Web Analytics
scris miercuri, 01.11.2023

Politicienii îşi dau la gioale cu Pădurea Trivale!

Viceprimarul Gelu Tofan (foto stânga) spune că va cere demisia prefectului
Radu Perianu: „Nu mă interesează nicio afirmație a d-lui Tofan. (…) Cred că bunul simț elementar, cei șapte ani de-acasă și, pe undeva, și sănătatea mintală ar fi trebuit să-i determine pe aleși să-i întrebe și pe cetățeni”

Așa cum v-am relatat, proiectul de hotărâre referitor la organizarea unui referendum privind oportunitatea declarării Pădurii Trivale din Pitești ca arie protejată de interes național sau pădure-parc a picat la vot în ședința cu scandal a Consiliului Local Pitești, din seara zilei de joi, 26 octombrie. Majoritatea, care s-a opus acestui referendum, a argumentat, printre altele, că proiectul nu este oportun până când justiția nu se pronunță în privința contestației făcute de prefectul Radu Perianu față de hotărârea Consiliului Local privind „Trivalea – pădure-parc”.

Politicienii îşi dau la gioale cu Pădurea Trivale!

„Ne vom îndrepta împotriva lui”

Primarul Cristian Gentea spunea în acea zi că acțiunea prefectului de a cere și strămutarea judecății „nu e decât o șicanare politică”, încă o încercare de a amâna proiectul municipalității cu privire la pădurea-parc Trivale. La rându-i, viceprimarul Gelu Tofan, declara că acțiunea prefectului poate însemna „o mare pierdere a municipalității”, pentru că „riscăm să pierdem un proiect european, de 15 milioane de euro”, legat de o viitoare pădure-parc. „Nu știu dacă domnul prefect își va asuma această pierdere, nu știu dacă va deconta 15 milioane de euro. Nu cred! Noi însă ne vom îndrepta împotriva lui” – a declarant joi viceprimarul Gelu Tofan.
„Am spus că este a doua greșeală gravă după bulevardul Pardon, să ataci în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local, iar eu o să-i cer personal, după prima hotărâre judecătorească în acest caz – pentru că, și după discursul d-lui profesor Marius Andreescu, este clar că este vorba despre un act juridic, nu unul administrativ, e o cerere simplă care a fost contestată – eu îi voi cere demisia” – a mai spus viceprimarul.

Citește și De ce nu se poate la fel şi în Trivale? La Călimăneşti, un primar liberal face tot pădure-parc, dar n-a avut nicio opoziţie, cum i se întâmplă lui Gentea cu unii PNL-işti

„Trebuie să-și aducă aminte de oamenii care i-au votat nu o dată la patru ani, ci ori de câte ori este vorba despre un proiect important”

În legătură cu intenția vicelui Gelu Tofan de a-i cere demisia prefectului, i-am solicitat d-lui Radu Perianu un punct de vedere. „E problema lui. Nu mă interesează nicio afirmație a d-lui Tofan. Eu cred că în proiectele importante pentru comunitate, cei aleși, indiferent cum au ajuns în funcții – că au fost aleși profitând de o conjunctură sau că au făcut niște promisiuni pe care lumea le-a crezut – trebuie să facă o dezbatere publică, unde să ia cumva pulsul opiniei publice. Trebuie să-și aducă aminte de oamenii care i-au votat nu o dată la patru ani, ci ori de câte ori este vorba despre un proiect important. Pădurea Trivale este un astfel de proiect pentru Pitești și cred că atâta respect față de locuitorii acestul oraș trebuie să existe. Mă surprinde, repet, supărarea aleșilor locali față de o chestiune pe care trebuiau să o facă referitor la informarea cetățenilor orașului Pitești. Cred că bunul simț elementar, cei șapte ani de-acasă și, pe undeva, și sănătatea mintală ar fi trebuit să-i determine să-i întrebe și pe cetățeni” – ne-a declarat prefectul de Argeș.
L-am mai întrebat pe dl Perianu de ce a cerut strămutarea judecării în acest caz, cu alte cuvinte de ce nu are încredere în justiția de aici. „Din rațiuni pe care nu vi le spun. Nu am cum să vă dau un astfel de răspuns, dar cred că vă așteptați și la acest răspuns” – ne-a declarat prefectul.

Opinia fostului magistrat Marius Andreescu

Ca profesor de drept administrativ, dl Marius Andreescu a adus în discuție anumite aspecte privind legalitatea demersului (controlul unui act juridic) făcut de prefectul de Argeș pe această temă. În opinia domniei sale, un act administrativ trebuie să producă nu numai efecte juridice, ci și raporturi juridice, drepturi și obligații. Or, solicitarea către Guvern, care poate dispune sau nu transferul unei suprafețe de pădure din proprietate publică națională în proprietate publică locală, este doar „act procedural în prealabil”, care nu poate genera raporturi juridice.

Citește și Când Robin Hood-Perianu apără Pădurea Trivale fugind de justiţia din Argeş

Citește și Scandalul legat de Pădurea Trivale continuă. Primarul Gentea, despre contestația prefectului: „Nu e decât o șicanare politică”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *