Pendiuc a donat… bunuri pentru campania sa electorală, iar Nicolescu abia s-a scotocit de 10.000 lei

de | 4.04.2013 17:39 | Politica si Administratie

# Donaţiile PSD şi PNL, aşa cum au fost declarate în Monitorul Oficial. Deși te-ai fi așteptat la un potop de bani, venit către PSD, PNL și USL pentru finanțarea campaniei electorale de la alegerile parlamentare din decembrie 2012, nivelul donațiilor înregistrate oficial din partea candidaților, membrilor de partid sau firmelor cotizante din Argeș este mai redus decât ne-am fi așteptat. Grosul sumelor provine, cum era de prevăzut, de la candidații înscriși pe colegiile din județ, plus alți câțiva reprezentanți, unii mai de marcă, iar alții nu, ai partidelor. Iar ceea ce surprinde este absența aproape totală a persoanelor juridice din Argeș, din lista celor care au făcut sponsorizări pentru formațiunile care au câștigat alegerile detașat în județ, reunite sub sigla USL. Dar hai să nu mai stăm de introduceri și să vă prezentăm cine au fost donatorii PSD, PNL și USL pentru alegerile trecute, precum și sumele cu care a contribuit fiecare dintre aceștia. Cu mențiunea că sunt evidențiate doar donațiile al căror nivel cumulat depășește 10 salarii minime brute pe țară.

Doar șase membri au făcut donații pentru PSD-Argeș

Și începem cu PSD-ul, partidul care a obținut cel mai mare număr de parlamentari în Argeș. Lista membrilor de partid care au făcut donații nu este deloc stufoasă, ba dimpotrivă, este mai redusă decât ne-am fi așteptat. La fel și nivelul sumelor înregistrate. Dar iată despre cine este vorba:
Doru Bălășoiu (consilier la cabinetul deputatului Mircea Drăghici):33.000 lei
Mircea Georgescu (fost vicepreședinte CJ și patron al SC Nordco SA): 16.800 lei
Simona Bucura Oprescu (deputat):9.500 lei
Marcel Proca (fost prefect și vicepreședinte PSD): 15.100 lei
Cătălin Rădulescu (deputat): 20.000 lei
Constantin Tămagă (senator): 23.000 lei

Președintele Nicolescu a donat 10.000 lei, pe persoană fizică

Chiar dacă tot redusă, mult mai interesantă este lista celor care, vorba lui Vanghelie, au făcut donații pentru PSD-Argeș „pe persoană fizică”. Aici se detașează primarul Tudor Pendiuc care, sărac lipit fiind, cum bine se știe, a făcut o donație, evaluată la 8.000 lei, în… bunuri. Cearșafuri, pături, paturi de campanie, cine știe ce bunuri or fi fost, că nu se scrie în listă. De asemenea, la fel de sărac, nici președintele Constantin Nicolescu nu s-a dovedit prea darnic, el abia adunând, după îndelungi scotoceli, 10.000 lei pentru partid. Dar iată cum arată lista persoanelor fizice donatoare la PSD:
Mihai Boțilă (proprietar al publicației Reflector Argeşean): 20.000 lei
Alexandru Isar:20.000 lei
Gheorghe Marin (deputat): 8.000 lei
Constantin Nicolescu (președinte PSD): 10.000 lei
Tudor Pendiuc (primar Pitești):
8.000 lei (bunuri)
Marcel Proca (o a doua donație
a fostului prefect): 10.000 lei
Vasile Sava (primar Albeștii de Argeș):
8.000 lei
Octavian Tănăsescu (un fel de director
economic la Ape): 25.000 lei
Radu Vasilică (deputat): 8.000 lei

Doi parlamentari și o fundație, pe lista donatorilor la Consiliul Național PSD

Mai trebuie făcută mențiunea că doi dintre parlamentarii PSD au făcut donații directe către Consiliul Național PSD. Este vorba de senatorul Șerban Valeca, cu 23.250 lei și de deputatul Radu Vasilică, a cărui dărnicie total neobișnuită în ce-l privește, l-a făcut să recidiveze și cu o donație de 22.500 lei livrată la centru. Unica persoană juridică din Argeș aflată pe lista de donatori, dar tot la Consiliul Național PSD, este Fundația Dinu Lipatti, cu 30.000 lei.

Sărăcie liberală cruntă la donațiile pentru partid

La PNL-Argeș, lista donatorilor este mult mai redusă și șubredă în valori, decât la PSD. Semn de sărăcie liberală cruntă în județ. La capitolul membri de partid cotizanți este un singur nume, cel al deputatului Andrei Gerea, cu 15.000 lei. De altfel, același deputat se regăsește și pe lista persoanelor fizice donatoare la PNL, listă care are doar cinci nume, după cum urmează:
Andrei Gerea (deputat): 8.000 lei
Radu Perianu (președinte PNL Pitești): 12.000 lei
Theodor Nicolescu (deputat): 8.000 lei
Ion Popa (senator, președinte PNL): 7.500 lei
Ionuț Elie Zisu (senator): 7.500 lei

Cu 110.000 lei cotizați, senatorul Ionuț Elie Zisu este campionul absolut al donațiilor făcute pentru USL

Mult mai consistentă în valori este însă lista celor care au făcut donații pentru USL și care este compusă, în totalitate, din parlamentari. Se remarcă senatorul liberal Ionuț Elie Zisu, care a donat un total de 110.000 lei, în două tranșe. Dar iată cum se prezintă și această listă:
Theodor Nicolescu (deputat PNL): 40.000 lei
Bogdan Niculescu Duvăz (deputat PSD): 33.000 lei
Ion Popa (senator PNL): 17.000 lei
Cătălin Rădulescu (deputat PSD):
18.500 lei (în două tranșe)
Constantin Tămagă (senator PSD): 26.000 lei
Ionuț Elie Zisu 110.000 lei (în două tranșe)

Ca de altfel și în cazul PNL-Argeș, nici pe lista donatorilor pentru USL nu se regăsește vreun agent economic din Argeș.
M. BĂDESCU

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii