Web Analytics

Poziția Avocatului Poporului față de eliminarea burselor sociale pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate 

de | 12.09.2022 10:22 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

Prin Ordinul ministrului educației nr. 5379/2022 pentru aprobarea Criteriilor generale  de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, au fost eliminate bursele de  ajutor social acordate elevilor din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate.  

Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe  atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să  meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de  învățământ. Mai mult, ea a nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum acesta  avea obligația legală potrivit dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în  administrația publică, republicată. 

Citește și: Elevii de la școlile profesionale nu vor mai face un an în plus

În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse se mențin și se vor adânci  inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar  Proiectului România Educată care, la Capitolul III punctul 1 Valorile promovate prin  sistemul de educați, evidențiază în mod expres principiile care fac referire la echitate, după  cum urmează: 

Sistemul de educație asigură și respectă dreptul fiecărui elev de a avea șanse egale de  acces și de progres în educație, dar și de finalizare a studiilor. Un obiectiv fundamental privind  echitatea este reducerea decalajelor dintre oportunitățile de învățare oferite grupurilor  dezavantajate și cele oferite majorității. Este asigurată participarea echitabilă a tuturor  potențialilor beneficiari la o educație de calitate, acordând atenție sporită nevoilor individuale  de învățare. O prioritate o reprezintă reducerea decalajului dintre învățământul rural și cel  urban. Sistemul este centrat pe cel care învață și se adaptează la nevoile lui, astfel încât  fiecare elev să își atingă potențialul maxim

Citește și: “Let’s Do It, Romania!” organizează pe 17 septembrie o nouă zi de curăţenie naţională

Avocatul Poporului subliniază că, indiferent de locul în care s-au născut, de  situația economică a familiei sau de etnie, toți copiii au dreptul la educație de calitate, iar  acestora trebuie să le fie asigurate șanse egale la educație și ulterior la acces pe piața  muncii. 

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole