Web Analytics

Elevii de la școlile profesionale nu vor mai face un an în plus

de | 12.09.2022 09:38 | Actualitate, Home

Nu va mai exista un an suplimentar de studiu pentru elevii care vor face învățământ profesional de 3 ani, în noile licee profesionale care vor fi înființate, dacă proiectul legii învățământului preuniversitar, aflat în consultare publică până pe 24 august, va fi aplicat, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că „elevii nu vor mai „pierde” un an din viață”, „în loc de doi ani vor face unul singur, la fel ca toți ceilalți absolvenți de învățământ liceal”.
„Proiectele legii educației lansate în consultare publică vizează următoarele aspecte: școlile profesionale vor fi puternic susținute prin ridicarea la rang de liceu profesional. Atractivitatea, în acest fel, pentru învățământul profesional, va putea să crească deoarece cei care – copii, tineri, cei care se vor îndrepta către această formă de învățământ – vor ști din capul locului că vor avea șansa să-și continue studiile până la finalul liceului și vor putea să susțină examenul de Bacalaureat prin care să-și verifice competențele de bază.
Acest lucru se va putea face odată cu aplicarea acestei noi legi fără a mai pierde, între ghilimele, un an din viață, pentru că un elev care iese din școala profesională, cu calificare de nivel trei, după trei ani, pentru a finaliza studiile liceale și a susține examenul de Bacalaureat are nevoie de încă doi ani. Prin efectul acestei noi legi, în loc de doi ani va face unul singur, la fel ca toți ceilalți absolvenți de învățământ liceal. Va putea să meargă în piața muncii cu o calificare de nivel trei, pentru trei ani, și va știi că va avea oricând posibilitatea de a face și clasa a XII-a și a susține și examenul de Bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: “Let’s Do It, Romania!” organizează pe 17 septembrie o nouă zi de curăţenie naţională


În prezent, un elev de la o școală profesională care vrea să se înscrie la liceu după ce termină școala profesională, trebuie să facă încă doi ani de studiu la liceu, pe lângă cei 3 ai școlii profesionale. Anul în curs, respectiv clasa a XI-a, este un an suplimentar care completează competențele și cunoștințele elevului de liceu, în învățământul profesional ultimul an de studiu – anul III (echivalentul clasei a XI-a) fiind un an cu până la 70% practică în meseria aleasă.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *