Web Analytics

Percheziții în Argeș, Vâlcea și Sibiu pentru destructurarea a 3 grupuri infracționale specializate în înșelăciuni online

de | 19.03.2024 12:49 | Actualitate, Home

Procurorii DIICOT au efectuat astăzi 22 de percheziții în județele Vâlcea, Argeș și Sibiu, într-o cauză vizând destructurarea a 3 grupuri infracționale organizate specializate în înșelăciuni online, anunță Direcția de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea.

Citește și: Pitești. Profesor de liceu, arestat pentru agresiune sexuală


Din anul 2022 aceste grupări acționau în mod organizat, fiind constituite în vederea săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals informatic și spălare de bani. Membrii grupurilor controlau peste 630 de conturi bancare în Spania și alte state, în care transferau fraudulos sume de bani obținute prin înlocuirea datelor de plată din facturi sau prin anunțuri false de vânzare/închiriere. Prejudiciul din doar 15% din conturi se ridică la 2,5 milioane de euro, companii spaniole fiind înșelate cu sume importante.
Gruparea desfășura activităţi de phising ori de infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe maliţioase obținând astfel accesul la adresele de poştă electronică utilizate de departamentele financiare ale unor societăţi. În momentul în care era identificată o comunicare ce conţinea o factură primită sau trimisă către un partener de afaceri pentru plata unor prestaţii realizate conform unui contract încheiat, procedau la înlocuirea contului bancar indicat în factură cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor infracţionale, astfel că suma de bani era transferată fraudulos în contul bancar respectiv.

Citește și: Procurorul care nu i-a lăsat pe polițiști să intre la timp în casa lui Dincă a fost sancționat cu tăierea a 25% din salariu timp de un an


De asemenea, suspecţii au postat anunţuri fictive privind vânzarea unor utilaje şi autovehicule pe diferite site-uri indicând companii de transport fictive, ale căror date erau similare cu ale unor companii existente în realitate, care ar fi garantat tranzacţia şi livrarea respectivelor utilaje către clienţi. Acelaşi manopere de inducere în eroare au fost utilizate şi pe platforme destinate închirierilor de imobile, pretinzând sub identităţi fictive că deţin proprietăţi pentru închiriere în diferite destinaţii turistice, creând pentru persoanele interesate aparenţa că tranzacţia va fi efectuată prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare.
Ulterior comiterii fiecărei infracţiuni şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupurilor infracţionale transferau succesiv sumele de bani prin diferite conturi controlate de ei, după care le retrăgeau de la ATM uri amplasate în diferite ţări europene.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *