Web Analytics

Poeţii argeşeni îşi lansează cărţile la Biblioteca Judeţeană

de | 5.04.2012 14:23 | Cultură

# ”Exil în inimă”, a treia carte a lui Alexandru Mărchidan. Săptămâna trecută, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş, poetul Alexandru Mărchidan şi-a lansat cel de-al treilea volum de versuri intitulat „Exil în inimă”. Volumul a apărut la Editura Alean a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş (CJCPCT). Evenimentul de lansare, desfăşurat dub denumirea „Poeţii comunităţii argeşene ies la rampă”, a conţinut şi un moment artistic susţinut de un grup de cursante ale actriţei Luminiţa Borta, care au recitat câteva poezii din volumul de poezii „Exil în inimă”.
În cuvântul de introducere, domnul Sorin Mazilescu, directorul CJCPCT Argeş, a ţinut să precizeze că «poetul Alexandru Mărchidan este o persoană model pentru cei care încearcă să urmeze calea poeziei. Este făcut pentru aşa ceva. Chiar dacă societatea actuală este una frământată, domnul Alexandru Mărchidan este un poet care a câştigat foarte multe premii la o vârstă tânără. Editura Alean a susţinut publicarea acestei cărţi, domnul Mărchidan fiind directorul acestei edituri. Este a treia carte a poetului Alexandru Mărchidan, după volumele „De valpurgii nu am fost acasă” (2004) şi „Ochiul lui Shiva” (2005), şi încununează eforturile scriitoriceşti ale autorului. Consider că acest volum face trecerea de la tinereţe la o maturitate artistică  mai abruptă.»

”Alexandru este un model care se reconstruiește”

Domnul Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu Argeş”, l-a evocat pe omul Mărchidan: „Alexandru este un model care se reconstruieşte în permanenţă, pentru că aveţi în faţă un tip foarte frământat, pe filonul unei personalităţi culturale foarte bine conturate. Poezia sa capătă alte valenţe, având în vedere cunoştinţele pe care le posedă, şi poate fi considerată o filosofie condensată: avem în faţă nu numai un filosof bun, ci şi un poet foarte bun.”
Doamna Denisa Popescu, poeta de suflet a piteştenilor, ne-a vorbit despre sensibilitatea poeziei domnului Mărchidan: „Ceea ce transpare din poezia sa este dorinţa perpetuă de a reveni acasă, spaţiul unde el se simte cel mai bine. Exilul său în inimă nu este nici abandon, nici părăsire, ci o revenire acasă. Poezia domnului Mărchidan impresionează nu prin cerebralitate, ci prin trandreţe şi sensibilitate.”
La finalul evenimentului, poetul Alexandru Mărchidan a ţinut să precizeze următoarele: „Vă mulţumesc că aţi venit azi pentru mine aici. Aţi prins cum nu se poate mai bine cheia textelor care apar în acest volum. De unde vine titlul acestui volum? A venit natural acest titlu, aşa cum scriu, fără a ţinti obţinerea anumitor premii. Contează verticalitatea: dincolo de a fi, contează şi felul tău de a spune ceea ce eşti. Nu este un abandon, ci nevoia unei întâlniri cu celălalt, a reconstituirii limbajului primordial.”
Sabina Diacenco

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii