Teleorman.
Opozant recunoscut al regimului comunist, părintele Grecu a fost extrem de dezamăgit de mersul lucrurilor după Revoluție. Așa că, la doar doi ani după evenimentele din decembrie, a decis să plece din țară. S-a stabilit în Anglia, acolo unde și-a continuat slujirea ca preot.

El a înființat o parohie ortodoxă în Londra, care a funcționat în trei din zonele metropolitane ale capitalei Marii Britanii, în Ilford, Chelsea și East Ham. La înființare, parohia a avut hramul ”Sfântul Apostol Pavel”, apoi, din 2012, a devenit Biserica “Sfântului Apostol Pavel și a Tuturor Sfinților Români”. În România a revenit rar, ultima dată în 2016, atunci când a fost inaugurat Monumentul ”Aripi” amplasat în locul statuii lui Lenin. Între timp, în Anglia s-a întâlnit de mai multe ori cu membri ai familiei regale a României, inclusiv cu Regele Mihai. S-a stins în seara zilei de Bobotează. La doar câteva ore după deces, a primit omagiile Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Horia-Roman Patapievici a primit Premiul „Petőfi”, la Budapesta. În laudatio s-a menționat că, în timpul Revoluţiei din România, scriitorul a fost luat de pe stradă şi arestat

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Un om special, un român adevărat care ne.a făcut mândri că suntem contemporani cu el. Dumnezeu să.l așeze în ceata îngerilor!

Ultimele articole